LÁSZLÓ TAMÁS

Full text search

LÁSZLÓ TAMÁS
LÁSZLÓ TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyarország 2017. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslat fekszik most előttünk, amelynek általános vitájára május 13-án került sor.
A Költségvetési bizottság május 28-i ülésén megvitatta a törvényjavaslathoz benyújtott számos módosító indítványt, amelyek közül kettőt támogatott is. A bizottság külön módosító indítványt nem nyújtott be a javaslathoz, viszont a Törvényalkotási bizottság június 2-i ülésén további módosítási szándékot fogalmazott meg. Az összegző módosító javaslatot, amelyet T/10536/44. irományszám alatt találhatnak meg, szeretném röviden ismertetni önökkel.
Mint tudjuk, a központi költségvetéseket megalapozó törvényjavaslatok legfontosabb feladata a jogharmonizáció annak érdekében, hogy a költségvetés és az adótörvények összhangja megteremtődjön, végrehajtása zökkenőmentes és törvényes legyen.
Tisztelt Ház! Visszatérve a Törvényalkotási bizottság által benyújtott összegző módosító indítványhoz, hadd emeljem ki annak legfontosabb elemeit! A módosítások jelentős része jogtechnikai és nyelvhelyességi pontosításokat tartalmaz, így ezekről bővebben nem beszélnék, csak a legfontosabbakat kívánom kiemelni.
Az 5. pont arra irányul, hogy a kincstári körön kívüli számlatulajdonosnak nem minősülő állami tulajdonú gazdasági társaságok számára megteremti a lehetőséget, hogy az európai uniós forrásból nyújtott költségvetési támogatások fogadására külön fizetési számlát vezethessenek a Kincstárnál.
A 6. pont azt a célt szolgálja, hogy a likviditási bizottság feladatait rögzíti, ami folyamatosan monitorozza a központi költségvetés likviditási helyzetét. A 11. pontban a kötelező önkormányzati feladatot ellátó önkormányzati szolgáltatók tekintetében a házi segítségnyújtásban, személyi gondozásban részesülők befogadott létszámára vonatkozó korlátozás nem indokolt, a módosítás ennek érdekében szükséges.
A 18. pont arra irányul, hogy a temetkezési szolgáltató kezelheti a halálozással kapcsolatos ügyintézéshez szükséges személyes adatokat, ezzel egyidejűleg elhagyásra kerülnek az ellenérték nélküli szolgáltatásokra vonatkozó rendelkezések.
A 28. pont azt a problémát kezeli, hogy a törvényjavaslat által bevezetett mozgóképszakmai képzési hozzájárulás közvetlen filmgyártási költségként elismerhető legyen.
A 36. pont a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó rendelkezések pontosító jellegű módosításnak elhagyását javasolja.
A 43. pont a következő tanévben indítandó szakképzési Híd-programban a szakképzésről szóló törvény alapján részt vevő tanulók számára fizetendő ösztöndíj, valamint a részt vevő pedagógusok számára fizetendő pótlék forrását teremti meg az NFA Képzési Alap részéből.
Legvégül hadd emeljem ki a 46. pontot, ami az óvodai nyitvatartással kapcsolatban differenciáltabb szavazást tesz lehetővé, mint ami eredetileg a törvényhozói szándék volt.
(20.20)
Tisztelt Ház! A fenti észrevételekre tekintettel tisztelettel kérem önöket, hogy a holnapi szavazáson szavazatukkal támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me