DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, nem kicsit felháborító és cinikus az, amikor a Magyar Szocialista Párt ilyesfajta felszólalásokat mond a magyar parlamentben (Közbekiáltás a kormánypártok soraiból: Úgy van!), amikor azt mondja, hogy csökkentette a Fidesz-KDNP, mondjuk, a tavaszi vagy őszi szünetben a jogosultak számát. Mennyi gyerek volt jogosult a tavaszi szünetben a szocialista időszak alatt ingyenes étkeztetésre? (Bangóné Borbély Ildikó: Jaj, államtitkár úr!) A tavaszi szünetben nulla, az őszi szünetben nulla, a téli szünetben nulla.
Mi ezt 143 ezerre emeltük, és ön azt mondja, hogy csökkentettük a jogosultak számát.
Miféle képtelenség ez, képviselő asszony, amiről itt beszél? Ön nagyon erősen, izzadságszagúan megpróbál egyfajta képet, az embertelenség képét a Fidesz-KDNP-re ráerőltetni. De hogyan lehetséges, hogy amikor nulláról 143 ezerre növeljük, akkor nem azt mondja, hogy végre 143 ezerrel több gyerek van beljebb, és a tavaszi, őszi szünetekben is kap ennivalót, hanem azt mondja, hogy csökkentettük? Ahhoz képest, amikor önök erre az egész területre költöttek 29 milliárd forintot?
(15.40)
Nagyon jól tudja, hogy négy év alatt mi ezt megdupláztuk 58 milliárdra, idén 72 milliárdot költünk rá, jövőre pedig még többet, 74 milliárdot. És ön azt mondja, hogy miért csökken a jogosultak száma, miért csökken az erre fordított összegek száma. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Szégyen!)
Tisztelt Képviselő Asszony! Önök az elmúlt hat évben annyit tettek ezért, és igazából az azt megelőző időszakban is, hogy szinte közösen kiálltak, és elénekelték kvázi a We are the Worldöt, hogy kevesebb gyerek éhezzen; ehhez képest itt, a parlamentben mi az önök ellenszavazataival elfogadtuk azokat a költségvetési javaslatokat, amelyek két és félszeresére emelték ezeket a forrásokat. Ha csak a szünidei étkeztetést nézem, az önök idején volt egy alacsonyabb összeg, amit mi 3 milliárd forintra emeltünk 2014-re, ezt 4,5 milliárdra emeltük utána, amikor kiterjesztettük a nyári étkeztetésre jogosultak körét a tavaszi, őszi és téli szünetre is, majd utána, amikor egy minőségi javulást is betettünk, hogy egy gyermekre magasabb összeget lehet költeni egynapi étkezésre, akkor ez 6,7 milliárd forint nagyságrendre emelkedik most már a jövő évi költségvetés tervezetében, amire önök ismételten „nem” gombot fognak nyomni itt a Parlament falain belül. És ezek után, tisztelt képviselő asszony, bármifajta ilyen felszólalásnak, azt hiszem, helye nem igazán lenne.
Ha megnézzük a 2015. novemberi felmérésünket a tavalyi étkeztetéssel kapcsolatban, azt láthatjuk, hogy 2245 település kapott támogatást. És tudja, mennyi kért? 2245. Minden település, amely támogatást kért, a tavalyi évben támogatást kapott. Nem hiszem, hogy volt Magyarország történetében olyan gyermekétkeztetési időszak, amikor egyetlenegy önkormányzat kérelme sem lett visszautasítva azzal, hogy nincs elég forrás, forráshiányra hivatkozással semmilyen gyermekétkeztetési kérelmet nem utasított vissza ez a kormány, ezért jutott el 142 159 gyermekhez, minden pályázóhoz a gyermekétkeztetés. Azokon a településeken, ahol az önkormányzatoknak nagyon nehéz a helyzete, ott semekkora önrészt nem kérünk, hiszen nem lehet ezt követelni, elvárni, általában itt a legtöbb gyermek rászoruló; nyilván a tehetősebb önkormányzatoktól kérünk bármekkora önrészt is.
Ahogy mi kalkulálunk a következő időszakra, körülbelül 160 ezer fiatal gyermek után fogják igényelni ezt a támogatást. 2016. május 17-én egy körlevelet is kiküldtünk minden család- és gyermekjóléti szolgálatnak, központnak, felhívtuk a figyelmüket az idei rendszer adminisztratív feladataira. Azt hiszem, így mindenkihez az információ el is jutott.
Ennek megvannak a pozitív eredményei az Eurostat-adatokban is, hiszen a gyermekszegénységben élők száma az elmúlt két évben 300 ezerrel csökkent, akik ilyen családban érintettek; azt hiszem, ez egyértelmű előny mindnyájunk számára. És ha nemcsak a gyermekeket nézem, hanem a felnőtteket is, azoknak a száma, akiknél kétnaponta a húsételnek a megvásárlása problémát jelent, az Eurostat adatai alapján a kormányzásunk ideje alatt 975 ezer fővel csökkent, ahol a szülőknek problémát jelentene húsételt venni, vagy a megfelelő fűtés hiánya 450 ezer emberrel kevesebbnek jelent problémát, és az egyhetes üdülést is most már 1 millió 130 ezerrel többen engedhetik meg maguknak, mint a szocialista időszakban. Azt hiszem, hogy ezeknek az eredményeknek közösen örülhetünk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me