BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Minden azzal kezdődött, hogy a Fidesz-KDNP leszavazta a gyermekéhezés felszámolásáért indított nemzeti minimum programját (Dr. Hoppál Péter: Hagyjuk már ezt! - Németh Szilárd István: Ne beszéljél már! - Dr. Völner Pál: Hallucinálsz!), aztán, hogy jó fejnek tűnjenek, megígérték, hogy 208 ezer gyermek fog tudni a szünidőben is étkezni, és ehhez 4,5 milliárd forintot biztosítanak. Már akkor jeleztük, hogy ennél jóval több rászoruló gyerek van, hiszen év közben félmillió gyerek jogosult kedvezményes étkeztetésre. Végül azonban a mostani tavaszi szünetben alig 142 ezer gyermek szünidei étkeztetésére adtak támogatást, bár még egy hónapja sem tudták pontosan, hogy végül is mennyien ettek a szünidőben.
Nézzük meg, hogyan csökkent nagyjából negyedére az érintettek száma! A kormány cselesen lecsökkentette azoknak a jogosultaknak a körét, akik szünidőben kérhettek ingyenes étkeztetést, ilyenkor ugyanis nem a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság a feltétel, hanem a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzet. Miután többször elmondtuk, hogy még a bejelentett 200 ezer gyermek étkeztetésére sem lesz elegendő a forrás, a kormány a tavaszi szünetben végre megemelte a keretet. Igaz, ezt a lépést azzal indokolták, hogy az egy gyermek után járó napi támogatási összeget emelik meg, ami egyébként helyénvaló, hiszen képtelenség volt 440 forintból egészséges ételt biztosítani a gyerekeknek. Ezt Czibere Károly államtitkár úr is elismerte, amikor úgy fogalmazott, hogy azért kell emelni a napi normatívát, hogy ne silány, kevésbé jó minőségű ételt kapjanak a gyermekek.
Amikor nemrégiben afelől érdeklődtem, hogy mennyien étkeztek a tavaszi szünetben, akkor azt a választ kaptam, hogy még nem tudják pontosan, csak azt, hogy 142 ezer gyermek után kértek támogatást az önkormányzatok, tehát ennyi gyermek után adott pénzt az állam. Azt értjük, hogyan lett a félmillió rászoruló gyerekből 208 ezer, de hogyan lett ebből 142 ezer? Az önkormányzatok elfelejtettek 66 ezer gyermeket bejelenteni?
Most, hogy küszöbön a nyári szünet, tudják-e már, hogy pontosan mennyien étkeztek a tavaszi szünetben? Felmérték-e már, hogy a nyári szünetben milyen igények jelentkeznek? Felkészültek-e már az önkormányzatok a feladatok ellátására? Vajon minden jogosult gyermek hozzájut-e majd napi egyszeri meleg ételhez a nyári szünetben? Egyébként továbbra sem értjük, hogy a megemelt keret mire elegendő, hiszen 208 ezer gyermek étkeztetésére csak a nyári szünetben legalább 6,4 milliárd forint kellene, és akkor még nem beszéltünk a tavaszi, az őszi és a téli szünetről, sőt a hétvégékről sem, bár ezzel a kormány nem nagyon törődik.
Tehát, államtitkár úr, újra kérdezem, hogy miért nem stimmelnek a számok, és hova tűnt 66 ezer gyermek a rendszerből. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me