SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az úgynevezett salátatörvény nem sokat változott benyújtása óta: néhány újabb kedvezmény a filmszakmának, Andy Vajnának, néhány kisebb enyhítés. A káros intézkedéseket viszont nem törölték, továbbmennek a mindent eltitkoló, társadalmat szétszakító irányba.
Tudott, hogy a törvényjavaslat legkárosabb intézkedése az állami energetikai vállalatok gazdálkodásának titkosítása 5-30 évre. Az információszabadságot korlátozó javaslat alapján az energetikai területen semmilyen releváns gazdálkodási információ nem lenne megismerhető, minden más állami és önkormányzati cégnél pedig lényegében az adatkezelők lelkiismeretére bízná a jogalkotó, hogy mit hoznak nyilvánosságra. Ez az államilag szervezett rablás újabb szintje, ami teljességgel elfogadhatatlan, módosító indítványban javasoljuk is a szakasz törlését, fontolják meg, meddig haladnak a közpénzlenyúlás útján.
Egy apró elmozdulás azonban érzékelhető: míg korábban el akarták lehetetleníteni az alternatív oktatási intézmények óvodáit azzal, hogy a nyolc óránál kevesebb ideig nyitva tartóktól elvennék a költségvetési támogatást, most ezt hat órára mérsékelték. Így is érthetetlen, hiszen a gyermekek egyenlők, óvodai ellátásukért - bármilyen formában történik is - megilletné őket a támogatás. Ehelyett azt látjuk, hogy az egyik gyermek az Orbán-kormány szerint érdemes a támogatásra, a másik pedig nem. Ez a különbségtétel megengedhetetlen, különösen a szolidaritásról szónokló emberi erőforrások miniszterétől.
Nem változik a környezet rombolásának szándéka sem, megszüntetik a Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alapot. Ezzel ismét a legszegényebbeket, egyben az ár- és belvízkároknak kiszolgáltatottakat sújtják. Ahelyett, hogy megjavítanának egy jó szándékkal összerakott konstrukciót, kivonulnak az ügyből. A vízi társulatok kivéreztetése is megtörténik, amelyek az önkéntes és saját érdekből való vízgazdálkodás helyi intézményei voltak, és jelentős szerepük lehetne megfelelő szabályozás mellett az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban.
Maradt a bányászati törvény módosítása is, pedig a rekultivációs kötelezettség határidejét már többször módosították. A további halasztás annak deklarálását jelentené, hogy az állam a károkozó helyett a társadalomra rója a környezethasználat terheit.
És további olyan szakaszok vannak még, amelyek a közpénzek felelőtlen kezelését, elfolyatását biztosítják. Nincs indokunk arra, hogy az előterjesztést támogassuk. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me