DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Nagyon sok ember éli át azt az élményt, amiről én most itt beszélni szeretnék a magyar parlamentben. Nagyon sokan járunk bevásárolni, és amikor a polcokra nyúlunk, akkor azt látjuk, hogy csak külföldi élelmiszert találunk. (Egy zöldséggel-gyümölccsel teli kosarat helyez az asztalra.)
Mi azt látjuk, hogy ha importélelmiszerekről van szó, akkor alapvetően nincs különbség a hazai és a külföldi láncok között. Tehát nem igaz, amit Lázár János például korábban, májusban állított, hogy a magyar kiskereskedelmi láncok jobban kedvezményezik a magyar árukat. És az sem igaz, hogy a magyar kiskereskedelmi láncok automatikusan magasabb felvásárlási árat kínálnának.
Sajnos, a helyzet nagyon rossz. Abban, mondjuk, egyetértünk, hogy a legnagyobb forgalmú élelmiszer-kiskereskedelmi láncok által tanúsított kereskedelmi magatartás valóban nagyon megnehezíti, hogy a magyar termelők eljuttassák a termékeiket a polcokra, de a kérdés az, vajon miért nézi ezt teljesen tétlenül a magyar kormány. Az embernek az az érzése, hogy igazából önöket nem érdekli, hogy mi kerül a magyar családok asztalára, mert ha érdekelné, akkor már régen beavatkoztak volna. Ezt szeretném önökön számonkérni, és ez ügyben szeretnék valódi és hatékony beavatkozásokat kérni.
A magyarként eladott lengyel alma, a kamionszámra bejövő lengyel meg a szlovák tej, a hamisított külföldi termékek vagy a szintén pancsolt kínai méz - holott egész Európában mi vagyunk a méz-nagyhatalom - mind ékes példája annak, hogy a hazai élelmiszerpiac egyszerűen nem áll a kormány ellenőrzése alatt. Itt egyrészt a termelők megélhetése fontos szempont, de azért a lakosság egészsége is nagymértékben számít. Azt gondolom, hogy nagyon sok ember elégedetlen akkor, amikor azt látjuk, hogy silány minőségű külföldi termékeket kell a kosarunkba helyezni a jó minőségű magyar élelmiszerek helyett. Azt látjuk, hogy amíg a luxusszállodák séfjei hozzájutnak a legjobb minőségű alapanyagokhoz, a magyar családok abból főznek, amijük van. Előttünk, magyar édesanyák előtt ott van a kihívás, hogy vagy gyűjtögető életmódot folytatunk, boltról boltra járunk, hogy a vasárnapi ebédhez szükséges alapanyagokat beszerezzük, vagy pedig azt mondjuk, hogy rohanva, sietve betesszük azt a kosárba, ami éppen ott van. Emellett azt látom, hogy ha találok is elvétve Magyarországon megtermelt zöldséget és gyümölcsöt ezekben a boltokban, azt aranyárban mérik, és olcsóbb a silány minőségű külföldi.
Hadd tegyem egy kicsit ki az asztalra ezt a problémát! A helyzet az, hogy hoztam önöknek barackot. (Felmutat egy őszibarackot.) Ez a barack egyenesen Olaszországból érkezett. (Zaj a kormánypárti padsorokban.) De itt van a burgonya. (Felmutat egy csomag burgonyát.) A burgonya Hollandiából érkezett. Miért kell holland burgonyát vásárolnunk? De ott van a hagyma. (Felmutat egy csomag hagymát.) A hagyma egyenesen Belgiumból érkezett Magyarországra. Ott van a dél-afrikai körte (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.), a spanyolországi fokhagyma. (Schmuck Erzsébet felmutat egy fokhagymafüzért.) Spanyolországból jön a fokhagyma, és ott van Olaszországból a répa. Miért kell nekünk Olaszországból hozni a répát?
És az alma? (Schmuck Erzsébet felé fordulva:) Erzsébet, honnan jött az alma? Az alma Lengyelországból érkezett. (Nagy zaj. - Az elnök ismét csenget.)
Tisztelt Uraim és Hölgyeim! Azt gondolom, hogy teljesen méltatlan az, hogy Magyarországon a magyar családok ilyen helyzetbe kerülnek. Adjanak választ arra, hogy miért kell ezt megélnünk! És hogy emlékezzenek rá, ezért szeretném a… (Zaj, derültség és közbeszólások a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me