DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Érdekes ez az adótörvényekről szóló előterjesztés-sorozat, majd a következő a jövedéki adóról, különösen azzal összevetve, kicsit összefüggésében, hogy önök végig azt hirdetik, hogy önök az adócsökkentés kormánya. Tényleg vannak is olyan emblematikus adócsökkentési lépéseik, amelyeket kiemelnek, mondjuk, a személyi jövedelemadó területén, és aztán nem beszélnek az általános forgalmi adó 2 százalékos emeléséről. Ha megnézzük az adóbevételeket, a forgalmiadóbevételek nagyon nagy súlyt képviselnek. Olyan hatása is van, amire Burány Sándor képviselőtársam utalt, ezt az elmúlt öt-hat év statisztikái mutatják, hogy önök a személyijövedelemadó-kedvezmé-nyek-kel azoknak kedveztek, akik nem költik el ezeket a pluszjövedelmeket. Ez a felhalmozási adatokon világosan látszott, az államadósság szerkezetén világosan látszott, hogy hogyan tudott a forinthányad növekedni, hogy tudott a lakossági kötvényvásárlás növekedni, de ennek van egy nagyon szomorú másik oldala, amit az fejez ki, hogy a magyar népesség 40 százaléka a létminimum alatt kénytelen élni.
Önök végül is az adójóváírás megszüntetésével azoktól vettek el pénzt, akiknek hó végén gondjuk van. Tehát ha ott hagynának több pénzt, az azonnal megjelenne a fogyasztási adatokban, és az átlagokat tekintve ezt hozzák a KSH-tól, hogy milyen jól mutat az utóbbi időben a belföldi fogyasztás növekedése. Annak is, ha a szerkezetét megnézik, az az átlagkereset fölött a legjobban kereső 20 százalék fogyasztási növekedéséből adódik, tehát a társadalmi igazságosság irányában önök nem sokat tettek.
Látszik ez a jelen módosításból is, hogy a cafetéria egy részét önök készpénzesítik. Ez is azt mutatja, hogy az embereknek pénzre van szüksége, pénzre lenne szüksége, és ezt pedig az alacsony jövedelmek növelésével és az ott történő további adócsökkentéssel kellene elérni. Én arra hívnám fel a figyelmüket, hogy ne álljanak meg a saját propagandájuknál, ami alapvetően az átlagos adatokra épül, hanem nézzék meg, hogy valóban hogyan él a magyar társadalom többsége, és ha adócsökkentésben gondolkodnak, vagy az emberek felemelésében gondolkoznak, akkor sokkal hathatósabb, a népesség többségét érintő megoldásokat vegyenek elő. Ha a makrogazdasági vetületét nézzük, ennek közvetlen jótékony hatása lesz a belföldi fogyasztás élénkülésére, ezáltal a gazdasági, a GDP-növekedésre is. Köszönöm, elnök úr.
(19.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me