KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Így a balatoni nyári turistaszezon kezdetén időszerű feltenni néhány kérdést a kormány turizmussal kapcsolatos politikájáról.
A jövő évi költségvetés tervezete szerint ugyanis az állam másfél helyett jövőre már csak egy forinttal egészítene ki minden beszedett idegenforgalmiadó-forintot. Ezzel azonban a kormány nehéz helyzetbe hozza az amúgy is egyre rosszabb helyzetbe sodródó önkormányzatokat.
Az utóbbi időben napvilágot látott, hogy a Balaton környékén több önkormányzat is fontolgatja, hogy az eddig egyébként nagy vonzerőt jelentő szabadstrandokat fizetőssé teszi, és a parkolást is több település tervezi az eddigi ingyenesség helyett fizetőssé tenni. Ugye, belegondolhatunk, hogy milyen hatással lesz ez a balatoni turizmusra?
A kormánypárt propagandája adócsökkentésről szól, ezzel szemben a valóság az, hogy ott sarcolják meg az embereket, ahol tudják, nem törődve ennek a gazdaságra és a turizmusra gyakorolt káros hatásaival. Éppen a közelmúltban jelentették be nagy hurráoptimizmussal, hogy most aztán fel fog lendülni a turizmus, mert önök létrehoznak egy központi turisztikai koordinációs szervet. Hát, ez a felvirágoztatás, úgy tűnik, elkezdődött. Arra kényszerítik az önkormányzatokat, hogy még több pénzt szedjenek be a nyaralóvendégektől. Sok településen vonzerő volt az ingyenes strand és az ingyenes parkolás, ezen döntés nyomán azonban ez most megszűnhet.
Egyébként is a hazai turisztikai régiók közül az utóbbi két évben a Balaton produkálta a legkisebb növekedést a vendégéjszakaszám növekedésében - ez már önmagában is jelzésértékű. Ezzel szemben Horvátországban folyamatosan nő a nyaralóvendégek száma, hiszen sok esetben egy magyar család olcsóbban el tud menni egy hétre Horvátországba, mint ha ugyanezt az egy hetet a Balaton partján töltené belföldi turizmus során. (Moraj, közbeszólások a kormánypártok soraiból.) A Horvát Idegenforgalmi Közösség közlése szerint… (Folyamatos közbeszólások a kormánypártok soraiból. - Az elnök csenget.) Lehet, hogy felháborító, szerintünk is felháborító, de ezt tartogassák a folyosóra! A Horvát Idegenforgalmi Közösség közlése szerint a horvát állam húszéves fennállása során soha nem volt annyi magyar turista Horvátországban, mint 2015-ben. Önök elüldözik a Balaton partjáról (Folyamatos közbeszólások a kormánypártok soraiból, többek között dr. Rétvári Bence: Ezen te is mosolyogsz!) és belföldről (Németh Szilárd István közbeszól.) a nyaralni vágyó vendégeket, önök rákényszerítik őket (Az elnök ismét csenget.), hogy a külföldi nyaralást válasszák, ugyanis sokkal drágábban tudnak ma már belföldön nyaralni, és ezzel a belföldi gazdaságot sem élénkítik. (Németh Szilárd István: A dalmát tengerpartra! Micsoda üldöztetés! Tengerre, magyar!)
Tisztelt Államtitkár Úr! Mikor hajlandó végre olyan lépéseket tenni a kormány a turizmus és a Balaton érdekében, ami látványos fejlődést eredményezhet? Miért üldözik el sarcokkal a magyar turistákat még az országból is? Várom az érdemi válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me