DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Amit ön említ, az a jövő évi költségvetés tervezetében van, így a felvetése egy kicsit idő előtti, ezzel együtt engedje meg, hogy a tervezetben szereplő intézkedést indokoljam azzal, hogy 2017. január 1-jétől a KLIK jogutódjaként létrejövő állami fenntartói rendszer teljeskörűen gyakorolja a köznevelési intézmények fenntartói és működési feladatait, átvéve ezzel a korábbi önkormányzati kötelezettségeket, és természetes módon átvéve az ehhez járó anyagi fedezetet is.
A turisták által fizetett idegenforgalmi adó és az ahhoz nyújtott állami kiegészítés az önkormányzatoknak olyan bevétele, amelynek felhasználásáról szabadon dönthetnek, azokat nem kötelező a turizmusba visszaforgatni. Ebből következően az előbbi jövedelemátcsoportosítás sokkal inkább az önkormányzatok gazdálkodását érinti, és nem közvetlenül az idegenforgalmat. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!) Éppen ezért jelentős, hogy a központi költségvetés az adóbevétellel megegyező összegű kiegészítő támogatás fenntartásával komoly gesztust tesz az önkormányzatoknak, hiszen az évről évre dinamikusan növekvő vendégforgalom a tartózkodás után szerzett önkormányzati bevételek hasonló markáns növekedését eredményezte az utóbbi években.
Tisztelt Képviselő Úr! Nincs abban közöttünk vita, hogy a balatoni turizmusban jelentős lehetőség van, de ez meggyőződésem szerint abszolút nem ad okot a vészharangok kongatására.
(15.50)
A Balaton-régió szálláshelyeinek vendégszáma tavaly 6,3 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig, átlépve az 5 milliót, 2,6 százalékkal haladta meg a 2014-es rekordév forgalmát. Ennél is biztatóbb, hogy a szálláshelyi átlagárak tavaly 8 százalékkal emelkedtek a tónál. Az idei első negyedév számai egészen kimagasló növekedést mutatnak, a balatoni vendégéjszakák bővülésének 23 százalékos üteme az összes hazai régió közül a legmagasabb volt. Ezek a számok nem igazolják az ön által mondottakat. Ezen belül a belföldi vendégéjszakák számának növekedése meghaladta a 30 százalékot, a külföldi vendégéjszakák száma pedig jobban emelkedett a Balatonnál, mint a fővárosban. Ezeket az eredményeket az elmúlt évek jelentős kormányzati intézkedései tették lehetővé, a Balaton-környéki rendezvények jelentős támogatása révén.
A kormány valóban március végén döntött a turizmus állami irányításának átalakításáról. Ennek éppen az a célja, hogy az ágazat még nagyobb kormányzati figyelmet és több erőforrást kapjon. Jövőre és az ezt követő években jelentősen csökken a vendég-látó-szolgáltatások áfakulcsa. Nagy jelentőségű, hogy 2017-ben megnégyszereződik a közvetlenül a turizmusra fordítható költségvetési forrás összege. Augusztus 15-ei határidőre az ön által is említetten a közelmúltban létrehozott Magyar Turisztikai Ügynökség áttekinti, hogy milyen intézkedésekkel lehet még kedvezőbbé tenni az ágazat jogszabályi helyzetét.
Bízom benne, hogy ezen intézkedések mind a balatoni régió, mind az egész magyar turizmus számára kedvezőek lesznek, és ezeket a képviselő úr is a válaszom elfogadásával támogatni fogja. Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me