DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm azt, hogy felvetette ezt a rendkívül fontos kérdést, hiszen világméretű, illetve európai méretű tejpiaci válság van, ez sújtja valamennyi termelőt, sújtja a feldolgozókat is. Soha nem látott mélységben van a tej felvásárlási ára, hiszen csökkent 2015-ben, hosszú évek óta először, a tejpiacon a kereslet. Az orosz embargó miatt hatalmas piac esett ki, több arab államban háborús helyzet van, megszűnt Európában a tejkvóta, a termelés korlátozása, aminek következtében például csak Hollandia 30 százalékkal emelte a termelését. Tehát rendkívül nagy készletek halmozódnak fel, nagy kapacitások vannak, és ebben a helyzetben kell a magyar tejtermelőknek talpon maradni.
Szeretném önt és a magyar gazdákat is biztosítani arról, hogy a Földművelésügyi Minisztérium és a kormány az ő oldalukon áll, hiszen az a célunk, hogy a szarvasmarhatartás, a tejtermelés mint rendkívül fontos ágazatok megélhetést adjanak Magyarországon, a termékeket a tejtermelők méltányosan tudják értékesíteni, és a piacon is olyan feltételek legyenek, amelyek biztosítják, hogy a magyar vevők is a hazai termékekhez hozzá tudjanak jutni.
Jó néhány intézkedés történt az elmúlt időszakban, hozzátéve azt, hogy nyilván a geopolitikai jellegű problémával, mondjuk, az orosz embargóval vagy a háborús helyzetekkel túl sok mindent az agrártárca, de Magyarország sem tud kezdeni. Mi igyekeztünk minden lehetséges eszközt megragadni, ami rendelkezésre áll: folyamatos a kapcsolattartásunk a gazdaszervezetekkel, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal, és minden egyeztetést lefolytattunk az elmúlt időszakban. 2016 tavaszán uniós és nemzeti forrásból mintegy 17 milliárd forintos többlettámogatást sikerült elérni az Unióban rendkívül komoly küzdelem árán. Ezt a meglévő támogatási jogcímeken felül kapták a gazdák, és idén pedig a 2015-ös 49 milliárd forinthoz képest minden eddiginél magasabb, 63,5 milliárd forintos támogatási keret áll rendelkezésre. De ez még nem elég, hiszen az élelmiszeripar fejlesztésére is szükség van, a tejfeldolgozó kapacitások fejlesztésére. A GINOP-kereten belül mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre a hazai élelmiszer-feldolgozás versenyképességének javítására.
Szigorítottuk az ellenőrzéseket is, hogy akár az EKÁER rendszeren keresztül, a Nébih ellenőrzéseken keresztül a gyenge minőségű importtejet kiszorítsuk; itt több látványos lebukás is volt az elmúlt időszakban. Kormányzati intézkedés a tejmarketing, hiszen most egy tejszívkampány zajlik. Ezt az alkalmat is kihasználom, hogy mindenki keresse a magyar zászlóval, „magyar” felirattal ellátott tejtermékeket, tejeket, ezáltal is segíteni tudjuk a magyar gazdák megélhetését, és jó minőségű, friss tejtermékhez jutunk.
Látható egyébként az, hogy az elmúlt időszakban az ágazat megerősödött, 2010 és 2015 decembere között a szarvasmarha-állomány 20 százalékkal, a tehénlétszám pedig 19 százalékkal nőtt, és emelkedett a tejhozam is. Tehát a magyar termelők állják a sarat, termelnek olyan szinten, mint mások; a tartalékaik nyilván kisebbek, mint azoknak az országoknak, ahol nem volt korábban szocializmus; 100-150 éves múltra visszatekintő gazdaszövetkezetekkel kell a versenyben helytállni.
A kormány támogatása megnyilvánul abban is, hogy hamarosan csökken a tej áfája, ez a jövő évtől fog megtörténni, és vizsgáljuk azt is, hogy milyen további tejtermékekre lehet kiterjeszteni ezt a kedvezményt; nyilván az áfacsökkentés tapasztalataira figyelemmel tudjuk ezt a lépést majd megtenni. Pluszpiacokat is keresünk a nemzeti kereskedőházak rendszerén keresztül, hiszen valamennyi európai állam komoly versenyben van harmadik országok, távol-keleti országok piacán. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.)
Nekünk az a cél, hogy itt is a magyar gazdák érdekeit képviseljük, a termékeik elhelyezése által megélhetésüket biztosítsuk.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me