DR. MENGYI ROLAND,

Full text search

DR. MENGYI ROLAND,
DR. MENGYI ROLAND, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Törvényalkotási bizottság megtárgyalta a T/10536. számon benyújtott, a Magyarország 2017. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 23 igen szavazattal, 9 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat a költségvetési bizottság irományát, valamint a Törvényalkotási bizottság saját indítványát tartalmazza, amely egy pontban a szakbizottság módosító javaslatát is pontosítja. A befogadott javaslatok közül szeretném kiemelni azt, amely a Szigetszentmiklósi Járásbíróság mellett a Ráckevei Járásbíróság további működésének feltételeit is megteremti.
Szeretném továbbá felhívni a figyelmet, hogy a törvényjavaslat a módosító javaslatnak köszönhetően nem változtat a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményén, illetve pontosítja az óvodai nyitvatartáshoz kapcsolódó költségvetési támogatási szabályokat is. Az összegző módosító javaslat 46. pontjának értelmében, ha a napi nyitvatartási idő nem éri el a 8 órát, a költségvetési támogatás nem teljes összegben illeti meg a fenntartót, a támogatás mértékét pedig a központi költségvetésről szóló törvény állapítja meg.
A javaslatnak köszönhetően a napi 6 órát nyitva tartó óvodák is kaphatnak költségvetési támogatást a jövőben is. A törvényjavaslat 99. §-ával összefüggésben a módosító javaslat pontosítja a meghatározott tevékenységeket fő tevékenységként ellátó, köztulajdonban álló gazdasági társaságok által kötött szerződésben foglalt védendő adatok körét. A javaslat a védendő adatkört egyértelművé, jól meghatározhatóvá, kellően körülhatárolhatóvá teszi, ezzel érvényre juttatja azt az adatelvet, biztosítva a jogbiztonság, az alkotmányos követelmények érvényesülését a jogalkalmazás terén, valamint az információszabadság arányos korlátozását.
A módosítási javaslat pontosítja azt az időtartamot, amely alatt a szerződésekben foglalt védendő adatok, továbbá az ezen szerződések előkészítésével, megkötésével kapcsolatos, továbbá az ezekkel összefüggő döntések megalapozását szolgáló pénzügyi és műszaki adatok nem ismerhetők meg. A javaslatban szereplő, a pontosított adatkörre vonatkozóan egységesen meghatározott időtartam megfelel az időleges korlátozás alkotmányos követelményeinek, továbbá a szükségesség és az arányosság követelményeinek is.
Szeretném megjegyezni, hogy az említett pontosítással az Adatvédelmi Hatóság elnöke is maradéktalanul egyetértett, ahogy ezt a bizottsági ülésen ki is fejtette. Úgy gondolom, hogy egy alapvető nemzeti érdek, hogy például a nukleáris létesítmények üzemeltetéséhez kapcsolódó pénzügyi és műszaki adatok 30 évig ne lehessenek nyilvánosak, ahogy ezt az érdeket valamennyi uniós tagország felismerte rég.
Ezért is kérem, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me