WITZMANN MIHÁLY

Full text search

WITZMANN MIHÁLY
WITZMANN MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan törvényjavaslat fekszik előttünk, amely módosítani kívánja olyan formában az idei költségvetést, hogy az nem megszorításokat és nem elvonásokat tartalmaz, ahogy egyébként azt korábban sajnos a korábbi szocialista kormányoknál számtalanszor tapasztalhattuk, hanem tulajdonképpen mondhatjuk azt, hogy jelentős többletforrásokat kíván fordítani oktatásra, otthonteremtésre, „Modern városok” programra és többek között iparfejlesztésre egyaránt. Örömmel mondhatjuk, hogy ma már megteheti mindezt a kormány, hiszen a vártnál kedvezőbben alakulnak a költségvetési folyamatok, és több adó folyik be a tervezettnél.
A törvényjavaslat általános vitájára egyébként, ahogy a bizottságunk alelnöke, Szűcs Lajos kollégám is említette, május 13-án került sor, majd ezt követően a Költségvetési bizottság május 18-án a részletes vitát is lefolytatta. A képviselői módosító javaslatok természetesen beérkeztek, amelyek közül többet is támogatott a bizottság, tekintettel arra, hogy a költségvetési törvényeknél a Költségvetési bizottság egyben törvényalkotási bizottságként is eljár, az úgynevezett TAB-szakaszban további módosító szándékot fogalmazott meg, és összegző módosító javaslatot nyújtott be, amely a parlamenti hálózaton megtalálható a T/10534/12. irományszámon.
Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy felszólalásomban ezen módosítók közül csak a legfontosabbakat emeljem ki. A 2. pont szerint emelkedik a bírói illetményalap, ennek megfelelően 2016. szeptember 30-ig 391 600 forint, október 1-től pedig 411 180 forint lesz ennek mértéke. A 7. pont alapján az Országgyűlés egykori elnökének, Návay Lajosnak egy szobor állításával kíván a kormány emléket állítani, így a módosítás ennek a nemes tettnek teremti meg a pénzügyi fedezetét.
A 10-11. pontnál a Nemzeti Közszolgálati Egyetem részére biztosít pluszforrásokat a javaslat, tekintettel a Ludovika Campus beruházása miatt megnövekedett üzemeltetési kiadásokra, valamint a költségtérítéses képzések kivezetése miatt keletkező bevételkiesés pótlására egyaránt.
A 14. és 15. pont az MVH informatikai rendszerének fejlesztése érdekében szükséges további források biztosításáról kíván gondoskodni. A 18. pont a gazdaság fehérítése és az állami adóbevételek növelése érdekében teszi szükségessé a kezelő személyzet nélküli automaták NAV-hoz történő közvetlen bekötését. A 19. pont mintegy 2 milliárd forint összegű támogatás átcsoportosítását javasolja a Pest megyei fejlesztésekre, tekintettel arra, hogy az ismert okok miatt a jövőben a régió nem jogosult jelentős európai uniós források lehívására. A 22. pont mintegy 500 millió forint biztosításáról rendelkezik a tatabányai multifunkciós csarnok kivitelezésének megkezdéséhez.
A 25., 26. és a 27. pontok a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kiemelt előirányzati bontásának módosítását tartalmazzák. A KLIK előirányzatának kiemelt előirányzati bontása egy ilyen mértékű szervezet kiadásmegoszlását tekintve jelenleg aránytalan, ezért a kiemelt előirányzatok közötti javasolt átcsoportosítással tulajdonképpen a 2016. év finanszírozása kiegyensúlyozottabban biztosítható. A 29. pontban a hat fővárosi kiemelt sportegyesület szakmai feladatainak ellátása teszi indokolttá a források bővítését. A 33. pont alapján pedig az 1956-os emlékév németországi eseményeinek finanszírozására kíván forrást biztosítani az előterjesztés. A 39. és 40. pont végül pedig a szatmárnémeti Kölcsey Gimnázium fejlesztését kívánja támogatni pénzügyi forrásokkal.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mivel a javasolt változtatások kivétel nélkül célszerű és hasznos módosításokat kívánnak eszközölni, ezért tisztelettel kérem képviselőtársaimat, hogy szavazataikkal támogassák a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvény módosítását. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me