BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ami a cafetériáról szóló javaslatot illeti, a cafetéria mindig is egy szükségmegoldás volt. Olyan béren kívüli juttatás, amely jobb híján a dolgozókat, munkavállalókat jobb lehetőségekhez juttatta. Szögezzük le rögtön, hogy nem önmagában a cafetéria rendszerével volt az Európai Uniónak kifogása, hanem elsősorban a végrehajtás Fidesz-kormány által bevezetett módját kritizálta, nevezetesen, hogy monopolhelyzetet teremtett, különböző cégeket kizárva a felhasználás lehetőségéből. Ez volt tehát a változtatás alapvető adminisztratív oka. Ebben az értelemben tehát jogosak a felvetett észrevételek, de tisztázzuk, hogy tulajdonképpen nem a cafetériával magával, hanem a cafetéria mostani, jelenleg fennálló rendszerében létrehozott monopolhelyzettel volt Brüsszelnek problémája.
A mi álláspontunk az, hogy a béren kívüli juttatások helyett sokkal helyesebb lenne egy olyan többkulcsos adórendszer bevezetése és alkalmazása, ami elsősorban az alacsonyabb jövedelmi sávokban csökkenti az adóterheket, hiszen 2010 után a Fidesz kormányai a minimálbérre elsősorban, de tulajdonképpen minden alacsony jövedelemre a korábbinál nagyobb adóterhet róttak ki, bár ők ezt adócsökkentésnek nevezték, de valójában az egykulcsos adó csak a legnagyobb jövedelemmel rendelkezők esetében hozott érdemi adócsökkentést. Bevezetésének évében a társadalom 60 százaléka számára, a munkavállalók 60 százaléka számára ez adóemelést jelentett, mint ahogy ezt a kimutatások pontosan tartalmazták. Ezért változatlanul azt javasoljuk, hogy a cafetéria-rendszer toldozgatása-foldozgatása helyett inkább teremtsük meg annak a lehetőségét, hogy a munkavállalók egyébként is többet kereshessenek nettóban az adójuk csökkentésével, így több pénzük maradjon vásárolni, hiszen annál a személyes szabadságnál, hogy mindenki eldöntheti, hogy a saját fizetését mire költi, minden más megoldás csak szűkíti a lehetőségeket. A cafetéria rendszerében egy meghatározott körben van lehetőség a felhasználásra, míg ha a nettó bérek nőnének, akkor mindenki szabadon rendelkezhetne, minden munkavállaló arról, hogy a többletpénzeket hogyan használja fel.
Ami egyébként az összegző módosító javaslat egészét érinti, lehetőség lett volna az adórendszeren keresztül egyrészt küzdeni a dolgozói szegénység ellen, másrészt támogatni a gazdasági növekedést. Ezt a lehetőséget viszont a kormánytöbbség nem használta ki. Az ezt célzó ellenzéki indítványokat leszavazták.
Miközben szükség lenne arra, hogy a 2010 után mélyülő és növekvő dolgozói szegénységen adócsökkentéssel változtassunk, az előbb a cafetéria-rendszernél a többkulcsos adórendszer bevezetése során tulajdonképpen erre céloztam, aközben azért látszik a gazdasági adatokból, hogy idén az első negyedévben lehasalt a gazdaság, és pusztán az uniós támogatásra és az autógyártókra alapozott gazdasági növekedés komoly kockázatokat rejt magában. Hiszen az, hogy az uniós források lehívása most már nem feszített, erőltetett ütemben történik, valamint az, hogy az Audi visszafogta a termelését, már lényegében padlóra küldte a magyar gazdaságot az első negyedévi adatok szerint.
Reménykedhetünk persze abban, hogy a további hónapokban ez a helyzet változik, de a reménykedésen túl érdemes lenne ebbe az irányba lépéseket is tenni. Márpedig a mostani adórendszer, ahogy az előbb említettem, az alacsony jövedelműeket azért sújtotta az elmúlt években, ezért sokkal érdemesebb lenne egy olyan jövedelempolitikát folytatni az adórendszeren keresztül is, amely a fogyasztók elkölthető pénzének növelésére szolgál. Erre a jelenlegi rendszerben nincs lehetőség a mi megítélésünk szerint, ezért változatlanul egy belföldi keresletet erősen korlátozó adópolitikával állunk szemben. Bár az eredetileg benyújtott törvényjavaslat az áfacsökken-té-seken keresztül ezen némileg enyhített, de az alapvető jellegét nem változtatta meg.
(18.50)
Ezért mi az összegző módosítójavaslat-csomag láttán, az elfogadott javaslatokat látván változatlanul csalódottak vagyunk. Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me