SCHMUCK ERZSÉBET,

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET,
SCHMUCK ERZSÉBET, a Költségvetési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Mi úgy látjuk, hogy a 2017. évi költségvetéssel a legnagyobb probléma az, hogy betonba önti azt az elhibázott gazdaságpolitikát, ami a külföldi multicégek összeszerelő üzemévé tette Magyarországot. Az utóbbi évek költségvetéseinek hatása kiábrándító. A magyar emberek több mint 40 százaléka él a létminimum alatt, ez 2015-ben a lakosság 41,5 százalékát jelentette. Kétmillió adózó keres a létminimum alatt, és közülük több mint 300 ezer azok száma, akiknek a munkajövedelme még a szegénységi küszöböt sem éri el.
Ma Magyarországon 8 óra munka szerény megélhetéshez is kevés, a 8 óra munka nem elég ahhoz, hogy a családok ne szenvedjenek hiányt. Nem véletlen, hogy lassan egy teljes generáció dönt a kivándorlás mellett. Azonnali általános béremelésre van szükség. Azt gondoljuk, hogy a béremelés ma valódi beruházás a jövőnkbe. Lázár miniszter úr a közelmúltban több mint 700 milliárd forintos béremelést ígért a jövőre, de ennek nyomait nem látjuk a költségvetésben.
Az elhibázott gazdaságpolitika másik következménye, hogy a magyar gazdaság továbbra sem tud a saját lábára állni. Magyarország fiskális alkoholizmusban szenved, a növekedés szinte egyetlen motorját az uniós források jelentik. Erre még a kormánypárti képviselők is rádöbbenhettek a közelmúltban, amikor az európai uniós pénzek elapadása miatt 2016 első negyedévében csökkent a GDP az előző negyedévhez képest.
(21.10)
A külföldi multicégek pedig hiába teljesítenek jól, ha az itt megtermelt profitjuk 80 százalékát hazaviszik, és ezzel csak tovább erősítik a duális gazdaságot. Nyilván a kormánypárti képviselők ezt másképpen látják, jóindulattal azt lehet mondani, hogy ez azért lehet, mert a társadalom egy szűk rétege és a fideszes holdudvar családjai számára tényleg fejlődés mutatkozik, egy szűk réteg anyagilag tényleg jól jár. Valakik hazavitték a több ezer milliárd európai uniós pénzt.
Az LMP kötelességének érzi megmutatni a magyar választóknak, hogy létezik másik út, ezért a párt olyan módosító javaslatokat nyújtott be a 2017. évi költségvetéshez, amelyek egy másik gazdaságpolitika alapjait jelentik, amelyek egy teljesen másik Magyarország képét festik fel, egy olyan országét, ahol meg lehet élni a munkából, ahol a külföldi multicégek helyett a magyar kkv-k a stratégiai partnerek, és ahol a leszakadás felzárkózássá alakul. Ezt mintegy 2000 milliárd forintos felelős átrendezéssel tettük meg; felelős azért, mert a kiadások forrásait is teljes mértékben megmutatjuk.
Az idei kommunikációs panel szerint ez az adócsökkentés költségvetése. 100 milliárd forinttal csökkenteni egy 17 300 milliárd forint főösszegű költségvetést, nem adócsökkentés, fél százalék; részleges, alig-csökkentgetés a nélkülöző embereknek a legfontosabb alapvető élelmiszerek áfájánál, picinyke emelés a torz gyermekkedvezménynél. Egy egyszerű családnak pár ezer forinttal nőhet a jövedelme, ugyanakkor az állami vezetőknek milliókkal.
A kormány úgy beszél adócsökkentésről, hogy ma az állam a felét elviszi egy dolgozó teljes bérköltségének. Minden egy forint bér után egy forintot be kell fizetni az államkasszába. Mi ezzel szemben csökkentenénk a munkára rakódó terheket a többkulcsos adóval a munkából élők 90 százaléka számára. A probléma egyik gyökerét az jelenti, hogy a kormány ragaszkodik a gazdagokat segítő, a szegényeket büntető egykulcsos adóhoz, amit az LMP azonnal többkulcsossá alakítana át, hogy az átlagbér szintjén keresők nettója végre növekedhessen és az elosztás igazságosabb legyen.
A minimálbér adómentessé válna, és 0, 12, 24 százalékos kulcsokkal adóznának az egyes jövedelemsávok. A dolgozók ilyen módon történő béremelése azért is szükséges, mert ezzel több embert lehetne itthon tartani, csökkenne a munkaerőhiány, nőne a foglalkoztatás. A béremelés ma a valódi beruházás. Mi a többkulcsos adó bevezetése mellett plusz 200 milliárdot adnánk a közszféra bérrendezésére is. Látjuk és halljuk, hogy a kormány annak a neoliberális elméletnek a foglya, miszerint a béremelés rontja a versenyképességet. Ez megnyilvánul az olyan panelekben, miszerint először a gazdaságot kell rendbe tenni, azután lehet bért emelni, azaz a béremelést a kormány osztogatásnak tartja.
A gazdaság nem fog rendbe jönni, ha nem nő a munkaerő termelékenysége, márpedig az nem fog nőni, ha folyamatosan a létminimum szintjére zsákmányolják ki. Ördögi kör, amit meg kell szakítani, a bérek szisztematikus és folyamatos emelésére van szükség. A magyar munkaerő minősége nem tér el a nyugat-európaitól, tehát a termelékenysége is lehetne sokkal magasabb, ehhez azonban szükség lenne olyan erőforrásokra, amivel - csúnya szóval - újratermelheti magát, életkörülményei, egészségi állapota, motivációja, képzettsége emelését lehetővé teszi. Ezt nem biztosítja a nyugat-európaihoz képest hatodannyi bér.
Nem hagyhatjuk ugyanakkor szó nélkül a pazarló kiadásokat mi sem. Sokszor már arra sem veszik a fáradozást, hogy titkolózzanak, hanem teljesen nyíltan, már-már büszkén hódolnak a hobbijuknak vagy valósítják meg álmaikat az adófizetők pénzén. Beszélhetnénk itt a stadionépítésekről, a kormány Várba költözéséről, valamint a Liget beépítéséről. Még egy rendkívül drága tételről mindenféleképpen szót kell hogy ejtsek: a kormány jövőre is 100 milliárd forintot tervez elszórni a paksi bővítésre, miközben nincsenek még meg mindig az építkezéshez szükséges engedélyek, ez elfogadhatatlan.
Mindezek alapján az LMP szerint a költségvetés nem támogatható. Köszönöm a figyelmet.
ELNÖK: Köszönjük. Megkérdezem az előterjesztőt, Banai Péter Benő államtitkár urat, hogy kíván-e most hozzászólni. (Jelzésre:) Nem kíván, jelzi államtitkár úr. Most a képviselői felszólalások következnek, elsőként megadom a szót Witzmann Mihály képviselő úrnak.
WITZMANN MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A jövő évi költségvetés záróvitájához érkeztünk, és úgy gondolom, hogy a törvényjavaslat jövő heti elfogadása előtt nem árt még egyszer röviden kihangsúlyoznunk a jövő évi büdzsé legfontosabb sarokpontjait.
A 2017-es költségvetés valóban biztosítja, bár többen itt az ellenzék soraiból kételkedtek benne, hogy jövőre valóban mindenki léphessen egyet előre, ugyanis a gazdasági növekedésből származó bevételeket ennek a költségvetésnek köszönhetően a családokra, további adócsökkentésekre és az otthonteremtési program folytatására kívánja a kormány fordítani. Örömmel jelenthetjük ki azt is, hogy minden szakterület számára többletforrást biztosít a kormány az idei esztendőhöz képest. Tovább nőhet a kétgyermekesek családi adókedvezménye, 27 százalékról 5 százalékra csökken a tej, a tojás és a baromfihús áfája, folytatódik a pedagógusok, a rendőrök, a katonák életpályaprogramja, és már zajlanak az egyeztetések az egészségügyi, illetőleg a szociális dolgozók bérrendezéséről is. Tekintettel arra, hogy az általános vitát már májusban lefolytattuk, így felszólalásom további részében inkább a törvényjavaslathoz benyújtott legfontosabb módosító indítványokról kívánok beszélni.
A Költségvetési bizottság május 31-ei ülésén, a TAB szerepkörében eljárva összegző módosító javaslatot nyújtott be. Az indítvány számos változtatási szándékot megfogalmaz, ezért az idő rövidségére tekintettel csak a legfontosabbakat kívánom kiemelni. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a javaslatnak köszönhetően mintegy 3 milliárd forintos új előirányzat jön létre a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához kapcsolódó támogatások érdekében. Lehetővé válik továbbá az önkormányzatok számára, hogy saját forrásaik terhére a központilag érvényesülő illetményalaptól eltérő illetményalapot állapítsanak meg az önkormányzati köztisztviselők számára. Szintén lényeges elem, amely szerint a bírói és ügyészi illetményalap két lépésben, mintegy 5-5 százalékkal emelkedik. Az illetményalap-emelés végrehajtásához szükséges forrás egyébként az ágazati életpályák előirányzatból kerül biztosításra.
A 2017. évben kerül megrendezésre 78. alkalommal az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, röviden az OMÉK, amelynek előkészületeire indokolt a kiegészítő forrás biztosítása, ennek az összege a javaslat szerint mintegy 200 millió forint. A módosító javaslat az egyes rendvédelmi feladatokat ellátó szervek, hivatásos szolgálati jogviszonyban álló tagjai által igénybe vehető lakhatási támogatások rendszerének bővítéséhez szükséges forrást is megteremti. Ebben az esetben a többletforrás nagysága mintegy 1815 millió forint.
Fontosnak tartom hangsúlyozni azt is, hogy az előttünk fekvő javaslat értelmében jövőre a szálláshelyfejlesztések fedezetére is el lesz különítve mintegy 10 milliárd forintos keret. A sűrűn lakott városrészeken, illetve a panelházas területeken kiemelkedő fontosságú, úgynevezett fittparkok létesítésére és a lakosság ilyen célú sportolási lehetőségeinek biztosítására mintegy 3 milliárd forint kerül betervezésre a jövő évi költségvetésben.
Az építendő többfunkciós szegedi ifjúsági centrum, szabadidőközpont 2017. évi beruházásához szükséges a korábban betervezett előirányzat megemelése, amelynek nagysága ez esetben mintegy másfél milliárd forint.
A magyar filmek nemzetközi sikerének nyomán került be egy újabb módosítás a törvényjavaslatba, amely a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt.-n keresztül biztosítható filmgyártási támogatások 2,5 milliárd forintos növelését kívánja megcélozni. Ezzel a módosítással egyébként lehetővé válhat akár a nagyobb költséggel járó, különleges kialakítású, kiállítású magyar filmek elkészítése is. Szintén a kultúra támogatásával összefüggő módosítás a Pesti Magyar Színház kiszámítható működésének biztosítása érdekében tett, 194 millió forintos többletforrásra vonatkozó javaslat.
A törvényjavaslat tartalmazza ezenfelül a református egyház 5 beruházásának megvalósításához összességében közel 2 milliárd forintnyi támogatás biztosítását is, amelynek keretében bővítésre kerülhet a budafoki Református Általános Iskola és Gimnázium, a pesterzsébeti Klapka téri altemplom, de befejeződhetnek a Soroksár-újtelepi református imaterem munkálatai is. Továbbá lehetőség nyílik a recski református templom építésére, Csömörön pedig a református templom építésének első üteme kezdődhet meg. Ezenkívül fontos módosítás: az első világháborús emlékművek felújítására további egymilliárd forint fog még rendelkezésre állni a javaslat értelmében.
Az előterjesztésben tervezett módosítások között szerepel még a Nemzeti Színház Közhasznú Nonprofit Zrt. működési támogatásának mintegy 400 millió forinttal történő növelése a kiszámítható finanszírozás biztosítása érdekében.
(21.20)
Változtatási szándék látható a hazai kistelepülési lelkészi jövedelempótlék támogatása érdekében is, amely tulajdonképpen 670 millió forintot tesz ki a javaslat alapján.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy az általam felsorolt módosító javaslatokból is jól látszik, Magyarország Kormánya a költségvetési fegyelem szigorú és maximális betartása mellett felelősségteljesen, de teljes mértékben arra törekszik, hogy a társadalmilag fontos és méltányolható kiadásokra megteremtse a szükséges forrásokat.
Úgy vélem, hogy a jövő évi költségvetés kellő alapossággal került megtervezésre, és stabilitást, valamint kiszámíthatóságot jelent a magyar emberek számára. Ezért kérem önöket, hogy szavazataikkal támogassák a Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló törvény elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me