MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Örülök, hogy behozták ezt a javaslatot, már csak azért is, mert többek között egy írásbeli kérdésemmel is feszegettem korábban már ezt a problémát, hiszen hozzánk is számtalan jelzés érkezett be helyben élő gazdálkodóktól, hogy csúnyán visszaélnek egyesek ezzel az elővásárlási, előhaszonbérleti lehetőséggel, és hozzájárulunk ahhoz, hogy ezt a kiskaput be lehessen végre zárni.
Jóval előbb is észrevehették volna a problémát, ahogy esetleg sok más hasonló gondot, amitől egyébként hemzseg a földforgalmi törvény, és én sem tartom egy jó iránynak, hogy majd egyesével kezeljük ezeket a problémákat. Valóban jó lenne egy teljesen új jogszabály. Eltelt már annyi idő a hatálybalépés óta, hogy levonjuk a következtetéseket, és tényleg érdemben tudjunk változtatni a jogszabályon.
Én is köszönöm a konstruktív hozzáállást, nagyon jó lenne, ha nemcsak a sarkalatos törvényeknél, a kétharmados törvényeknél tapasztalnánk ezt a fajta kormánypárti hozzáállást. Egészen más lenne egyébként a jogalkotás minősége is, meg az Országgyűlésről kialakított kép is az állampolgárok fejében, ha hasonlóan korrekt hozzáállást tapasztalnánk minden egyes jogszabály tekintetében, már csak azért is, mert az észrevételeink az ellenzék részéről valóban konstruktívak voltak, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy jó néhány beépítésre is került a jogszabályba.
Annak, hogy a kamarai rész végül is kikerült - itt a többletjogosítványokkal kapcsolatos részre utalok -, örülök. Tudom, hogy az is egyébként részben aktuális problémákat is igyekezett kezelni, azonban úgy ítéltük meg, hogy túlzott jogosítványokat kapna a kamara, ráadásul nem kaptunk megfelelő garanciákat arra, hogy a kamarának ez az átpolitizált jellege valaha is megszűnhetne.
Ha már erről a jogszabályról beszélünk és a földforgalmi törvény módosításáról, minden ilyen alkalommal elmondom, megragadom a lehetőséget, hogy elmondjam, hogy ha esetleg államtitkár úr már tudna minket tájékoztatni arról, hogy a régóta ígért üzemszabályozási törvény, családi gazdálkodásról szóló törvény, illetve a szövetkezetekről szóló törvény mikor kerülhet a Ház elé, mert mégiscsak egy csomagban lenne értelmezhető ez számunkra, hiszen akkor nem kellene többé elbeszélnünk egymás mellett, és tisztában lennénk azzal, hogy a kormánynak mit jelent, mondjuk, a kis és közepes családi gazdálkodó, mert az jól látható a mindennapi politikai viták során, hogy egészen különböző dolgokat értünk ezen fogalmak alatt. De ha lenne egy ilyen világos törvény, akkor erről már nem kellene itt hetenként vitát nyitnunk.
Tehát összefoglalva nagyon röviden: egy fontos kiskaput zár be ez a lehetőség, sokan visszaéltek ezzel. Örülök, hogy tudunk ebben lépni, és ebben konstruktív partnerei tudtunk lenni a kormányoldalnak. Ugyanakkor ez nagyon kevés ahhoz, hogy a földforgalmi törvény egy mindenki számára elfogadható jogszabály legyen. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me