DR. VEJKEY IMRE

Full text search

DR. VEJKEY IMRE
DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar népből 1956. október 23-án ősi erővel szakadt fel az életösztön, olyan erővel, melybe az egész világ beleremegett, és nemzetek sokasága nézte néma csodálattal a magyarok bátorságát: egy kis ország nekitámadt a világ legnagyobb hadseregének, hogy megvédje a hazáját.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A magyar forradalom egyik óráról a másikra tört ki. Az elnyomók azt hitték, bármit meg lehet tenni a nemzettel; azt hitték, hogy egy nemzet múltját végképp el lehet törölni; azt hitték, hogy a nemzet kényszer hatására feladja szabadságát, önrendelkezését, kultúráját, határait, történelmét és hitét; azt hitték, hogy az elnyomók homályos ideológiája pótolhatja az elveszett szabadságot és az ezeréves tradíciókat.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az ’56-os szabadságharcosaink felvették a harcot a szovjet tankok ágyútüzével szemben a szabadságért, és meghaltak. Akik nem haltak meg az ellenség golyózápora közepette, azokat halálra ítélték, bebörtönözték, tönkretették vagy elüldözték.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az 1956. november 4-i szovjet megszállást követően a Kádár János vezette kollaboráns kormány a szovjet megszállók együttműködésével megkezdte Magyarországon a kommunisták által elképzelt rend visszaállítását. Így került sor a szabadságharcosok vagy velük rokonszenvezők koncepciós perekben történő halálra ítélésére, bebörtönzésére, tönkretételére. Az 1956 és ’63 között lezajlott koncepciós pereket még a bolsevik hatalom tobzódása idején sem lehetett az akkor hatályos büntető anyagi és eljárásjogi szabályok alapján lefolytatni, ezért a Népköztársaság Elnöki Tanácsa kivetette a jogalkotást az Országgyűlés hatáskörére, és megalkotta a koncepciós perekhez szükséges törvényerejű rendeleteket. A fentiek alapján megállapítható, hogy sem igazságosságról, sem jogszolgáltatásról nem beszélhetünk, ezek valójában nem ítéletek, hanem politikai gyilkosságok voltak. Másrészről megállapítható az is, hogy mivel a bírósági eljárások nem ítélkezések, hanem politikai leszámolások voltak, ezért az ítéletek a törvény erejénél fogva semmisek.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A parlament az első Orbán-kormány idején nyilvánította semmissé a koncepciós perekben hozott ítéleteket, azok igazolását a jogosultaknak kellett kérelmezniük a korábban ügyükben eljárt elsőfokú bíróság előtt. Jelen törvényjavaslat által pedig egyfokúvá válhat az eljárás, vagyis közvetlenül a Kúria elé kerülhet az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni leszámolással összefüggő kommunista terrorban hozott ítéletek semmisségének megállapítása, és szélesedhet az eljárás kezdeményezésének lehetősége a hozzátartozók javára is.
Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kérem, támogassák a törvényjavaslatot, a KDNP parlamenti frakciója támogatja. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)
(18.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me