Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Komoly vita kibontakozására nem számítunk, de tántoríthatatlanul el fogjuk mondani azon észrevételeinket, amelyek lehetőségeket rejtenének magukban, hiszen pontosan a kormányzat hibás költségvetési politikáját, hozzáállását bizonyítja az, hogy most van felgyülemlett igen nagy összeg, amit tulajdonképpen el lehet osztogatni vagy be lehet csatornázni bizonyos medrekbe. Talán ha nem annyira korán nyújtják be az érintett időszakra szóló költségvetési tervezetet, talán ha a tényszámok birtokában is egy n-2 szabály alkalmazásával dolgoznak, akkor elkerülhető lett volna a kiszámíthatatlan begyűrűző hatásokból eredő ilyen mértékű módosítás, módosulás.
De ha már az a kegyelmi állapot van előttünk, hogy tényleg 400-500 milliárdos összegek, tételek röpködnek, és ezek tulajdonképpen, ha nem is szabadon, mert sokszor pántlikázva vagy vis maior helyzetek mentén, de azért becsatornázhatók, a Jobbik két olyan irányvonalat javasolt a kormányzat számára, amely hosszú távú, elképesztően sok pozitív multiplikátor hatással járna a nemzetgazdaságra nézve, és ezen összegeket akár meg tudná többszörözni. Nyilvánvaló módon az egyik pillér egy teljes körű áfacsökkentés lehetne az alapvető élelmiszerek szinte teljes körét illetően, valamint a nagyon fontos gyermeknevelési cikkek esetében. A másik pedig az olyan állami hátterű bérlakásépítési program, amelynek ebben a csomagban meg lenne a fedezete.
Ha csak abból indulunk ki, hogy történelmi mélyponton áll az új építésű átadott ingatlanok száma, tehát az évi 42-43 ezer minimálisan szükségeshez képest 8-9 ezres tényszámokkal dolgozhattunk az utóbbi években, akkor láthatóvá válik, hogy kicsit komolyabb hozzáállással, felismerve a piaci szükségleteket rájöhetnének, hogy új építésű lakások tekintetében hatalmas hiány mutatkozik, és segíteni kell, hogy ezek tető alá kerüljenek, ugyanakkor az albérletpiacon is elképesztő hiány mutatkozik. Itt az Uber versus taxisok vitára kell visszautalni. A kormány egy szabályozatlan környezetet hagyott maga mögött, ami nemcsak az Uberre vonatkozik, hanem más adóelkerülési mechanizmusokra és más hasonló közösségi típusú megoldásokra is, amelyeket nem üldözni, hanem szabályozni kell. A szabályozatlanság mintapéldája pedig az az Airbnb-alkalmazás, amelyből kifolyólag a budapesti ingatlanpiacról több ezer potenciális albérletet vontak ki. Játsszunk el a gondolatkísérlettel: mit kell egy magyar panziósnak kiállnia ahhoz, hogy az épületéből panzió legyen és egy Király utcai átlagos lakásból hány klikkeléssel lehet a virtuális térben hostelt varázsolni. Elképesztő a kontraszt!
Ugyanakkor meg kell hogy jegyezzük: az a több ezer ingatlan, amely kikerült, egy olyan árrobbanást idézett elő a Pest környéki albérletpiacon, amit Farkas Gergely képviselőtársam is elmondott mindig, és amit a fiataloknak, a magyar ifjúságnak kell megfizetniük, vagy azoknak a középkorú és idősebb embereknek, akik albérletbe kényszerülnek. Lehetne megoldást találni: ha kínálati szűkösség lép fel egy piacon, a kormánynak be kell avatkoznia, a kínálati oldalt egy kicsit erősíteni, adott esetben egy állami hátterű bérlakásépítési programmal.
Tehetné mindezt úgy, hogy magyar minősített kivitelezőket alkalmaz. Tehetné mindezt úgy, hogy magyar beszállítókra állítja rá ezt a rendszert, felélesztve a történelmi magyar termelő kapacitás egy jó részét. Igenis működőképes modell lehetne ez, végeredményben pedig évente több ezer, akár egy-két tízezer átadott új bérlakással lehetne számolni olyan beköltözési áron, amely a mostani piaci ár akár harmadára-negyedére is leszorítható, főleg a központi anyagbeszerezés és egyéb olyan technikák alkalmazásával, amelyek képesek érdemben csökkenteni az árakat. Ha pedig hozzátesszük, hogy a közmunkaprogramok sok helyütt értelmetlen folyásának értelmet lehetne adni egy ilyen módozattal, egy ilyen metódussal, és még az üresen hagyott ingatlanok közül is nagyon sok, ezrével, tízezrével lenne visszahozható a magyar életbe, akkor azt látjuk, hogy lenne megoldás itt előttünk ebben a költségvetést módosító csomagban. Legalább ezen két pillért meg lehetne valósítani, itt lenne rá a fedezet.
Szeretném felhívni a figyelmet még egy, egyáltalán nem gesztusértékű, egyáltalán nem kozmetikai jellegű módosításra. Az irányított reprodukció, a különböző lombikbébiprogramok kiemelt támogatása ugyanis a legfontosabb nemzetstratégiai célt szolgálja, szolgálná Magyarországon, ha a maga teljességében megvalósulhatna. De még most is ott tartunk, hogy azok a magyar fiatalok, akik egyébként a legnagyobb szolgálatot adnák a magyar hazának azáltal, hogy gyermeket vállalnak a nehézségek ellenére is, a kísérletezés során még mindig sok esetben önrészt kell hogy fizessenek. Ez egész egyszerűen tarthatatlan, hiszen egy egészségtelen szelekcióhoz vezet a társadalmon belül, akinek szerencsésebb, kedvezőbb az anyagi háttere, az bizony megkapja erre a csodára a nagyobb lehetőséget, ugyanakkor álláspontom szerint mindenki megérdemelné ezt az esélyt, lehetőséget.
Elmondható tehát, hogy haladéktalan beavatkozási szükségesség lépne fel, akár tízmilliárdos nagyságrendben az irányított reprodukciós folyamatok, lombikbébiprogram és társai tekintetében. Egészen addig a pontig gondolom ezt, amíg Magyarországon anyagi okokból senkit nem lehet eltántorítani a gyermekvállalástól vagy az azzal való kísérletezéstől.
(20.00)
Teljesen egyértelmű tehát, hogy minden magyar ember számára ugyanolyan életlehetőségeket kell ezen a téren is biztosítani. A Jobbik tehát arra szólítja fel a kormányt, hogy ezen két pillér mentén a reprodukciónk felé történő nagyon fontos lépés megtételével bizonyítsa azt, amit itt szavakban magát családbarát kormányként feltüntetve nem tudott bizonyítani, mondjuk, az áfarendszerbe való beavatkozás esetében, amikor csak kozmetikai jellegű áfacsökkentést hajtott végre teljes körű helyett. Legalább itt bizonyítsanak, hiszen minden magyar élet szent, minden magyar élet nagyon drága, és egy ilyen demográfiai katasztrófa közepében, amiben most vagyunk, és amiből egyébként a kitörés lehetőségeit a világon alig látják valahol, kutya kötelességük lenne beavatkozni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me