TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Úgy gondolom, hogy kevés kérdésre kell nekem reagálnom, hiszen Mengyi Roland képviselő úr kormánypárti képviselőként megfelelően reagált az ellenzéki felvetésekre, elsősorban a Magyar Szocialista Párt részéről érkező felveté-sekre mind a cafetériát illetően, mind egyéb kérdésekben.
Talán egy kérdést tisztázzunk, ami az LMP-től érkezett, ez az a bizonyos turizmusfejlesztési hozzájárulás. Azért azt tisztázzuk, hogy ez csak 2018. január 1-jén fog hatályba lépni, akkor, amikor a 18 százalékról 5 százalékra fog csökkenni a vendéglátás áfája. Valóban, 4 százalékot vissza kell majd fizetniük az ezen szolgáltatást végzőknek, azonban ez a forrás is az ő javukat fogja szolgálni, hiszen célzott előirányzattá fog válni, úgynevezett pántlikázott pénz lesz, és a turizmus vendéglátás ágazatát, fejlesztését fogja elősegíteni, majd nyilván külön döntés alapján.
A cafetériával kapcsolatban pedig újra szeretném hangsúlyozni, hogy márpedig igenis az Európai Unió kaszálta el az Erzsébet-utalványt, a kormánynak nem volt szándéka ezt megszüntetni, az Európai Unió kegyetlen döntése az, ami ezt elveszi a magyar emberektől. Azt már kevésbé értem, hogy mi a probléma azzal egyébként, hogy a cafetéria-rendszerben százezer forint évi juttatás forintban fog megtörténni, hiszen ennél kedvezőbbet nehéz elképzelni, hiszen ezt a munkavállalók arra fogják költeni, amire ők szeretnék. Amikor tehát az MSZP azt mondja, hogy növelni kell a fogyasztók által elkölthető jövedelmet, akkor ez a rendszer-átalakítás, a cafeté-ria-rendszer-átalakítás pontosan ezt szolgálja, mondhatnám azt is, hogy az MSZP elvárásainak is teljesen megfelel az átalakítás.
Én is szeretném hangsúlyozni, hogy összességében az adótörvénycsomag fő üzenete és tartalmi mondandója az adó- és az adminisztrációcsökkentés, a vállalkozóknak, a munkáltatóknak, a munkavállalóknak a megsegítése egyrészt az anyagi, adótörvények módosításával, másrészt pedig a munkaerő-mobilitás támogatásával.
Nem beszélünk róla, de nagyon fontos eleme az adótörvénycsomagnak a gazdaság fehérítése. Azért ne feledjük el, hogy a kormány az elmúlt hat évben jelentős eredményeket tudott ezen a téren felmutatni, és összegyűjtve a tapasztalatokat tovább szigorítjuk, bővítjük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lehetőségeit, eszköztárát arra vonatkozóan, hogy hogyan tudja behajtani azokat az adókat, amelyeket bizonyos adózói körök nem szeretnének befizetni, tehát ezáltal a költségvetést csorbítják - gondolok itt az EKÁER rendszer szigorítására vagy a végrehajtás terén tett eszközjavító intézkedésekre.
Összességében az adótörvénycsomag a kormány politikai céljait szolgálja olyan tekintetben, hogy mind a munkavállalóknak, mind a munkáltatóknak, a családoknak, a vállalkozóknak könnyebb lesz az adótörvények elfogadását követően, hiszen ez érinti a kis- és középvállalkozói réteget, segít a nagyvállalkozói rétegnek is, különösen, elsősorban a kutatás-fejlesztés terén, összességében mindenkinek egy lépés lesz előre, hogyha hatályba lépnek az adótörvény módosításai.
Ezért kérem az Országgyűlést, hogy fogadja el az adótörvényt a holnapi nap során. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me