SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Ellentétben a vizes világbajnokságról tárgyalt törvénnyel kapcsolatosan, az olimpiai törvényt a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatni fogja. Támogatni fogjuk, mert az elmúlt hat évben nem találkoztunk olyan törvénymódosító javaslattal, amely törvénymódosító javaslatnál ennyire konstruktív lett volna a kormányoldal. Nem ötpárti egyeztetés volt, mint ahogy Vas Imre mondta, hanem csak négypárti, hiszen az MSZP nem vett részt ezen az egyeztetésen ismételten, az LMP-nek pedig dicséretére váljék, attól függetlenül, hogy elmondták, hogy nem támogatják az olimpia rendezését, de Csárdi Antal megjelent, és legalább ott volt, meghallgatta és elmondta a véleményét. Már ez is valamilyen konstruktivitást eredményez.
Tehát volt egy négypárti egyeztetés. Sőt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom igénybe vette azt a lehetőséget, hogy a kormánybiztos úr munkatársaival egy pluszegyeztetést is tartottunk, ahol föltettük azokat a kérdéseket, amik voltak, és a javaslatokat is. Sőt, azt is elmondhatom, hogy bőven megkaptuk előre ezt a törvényt, és a szakértőkkel átnézhettük. Tehát szakított a kormány ennél a törvénynél azzal a gyakorlattal, hogy az utolsó pillanatban adják oda, és szinte nem is lehet megnézni. Most volt időnk, megnézhettük, konzultálhattunk, átnézhettük a törvényjavaslatot, és utána föl is tehettük a kérdéseinket.
Sőt, még ezen is túlmentek, hiszen minden javaslatunkat, amit a törvénnyel kapcsolatban megtettünk, amilyen módosító javaslataink voltak, akár szóban is, jobbító szándékkal vették ezeket a javaslatainkat, és azokat bele is építették ebbe a törvényjavaslatba. Ilyen volt egyébként, amit Vas Imre említett, hiszen mi vetettük föl a biztonsági kérdéseket, és mi vetettük föl, hogy hozzunk létre egy ilyen testületet, amely, ha megnyerjük az olimpiát, akkor valóban tudja szavatolni, tudja garantálni az olimpia biztonságát.
Amiről még beszélni szeretnék, az pedig annyi, hogy nem értem az LMP hozzáállását. Szerintem nem az a bűn, hogy ezen a pályázaton indultunk, hanem az lett volna a bűn, ha ezen a pályázaton nem indulunk el.
(22.40)
Jelen pillanatban, bármi lesz az eredménye a 2017-es döntésnek, hiszen a vizes világbajnokság után bő egy hónappal lesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése, szerintem Magyarország ezzel nyer. Azzal is nyerünk, hogy most Rómával, Párizzsal és Los Angelesszel egy szinten emlegetik a nevünket. Sőt, az első körben leadtunk egy olyan pályázati anyagot, amely pályázati anyagot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nagyon jóra minősített, tehát még mindig versenyben vagyunk. Azt is lehet mondani, kicsit viccesen ezt szoktuk mondani, hogy kicsit nem figyelünk oda, és még meg is nyerhetjük 2017-ben, elnyerhetjük a 2024-es olimpia rendezési jogát. Tehát bűn lett volna nem elindulni, hiszen ez egy óriási lehetőség az ország számára. Ez egy óriási lehetőség egész Magyarország számára.
Nem szeretném most különböző adatokkal untatni önöket, de ha csak azt vesszük, hogy 19 ezer új munkahely lehet évente, körülbelül 100 ezer munkahelyet teremthetnénk az olimpiával, ez egy nagyon fontos kérdés lenne. Ha nem folyamatosan a negatív példát, Athént és Görögországot említjük, hanem beszélünk, mondjuk, Barcelonáról, amely Barcelona abszolút pozitívan jött ki az olimpia rendezéséből, csak egy számot mondok, a kilencvenes évek elején az 1,7 milliós Barcelonába másfél millió turista érkezett évente, most, jelen pillanatban a világ 12. desztinációjaként 7,5 millió turista érkezik Barcelonába, és ez köszönhető nagymértékben az olimpiának. Az olimpiai fejlesztések abszolút hasznára vannak a városnak, hiszen úgy tervezték meg őket, hogy például az olimpiai falunak már a versenyek kezdete előtt 60 százalékát értékesítették, és utána 40 százalékát értékesítették. Ha nálunk megfogadják esetleg azt a javaslatot, a Jobbik régi javaslatát és vágyát, hogy legyen egy bérlakásépítési program Magyarországon, és az olimpiai falut úgy tervezzük meg, hogy azt, mondjuk, fiatal pároknak tudjuk kiadni hosszú távra, és később megvan a lehetősége, hogy megvásárolják esetleg a lakásukat, már óriási nyereségünk lehetne ezzel is.
A másik, még egy dolog, amit nem értek. Azt mondta képviselő úr, hogy a kormány oligarcháinak az érdekeit szolgálja. Melyik kormányét? 2024-ről beszélünk! Addig még lesz két választás. Nagyon remélem, hogy nem ennek a kormánynak az érdekeit fogja szolgálni, nagyon remélem, hogy annak a választásnak… - de most ne menjünk politikai választási dolgokba, nem láthatunk előre. Egy kicsit több pozitívumot! Képviselő úr, képzelje el, hogy ha az LMP alakíthatna kormányt valamelyik választás után, akkor saját magára mondja azt, hogy oligarchák érdekeit akarják szolgálni. Szerintem jelen pillanatban nem itt tartunk. Jelen pillanatban ott tartunk, hogy 2017-ig el kell jutni, a pályázati anyagot minél jobban teljesíteni kell, minél jobban meg kell felelni a NOB elvárásainak, és ha majd 2017-ben valóban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy dönt, hogy Magyarország kapja meg az olimpia rendezését, akkor kell nekiállni a még nagyobb munkának és kell megvalósítani. Jelen pillanatban ez a törvény arra szolgál, hogy mutassa, hogy Magyarország komolyan gondolja az olimpia rendezését, megvannak azok a jogi és garanciális, törvényi eszközök, amivel mi előreláthatóan az októberben leadandó következő anyaghoz be tudjuk nyújtani ezt a törvényt is. Szerintem ez abszolút jó célt szolgál, tehát a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatni fogja ezt a törvényjavaslatot. Támogatjuk az olimpia rendezését is, amennyiben el fogjuk nyerni. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me