FÖLDI LÁSZLÓ

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ
FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Modern világunk felfokozott tempójú változásai, a gazdasági átalakulás, a társadalompolitikai döntések közben is kifejezetten szemünk előtt kell tartani a szociális biztonságot, ami egy társadalom létezésének alapértéke kell legyen. Magyarország Alaptörvényének XIX. cikke szerint „Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség, rokkantság, fogyatékosság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.”
A KDNP képviselőjeként ezt különösen fontosnak tartom, hiszen az általam képviselt párt mindig is a szociális értékek mentén politizált, társadalomképében mindig is a családok, az elesettek, a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek megsegítését érezte az egyik legfontosabb feladatának. Éppen ezért érezzük elsődleges célnak a korábbi szocialista kormányok ténykedésével szemben a szociális biztonság fejlesztését, a gyermekjóléti és gyermekvédelmi, a családsegítő szolgáltatások megújítását.
Egy sor intézkedést tett a Fidesz-KDNP-kormány ezen a területen. A felzárkóztatási stratégia eredményeképpen pedig az elmúlt években folyamatosan csökken a szegénység által veszélyeztetettek száma. Sikerült visszaszorítani a gyermekszegénységet, kiterjeszteni a támogatásokat és megteremteni az ingyenes gyermekétkeztetést. Ha az idősekre gondolunk, nem szabad megfeledkeznünk a nyugdíjrendszer megerősítéséről, a nyugdíjemelésekről vagy az áfacsökkentések eddigi és további várható kedvező hatásáról. Ezek összességében mind hozzájárulnak az idősek szociális biztonságához. Mi nem csupán hangzatos politikai jelszavakkal támogattuk az időseket, hanem évről évre javítottuk és javítani kívánjuk anyagi és társadalmi megbecsülésüket.
Tisztelt Államtitkár Úr! Széles társadalmi rétegnek, nagyon sokféle rászorulónak tudtuk javítani az életminőségét, tudtuk megerősíteni anyagi helyzetét. A jövő évi költségvetés pedig a megkezdett felzárkóztatási stratégiát kívánja folytatni, szem előtt tartva az érintettek érdekeit, a jelen és a jövő magyar társadalmának lehetőségeit.
Az elmúlt időszak fejlesztéseire és a megindult pozitív tendenciákra tekintettel tisztelettel kérdezem államtitkár urat, milyen eredményeket hozott eddig a szociális ellátórendszer fejlesztése, milyen esetleges intézkedéseket tervez a kormány a rászorulók életkörülményeinek további javítása érdekében. Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me