IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Lehet Más a Politikában számos alkalommal elmondtuk már, hogy az iskolarendszer totális államosítása a lehető legrosszabb irány, az önkormányzatoktól elveszik az oktatási intézmények működtetésének a lehetőségét is. Ezzel a lépéssel visszatolják a biciklit a szocializmusba, hiszen a Kádár-rendszerben működött az a modell, hogy a településeknek semmiféle beleszólásuk nem volt az oktatásba, mindent felülről irányítottak.
Látjuk azt is, hogy a totális államosítás ellen a teljes oktatási szakma után már a fideszes polgármesterek is tiltakoznak, sőt a kormány által összehívott köznevelési kerekasztal szereplői is megfogalmazták az olvasható jegyzőkönyveikben, hogy nem kevesebb, hanem több önkormányzati beleszólásra lenne szükség. Érthetetlen, miért mennek szembe mindenkivel, ma már kormányközeli szereplőkkel is, polgármesterekkel is.
De most a totális államosítás másik fontos részletére szeretnék rákérdezni: nem viszi-e csődbe újra az államtitkár úr által március 22-én egyébként megszüntetni ígért KLIK-et az újabb államosítási hullám? Az önkormányzati szövetségek ugyanis százmilliárd forintos tételről beszélnek, amit az önkormányzatok eddig beleinvesztáltak abba a 2851 iskola működtetésébe, amit most átvesz az állam. Palkovics László felelős államtitkár ugyanakkor 55 milliárd forintos költségről beszélt. Ehhez képest 21 milliárd forintot tartalmaz az utolsó pillanatban beadott költségvetési módosító, amely szolidaritási hozzájárulás címen megsarcolja az önkormányzatokat a működtetés átvétele miatt.
Egyáltalán, miért sarcolják tovább a településeket? Várom államtitkár úr válaszát. (Taps az LMP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me