RITTER IMRE

Full text search

RITTER IMRE
RITTER IMRE nemzetiségi szószóló: Danke schön! Sehr geehrter Herr Vorsitzender! Sehr geehrtes Parlament! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a Magyarországi nemzetiségek bizottsága nevében kifejtsem álláspontunkat a 2017. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat nemzetiségi igényeket érintő részeivel kapcsolatosan.
Több mint másfél évvel ezelőtt a 2013. évi központi költségvetés zárszámadásánál azzal kezdtem a hozzászólásomat, hogy ennek az első nemzetiségi parlamenti hozzászólásnak már több mint 20 évvel korábban kellett volna megtörténnie itt, a magyar parlamentben, így közel két évtized mulasztását kell minden szempontból minél hamarabb felszámoljuk. Majd ezt követően hosszú perceken keresztül lehetett és kellett sorolni, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek évtizedekig milyen méltatlan állapotban voltak kénytelenek élni és működni.
Ugyanakkor már voltak reménykeltő, pozitív változások. Egyrészt: a 2013. év nemzetiségi szempontból kétségkívül legnagyobb jelentőségű és pozitív változása volt, hogy a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott nemzetiségi köznevelési intézmények esetében jelentősen megemelkedett és normatívvá vált a támogatás. Másrészt: a 2014. évi parlamenti választással a 13 magyarországi nemzetiség részére biztosítva lett a parlamenti képviselet, amely sosemvolt, új lehetőségeket nyitott meg számunkra.
A parlamenti képviselet első komoly eredménye lett, hogy a 2015. évi központi költségvetési törvénynél áttörést tudtunk elérni azzal, hogy a már hosszú évek óta változatlan, kevesebb mint 4 milliárd forint nemzetiségi támogatás kerek 2 milliárd forinttal, több mint 50 százalékkal nőtt. Alig fél évvel később a 2016. évi központi költségvetési törvényben újból jelentős, 2 milliárd 63,4 millió forint emelést kapott a Magyarországon élő 13 nemzetiség. A mai összegző módosító javaslatokkal pedig a 2016. évi központi költségvetési törvényben 400 millió, a 2017-es központi költségvetési javaslatban pedig 678,1 millió forint, azaz összesen 1 milliárd 78,1 millió forint támogatásemelés elfogadását kérjük önöktől.
Mindezen túl rendkívül örömteli, régóta várt, jelentős változások után azt gondoljuk, hogy ez egy olyan pillanat, amikor minden, továbbra is kétségtelenül meglévő gondot, feladatot, feszültséget félretéve, fenntartás nélkül köszönetet kell mondani. A három év együttes hatásaként a kevesebb mint 4 milliárd forint nemzetiségi támogatás több mint 9,1 milliárd forintra emelkedik, amellyel szinte minden nemzetiségi területen lényeges, érdemi javulást tudunk elérni. Túlzás nélkül mondható, hogy ez egy olyan léptékű pozitív változás, amelyre a mindenkori magyar politikában a Magyarországon élő nemzetiségekkel kapcsolatban az elmúlt száz évben nem volt példa.
Hadd idézzem Baranya megye egyik prominens, többnyire igen kritikus német lakosának, Schmidt Zoltánnak a szavait, aki, amikor telefonbeszélgetésünk során megtudta, hogy a parlamenti felszólalásomra készülök, akkor azt mondta: „Du muss es unbedingt an Ihnen bedanken! Feltétlenül köszönd meg nekik!” Bárkivel beszélek az embereink közül itt Branauban, azaz Baranyában, mindenki azt mondja, hogy vagy a nemzetiségi civil szervezeteken keresztül, vagy a helyi vagy országos nemzetiségi önkormányzaton keresztül, vagy az egyedi döntésű nemzetiségi kiegészítő támogatásnál, vagy a beruházási, felújítási, pályázati önrésznél, vagy a nemzetiségi intézmények támogatásán keresztül, de valahol mindenki érzi, hogy nemzetiségi szinten végre valami érdemben megmozdult, van értelme csinálni, dolgozni. Ezért mondom: „Feltétlenül köszönd meg nekik!” - hangsúlyozta ki végül még egyszer.
Nos, hölgyeim és uraim, ezúton készséggel teszek eleget a felszólításnak. A baranyai Schmidt Zoltán és a Magyarországon élő 13 nemzetiséghez tartozó, több százezer magyar állampolgár nemzetiségi társunk nevében örömmel mondok, mondunk mindezért köszönetet önöknek.
Mindezek alapján a Magyarországi nemzetiségek bizottsága nevében tisztelettel kérem önöket, hogy az elmúlt két évhez hasonlóan egységesen támogassák a Magyarországon élő nemzetiségek módosító javaslatát, és kérjük a módosított 2017. évi központi költségvetési törvényjavaslat szíves elfogadását. Köszönöm, hogy meghallgattak! Danke für Ihre Aufmerksamkeit! (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me