TASÓ LÁSZLÓ

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A 441-es számú főúttal kapcsolatban mindenképpen szeretném biztosítani arról, hogy legkésőbb a következő évben, a 100 milliárdos programban a felújítása megkezdődik.
Egyébként korábban is tervezték, még az elődöm jelentette be az ominózus tájékoztatás alkalmával, de nem került sor még a felújítási munka elvégzésére. De mindenképpen szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy Magyarországon jelenleg is zajlik egy 69 milliárd forintos felújítási program, amelyben Pest megyei szakaszok is érintve vannak, a 3-as, az 5-ös, a 31-es, az 51-es, a 4605-ös és a 11304-es utakat újítjuk most fel mintegy 20 700 méteres hosszúságban, 21 kilométeren, 3,3 milliárd forintba kerül ez a felújítási munka.
A magyar kormány kiemelt jelentőséggel figyel, és figyelemmel kíséri a problémákat, amelyek mindenhol jelen vannak, hiszen az úthálózat fenntartása minden magyar ember érdeke, a magyar gazdaság érdeke, ezért nagy erőkkel próbálunk forrásokat biztosítani. Ezért gondolom, hogy figyelte a híradásokat, és tudja azt is, hogy tisztán hazai forrásból a következő években jelentős hazai útfejlesztések lesznek. Ezek közül csak azt a fontos tételt említeném meg, amely ’17-ben a költségvetésben rendelkezésre fog állni: 287 milliárd forint, ennyit tudunk majd hazai forrásból hozzátenni az útfejlesztéshez. Ez évben 167 milliárd forintot költünk útépítésekre és útfejlesztésre, és ahogy mondtam is, a 69 milliárdos programunk fut. Magyarországon 132 helyszínen van beavatkozás, 132 helyen kezdtük el a munkát végezni, még hátravan 26 helyszín, és eggyel már talán végeztünk is, ha jól emlékszem, az 5-ös útnál be is fejeztük a műszaki kivitelezési időszakot is, talán át is adtuk az utat, ha jól emlékszem.
A lényeg, hogy Magyarországon nagyon sok és nagyon komoly javítanivaló van az úthálózaton, de a korábbi évekhez képest, mint ahogy látja is meg hallja is, lényegesen többet tud a magyar gazdaság erre a célra fordítani. Terhel bennünket ugyan az a 112 milliárdos tétel, amelyet a bevételekből mindig ki kell szakítanunk a PPP-s konstrukció finanszírozására, de ettől függetlenül jól haladunk. A Magyar Közútnak pedig az a dolga, és teszi is egyébként, hogy a megemelt lehetőségeivel addig, ameddig a nagy ívű beavatkozás nem történik meg, elhárítsa a balesetveszélyt és javítsa a forgalombiztonságot. Igyekszünk és szeretnénk minden egyes útra odaérkezni, szeretnénk felújítani valamennyit, azon dolgozunk, hogy ez bekövetkezzen. A sorrendet mindig a műszaki állapot, az útnak a jelenlegi teherbírási képessége és a forgalmi körülmények határozzák meg, igyekszünk mindig a lehető legkevésbé rosszul eljárni. Ebben jól el nem lehet járni, hiszen mindenhol be kellene avatkozni, de azt gondolom, hogy így a magyar kormány nyugodtan mondhatja és kijelentheti, hogy a lehető legtöbbet teszi azért, hogy az utak állapota javuljon. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me