RITTER IMRE

Full text search

RITTER IMRE
RITTER IMRE nemzetiségi szószóló: Sehr geehrter Herr Vorsitzender! Sehr geehrtes Parlament! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a Magyarországi nemzetiségek bizottsága nevében kifejtsem álláspontunkat a 2017. évi központi költségvetést megalapozó T/10536. számú törvényjavaslat kapcsolatosan.
A Magyarországi nemzetiségek bizottsága a határozati házszabály 45. § (5) bekezdése alapján a Magyarország 2017. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslathoz részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatot nyújtott be.
Bizottságunk a törvényjavaslat 174. §-ának a kiegészítését javasolta két pontban, nevezetesen: a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény III/A. fejezete 18. §-a egészüljön ki a következőkkel: „(1) Az Országos Területfejlesztési Érdekegyeztető Fórum - továbbiakban: OTÉF - a kormány, valamint a megyei önkormányzatok, megyei nemzetiségi önkormányzatok, a fővárosi önkormányzat, a fővárosi nemzetiségi önkormányzatok” s a többi felsorolásban; „(4) Az OTÉF tagjai: b) a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke és négy delegáltja,” s a többi egészüljön ki „az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének delegáltja.” szöveggel. Az indoklásban leírtuk, hogy egyrészt a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényből, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényből, valamint a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvényből egyértelműen következik, hogy a településfejlesztés során figyelembe kell venni a helyi népesség identitásának erősítését, kulturális örökségük sokféleségének és gazdagságának megőrzését.
Másrészt a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 118. § (1) bekezdés d) pontja értelmében az országos nemzetiségi önkormányzat egyetértési jogot gyakorol az adott nemzetiséget közvetlenül érintő kérdésekben, mint például a megyei fejlesztési tervekkel kapcsolatban. Továbbá a nemzetiségekről szóló törvény 2. § 2. pontja értelmében a nemzetiségi közösségek alapvető érdekvédelmi, érdekképviseleti szervei a nemzetiségi önkormányzatok, ezért azok helyi szintjei vonatkozásában a megyei önkormányzatok egyeztetési kötelezettsége nem vitatható. Ezért véleményünk szerint megalapozottan javasoltuk a megyei nemzetiségi önkormányzatok bevonását az OTÉF munkájába, csakúgy, mint az ONÖSZ delegáltjáét.
Tisztában vagyunk azzal, hogy a Törvényalkotási bizottság T/10536/45. számú összegző jelentésében foglaltak szerint az előterjesztő - különböző okok miatt - nem értett egyet, és ennek alapján a Törvényalkotási bizottság nem támogatta ezen módosító javaslatunkat. Ennek ellenére fontosnak tartjuk, hogy ezt a kérdést ismételten felvessük, beszéljünk róla, és a továbbiakban is napirenden tartsuk, hiszen több Magyarországon élő nemzetiség regionálisan jól körülhatárolható egy vagy több kisebb régióban él, és ezen régiók területfejlesztésének részben vagy egészben történő elmaradása a nemzetiségi települések elnéptelenedéséhez, egyes nemzetiségek szétszóródásához és ebből adódóan akár megszűnésükhöz is vezethet.
Mindezek alapján a Magyarországi nemzetiségek bizottsága - megfelelő előzetes egyeztetést követően - 2016 őszén ismételten kezdeményezni fogja - most már önállóan, a megalapozó törvénytől függetlenül - a területfejlesztésről és területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény ismertetett módosításait, amelyhez előre is kérjük mindenkinek az együttműködését és támogatását.
A Magyarországi nemzetiségek bizottsága - az elhangzottak figyelembevételével - javasolja a bizottsági összegző módosító javaslat, valamint az ezzel módosított, Magyarország 2017. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló T/10536. számú törvényjavaslat elfogadását a tisztelt Háznak.
Köszönöm a figyelmüket! Danke für Ihre Aufmerksamkeit! (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me