BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! 11 óra van, úgyhogy megértem e késői órán, hogyha elnök úr már sietteti az ülésmenetet, de azt gondolom, hogy egy ilyen fontos kérdésben előterjesztőként mindenképpen úgy illik, hogy zárszót is mondjak. Nem szeretném hosszúra nyújtani, hiszen képviselőtársaim idejével és figyelmével nem szeretnék visszaélni, de van néhány olyan dolog, amelyről mindenképpen e fontos törvényjavaslat záró-vi-tá-jának befejezésekor említést kell tennem.
Nagyon örülök annak, hogy a vita során ellenzéki oldalról is előkerült az összefogás, az egység és a politikán felüli nemzeti ügyként kezelése ennek a fontos területnek, úgyhogy Szilágyi úr, köszönöm szépen ezt a konstruktív és együttműködő hozzászólást.
Valóban, én is azt gondolom, hogy nem kell számolgatni. Tehát ne azt számolgassuk, hogy 2024-ig hány választás lesz még, azokon a választásokon ki milyen eséllyel indul, mert valóban, a politika kiszámíthatatlan, tehát bármi történhet 2018-ban és ’22-ben is. Én nagyon bízom abban, hogy bármi is történjen a hazai politikában, mindig olyan kormányok maradnak, akik komolyan veszik azt, hogy az olimpia megrendezése nemzeti ügy, komolyan veszik azt, hogy Magyarország számára, a magyar gazdaság számára, a magyar emberek számára is olyan jelentős előnyöket és értékeket hordoz egy ilyen világszintű esemény megrendezése, nyugodtan mondhatjuk, talán a világ legnagyobb rendezvényének a megszervezése, amely nem mérhető csupán gazdasági számokban.
Egyébként ha gazdasági számokban kívánjuk mérni és gazdasági eredményben, annak is van hozadéka. Ne felejtsék el, tisztelt képviselőtársaim, a magyar pályázat, tehát Budapest pályázata volt az egyetlen a pályázó városok közül, amelynél a megvalósíthatósági tanulmány teljes egészében nyilvánosságra került. Az összes többi pályázó csak kivonatot rakott fel a honlapjára, nálunk a teljes tanulmány elérhető, amelyben a PricewaterhouseCoopers bemutatja azt, hogy igenis, ez egy olyan fenntartható fejlesztéseket magában foglaló szervezés és rendezés lesz, amelynek a költségvetés számára is pozitív eredménye lehet.
A fenntarthatóságnak a bizonyítására csak azt tudom mondani önöknek, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy a 2017-es vizes világbajnokság megszervezésénél, megrendezésénél is arra törekedett a kormány, hogy a beruházás, a Dagály uszoda építése olyan anyagokból történjen, amelyek a visszabontás után is felhasználhatók. Fürjes Balázs kormánybiztos úr több alkalommal is megerősítette, hogy például a lelátószerkezetek visszabontását követően teljes egészében felhasználhatók lesznek, és egy olyan P+R parkolót épít belőle a városnak a kormány, amely azután a városi tömegközlekedés helyzetének a javítását fogja segíteni.
Az olimpia tekintetében is minden egyes eleme a beruházásnak olyan fenntartható fejlesztés lesz, amelyet az olimpia után is tudunk majd hasznosítani, nemcsak a sportlétesítményeket, hanem azokat a kiegészítő létesítményeket, amire utalt Szilágyi képviselőtársam, mint Barcelonában, az olimpiai falut is úgy tervezi a kormány, hogy utána azok az épületek, amelyeket oda felépítettünk, akár kollégiumként, akár fecskeházakként, a családalapító fiatalok számára használhatók legyenek majd.
Tehát én egyáltalán nem aggódom attól, hogy itt olyan presztízsberuházásról beszélnénk, amelyet Ikotity képviselő úr említett, amely megroppantja és tönkreteszi a magyar gazdaságot. Sokkal inkább azt gondolom, hogy a magyar gazdaság számára egy olyan fejlesztési motort tud jelenteni az olimpia esetleges megrendezése során a beruházások előkészítése és végrehajtása, amely a növekedési pályán lévő gazdaságot tovább tudja erősíteni, a pozícióját tovább tudja erősíteni, ezáltal nemcsak a költségvetésnek, hanem minden magyar ember számára pozitív előnyökkel tud járni.
Azért fontos ennek a törvénynek az elfogadása, mert ez annak a rendezésnek az előkészítését, a pályázati szándék komolyságát támasztja alá, amely a 2017. szeptember 15-ei limai döntéshez elengedhetetlenül szükséges. Az ősz folyamán az Olimpiai Bizottságnak be kell mutatni azokat a garanciális elemeket, amelyek alapján biztosak lehetnek abban, hogy Magyarország nemcsak a szándék szintjén, nemcsak a képességei alapján, hanem valójában minden egyes elemét tekintve képes arra, hogy a pályázati dokumentációban szereplő módon ezt az olimpiát megrendezze. Ehhez olyan garanciális elemekre van szükség, amelyeket törvény tud garantálni. Ezért is kérem tisztelt képviselőtársaimat arra, hogy a holnapi szavazás során támogassák ezt a törvényjavaslatot.
A törvény nem tartalmaz egyetlenegy olyan elemet sem, amely bármilyen kockázatot jelenthetne Magyarország számára. Alapvetően olyan kérdéseket tisztáz, amelyek azt gondolom, egy ilyen volumenű rendezvénynél elengedhetetlenek. Ilyen például a biztonság és a védelem kérdésköre. Tudják azt önök is, tisztelt képviselőtársaim, hogy a pénteken kezdődő franciaországi labdarúgó-Európa-bajnoksággal kapcsolatban a francia kormány nemzetközi összefogást sürgetett annak érdekében, hogy az Európa-bajnokságra kilátogató százezrek biztonságban lehessenek, nemcsak a stadionokban, hanem a mérkőzésre érkezve és a mérkőzésről távozva egyaránt. Én azt gondolom, hogy ez is olyan kérdés, amelyet törvényi úton kell szabályozni, és meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy a Magyarországra látogató vendégek, de talán ami még fontosabb ennél, maguk a magyar polgárok biztonságban érezhessék magukat a rendezvény alatt.
Ugyanilyen garanciális elemet tartalmaz a törvényjavaslat arra vonatkozóan, hogy nemcsak állami forrásokból kell a beruházásokat megvalósítani, hanem igenis, magánforrásokat kell bevonni azokhoz a beruházásokhoz, amelyek részben az olimpiához, részben annak utóhasznosításaként egyéb gazdasági területű hasznosításhoz kapcsolódhatnak.
Tehát azt gondolom, hogy ebben is előrelátó volt a kormány, és megpróbált mindent megtenni annak érdekében, hogy ne csak a költségvetést terheljék ezek a beruházások, amelynek folyamán nyilvánvalóan a járulékbefizetések, az adózás és a hozzánk látogató vendégek magas költését követően igenis lehetséges az, hogy pozitív eredménnyel zárjuk ezt a megarendezvényt.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Összességében tehát azt gondolom, hogy Magyarország azzal, ha megnyeri a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. paralimpiai játékok szervezését, egy olyan vissza nem térő lehetőséghez jut, amelynek köszönhetően olyan fejlesztéseket fogunk tudni 2024-ig megvalósítani, amelyek szükségesek Budapest számára, szükségesek Magyarország számára, de egyébként, ha az olimpia miatt nem koncentrálnánk az erőforrásokat a rendezvény megszervezésére, akkor ezek lehet, hogy 6-8-10-15 vagy akár 20 évvel később tudnának csak megvalósulni. Tehát minden budapesti polgár kiemelt érdeke az olimpia megrendezése, de ugyanígy minden magyar polgár érdeke is, hiszen ebből nemcsak Budapest profitál, hanem az egész ország.
Kérem szépen önöket, tisztelt képviselőtársaim, a holnapi szavazás során támogassák e kiemelten fontos törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me