HEGEDŰS LORÁNTNÉ,

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ,
HEGEDŰS LORÁNTNÉ, a Költségvetési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Talán nem árulok el semmi újdonságot vagy nem okozok semmilyen meglepetést, ha elmondom, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom egyik szakbizottságban sem támogatta a 2017. évi költségvetési törvénytervezetet. A mostani felszólalásomban viszont, szemben Szakács képviselőtársammal, az általános kritikai megjegyzések helyett inkább konkrétumokat szeretnék mondani és említeni, amelyek részben már elhangoztak a Költségvetési bizottság ülésén, de az élet részben felülírta, illetve tovább színesítette ezeket a konkrét problémákat.
Az első, amit mindenképpen szeretnék megemlíteni, a köztisztviselői illetményalap kérdése. Mi ezt minden évben javasoljuk, a kormányzat elé terjesztjük. Önök is pontosan tudják, hogy igen nagy szükség lenne ezen illetményalap növelésére. 35 ezer önkormányzati köztisztviselő fog kimaradni jövőre is abból a bérfejlesztésből, ami most az állami tisztségviselőknek fog jutni. S nyilván nemcsak az önkormányzati tisztségviselőkre, köztisztviselőkre vonatkozik ez az illetményalap, hanem mindenkire, például e Ház dolgozóira is, akik köztisztviselőként kapják a fizetésüket.
(21.00)
Ez az, ami 2008 óta, tehát a Gyurcsány-IMF-, illetve EU-paktum óta nem növekedhetett. És önök minden esetben azzal védekeznek, hogy de hát legalább nem csökkentették. Ami tudjuk, nem így van, hiszen a vásárlóértéke szerint ez az ilyen módon kapott jövedelem igencsak veszített az értékéből, mintegy 30 százalékot összességében és átlagosan.
Ami azonban meglepő új fordulat a költségvetési törvényhez benyújtott végső módosítók egyikében, hogy most lehetőséget kíván adni a kormányzat az önkormányzatok számára, hogy saját bevételük terhére köztisztviselőknek bizonyosfajta illetményemelést tudjanak adni úgy, hogy az illetményalaptól eltéríthetnek szabadon az önkormányzatok.
Ott, a bizottsági ülésen is elmondtam, hogy ilyen típusú eltérítésre már volt eddig is lehetőség. Miért nem éltek ezzel az önkormányzatok széles körben? Azért, mert nincs saját bevételük, amiből meg tudnák emelni. Pontosabban, természetesen, nyilvánvalóan van, teszem hozzá, csak annak a saját bevételnek bizony máshol is megvan a helye vagy megvolna a helye. Inkább előbb költik olyan szükséges és elmaradhatatlan fejlesztésekre, mint a saját munkatársaik fizetésemelésére, ami nyilvánvalóan hiba, vagy lehet azt mondani, hogy lehetne máshogy is dönteni. De nem tudom ezért kárhoztatni a településvezetőket, akik azt mondják, hogy inkább a lakosság egészének kedvező döntéseket hoznak, semmint hogy a saját munkatársaikat próbálják ilyen vagy olyan módon segíteni.
Az, hogy most a kormányzat egy ilyen pluszlehetőséget biztosít az illetményalaptól való eltérítésre, semmiben nem fogja segíteni tovább ezeket az elég nehéz sorban lévő közszolgákat. Én azt szoktam mondani, hogy azért, mert közszolgáknak hívjuk őket, ne tartsuk már őket zsellérsorban. Ez a módosítás tehát, amit önök benyújtottak, semmit nem fog jelenteni.
Miért is nem? Már csak azért sem, hogy a következő pontra térjek, ami a KLIK finanszírozásának nagy problémahalmaza. Ugye, a bizottsági ülésen is elhangzott, hogy eléggé vitatható az az összeg, ami eredetileg be volt tervezve a KLIK finanszírozására az idei módosított költségvetésbe, illetve a következő évi költségvetésbe is. De akkor még, amikor az eredeti törvényjavaslatot önök benyújtották, Palkovics államtitkár úr kerek perec tagadta, hogy egyébként az önkormányzatok költségvetéséből lehúznának vagy elvonnának azért, hogy a KLIK-et finanszírozzák. Tehát az állam a működtetés magához vonásával ennek fedezetét nem az önkormányzatoktól gondolta volna eredetileg legalábbis megteremteni.
No de az utolsó pillanatban benyújtott megszorító csomag, ez a bizonyos 50 milliárdos megszorító csomag pontosan erről szól. Tehát sikerült Palkovics államtitkár urat elég rövid úton meghazudtolnia a saját kormányának. Hogy mit jelent ez az 50 milliárdos megszorító csomag, a tekintetben a hévízi polgármester levelét szeretném idézni. Ő tételesen leírja, hogy a saját számításuk szerint ez az 50 milliárdos megszorítás ott, azon a településen mit jelent. Tehát ez az új adó, ez a bizonyos szolidaritási hozzájárulási adó, amiből a kormányzat 21 milliárdot gondolna beszedni, 155 millió forintnyi elvonást jelent Hévíz városánál. Egyébként már a beszámítás rendszerében további 116 millió forintot elvonnak. De hát attól függően, hogy esetleg még változik a beszámítás sávos rendszere, ez további 20-40 milliót jelenthet.
Az üdülőhelyi, pontosabban az idegenforgalmi adó bevételének megsarcolása, illetve az, hogy kevesebb pénzt ad hozzá kiegészítésképpen a kormányzat, tehát nem 1,55 forintot, hanem csak 1 forintot, 255 millió mínuszt jelent Hévíz esetében. A pénzügyi gazdálkodási feladataik esetében 15 milliónyi kiesésre számítanak. Tehát összességében mintegy 455 millió forintnyi egy körülbelül 5 ezres város életében. Ezt jelenti tehát magyarra fordítva egy település életében ez a bizonyos 50 milliárdos megszorító csomag.
Ezt és a módját is, ahogy önök benyújtották ezt a módosító javaslatot, mi azért utasítjuk el, mert ez most már nagyon régóta bevált taktika a Fidesz-kormányzat részéről is, hogy lényeges, alapvető módosításokat igénylő változtatásokat az utolsó pillanatban nyújtanak be, amikor már gyakorlatilag vita sem lehet róla, az meg pláne nem lehetséges, hogy a költségvetés ilyen értelmű módosításához bárki további módosító indítványokat tegyen, tehát akkor, amikor gyakorlatilag ténylegesen az érdemi vita lehetőségét vonják meg az ellenzéktől.
Ezért tehát mindenképpen elutasítjuk ezt. És itt kell hogy kiegészítésképpen hozzátegyem azt is, hogy ez is a saját bevételeiket fogja csökkenteni az önkormányzatoknak. Azokat a saját bevételeiket, amiket egyébként önök arra szánnának, hogy a köztisztviselői illetményalaptól eltérítést tudjanak adni az önkormányzatok. Ez olyan önellentmondása a kormányzati politikának, ami inkább a cinizmusára világít rá meggyőződésem szerint.
Nem beszélve arról, ha még az eltérítésről egy fél mondatot szólhatok, ez a bizottsági ülésen szintén felmerült, hogy a polgármesterek is, mint tudjuk, a köztisztviselői illetményalap kapcsán kapják a fizetésüket. Ez adott esetben rendkívüli bérfeszültségeket is jelenthetne egy-egy településen, hiszen aki főállású polgármester, az a Kttv. alapján kapja a fizetését. Elképzelhető ezek után majd, hogy lesz olyan hivatal, ahol a polgármesterek fizetését egy kisebb alapilletmény alapján számolják, míg egy munkatársét egy nagyobb alapilletmény alapján számolják? Nem gondolom, hogy ez egy jó és igazságos megoldás lenne.
Még egy dolgot szeretnék nagyon gyorsan elmondani. Ez pedig az, hogy mindenhol próbáltuk kritizálni a kormányzat azon politikáját, ami szerint látványberuházásokat számolatlanul, sok-sok milliárd forinttal támogat. Egy dolgot engedjenek meg nekem párhuzamba állítani. Képviselőtársam, a jelenlegi elnök úr benyújtott körülbelül 300 olyan módosító indítványt, ami összességében nem igényelne annyi forrást, ami a Városligetre szánt jövő évi 35 milliárd forint. Pedig ez a 300 módosító indítvány mind szükséges, alapvető fejlesztéseket jelent egy-egy kis önkormányzat életében. Tehát lássa, államtitkár úr, ez a probléma, hogy ilyen nagyságrendű különbségek vannak! Míg az egyik kezével a kormányzat számolatlanul és megítélésünk szerint rendkívül felelőtlenül bánik az adófizetők pénzéből bizonyos presztízsberuházások esetén, addig kisebb önkormányzatokkal szemben rendkívül szűkmarkú. Hiszen sajnos mind a 300 módosító indítvány el lett utasítva. Ennek a felülvizsgálatát kérjük azért államtitkár úrtól, illetve a kormányzattól. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me