CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselő asszony, nagyon szomorúan hallgattam önt, mert nem tudtam eldönteni, hogy most tájékozatlanságból mondja azokat a mondatokat, és közli velünk azokat a gondolatokat, amelyeket mond, vagy pedig szándékosan; szerintem mind a kettő probléma. Ha szándékosan, akkor azért, mert amivel ön megvádolt az előbb bennünket, pontosan azt teszi: félrevezeti az önt hallgatókat, becsapja azokat az embereket, akik az ön szavára esetleg figyelnek, mert pont az ellenkezője történt az elmúlt években, mint amit ön mondott.
Szeretnénk néhány tényadatot mondani ezzel kapcsolatban, bár szerintem körülbelül harmadszor-negyedszer ismétlem el ezeket a mondatokat, amelyeket most mondani fogok, de úgy látszik, nincs hatással az ön kérdésfeltevésére, az ön fogalmazására, az ön gondolatmenetére.
Az a kérdés ön szerint, hogy az utolsó kapcsolja-e le a villanyt vagy sem. Szeretném önnek elmondani, hogy 2010 után közel 600 ezerrel többen dolgoznak a mai nap, mint 2010-ben, tehát folyamatosan, évről évre növekedett azoknak a száma, akik a munkaerőpiacon megtalálták a számításukat.
Ikotity képviselőtársam cinikusan mosolyog, akkor szeretném őneki elmondani, nem tudom, hányadszor, hogy egyébként a versenyszféra szívta fel ezeket az embereket (Ikotity István közbeszólása.), ezt a szakembergárdát, pontosabban ennek a nagy részét, mert közel 370 ezer ember ebből a durván 600 ezres tömegből a versenyszférában - nem is az elsődleges munkaerőpiacon mindössze, hanem a versenyszférában (Dr. Szél Bernadett közbeszólása.) - tudott elhelyezkedni. Itt az egyik cáfolat az önök gondolatmenetével vagy éppen a cinikus mosolyával kapcsolatban.
Egyébként így van, és én azt mondom, hogy bizonyos szempontból talán még egy kicsit örülni is kellene annak, hogy ez a helyzet előállt, hogy a munkaerőigény, a munkaerőhiány és a munkanélküliség egy időben van jelen Magyarországon. Ezelőtt pár évvel még az volt a gond, hogy mekkora a munkanélküliség.
(13.20)
Innen jutottunk el oda, hogy a gazdaság fejlődésének, a gazdaság növekedésének hatására és a kormányzati intézkedések segítségével most már azon kell gondolkozni, hogy a fellépő munkaerőhiányt hogyan tudjuk pótolni, milyen eszközöket kell használnunk ennek érdekében. Ugyanis globális munkaerőhiányról nem beszélhetünk, nincs erről szó. Bizonyos szakmákban, bizonyos földrajzi területeken jöhet szóba esetlegesen átmenetileg munkaerőhiány. Egyébként ahol ez felmerül, ott cégekkel vagyunk kapcsolatban, cégekkel vannak a képző intézmények kapcsolatban - legyen akár egy állami képzőintézmény a centrum, vagy pedig felnőttképző intézmények -, hogy ezt a problémát meg tudjuk oldani.
Nézzük meg, mit tettünk annak érdekében, hogy a megfelelő szakembergárda folyamatosan rendelkezésre álljon! Néhány dolgot szeretnék felsorolni. A szakképzést a piaci igényeknek megfelelően alakítottuk át és alakítjuk át folyamatosan. Ha véletlenül nem hinnék el ezt, akkor mondom például, hogy az egyik legfőbb együttműködő partnerünk ebben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Remélem, azt nem vonják kétségbe, hogy a magyar munkaerőpiacot, a magyar gazdaság igényeit ők ismerik. Ebben a bizonyos képzési átalakításban és a képzés folyamatában felmerülő munkában például ők segítik a mindennapi tevékenységünket, a mindennapi munkánkat.
Konkrétan például hogyan tudjuk biztosítani majd a későbbiekben és folyamatában is a felmerülő munkaerőigényt? A közfoglalkoztatásból minél több embert próbálunk átterelni az elsődleges munkaerőpiacra. Azt is már mondtam többször, hogy arányaiban itt is elindult egy felfelé mutató irány. Ez azt jelenti, hogy a pár évvel ezelőtti 7 százalékos aránnyal szemben ma 13-14 százalékban a közfoglalkoztatásban foglalkoztatottak át tudnak lépni az elsődleges munkaerőpiacra, és olyan programokat hirdettünk meg és fogunk meghirdetni, amelyek ezen emberek képzésének a segítségével ugyancsak az ő elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket segítik. Például az egyik ilyen program a „Közfoglalkoztatásból a versenyszférába” nevű program, amelyre 3 milliárd forint áll rendelkezésre, és nemcsak képzésben, hanem anyagilag is támogatjuk azt, hogy valaki a közfoglalkoztatásból menjen el minél előbb az elsődleges munkaerőpiacra. De ugyanez igaz a rugalmas foglalkoztatás terén is. Itt is pályázatot írtunk ki annak érdekében, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel.
És a bérek, amit mondott: 2010 óta 13-14 százalékkal nőttek a reálbérek. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Csak az elmúlt évben ennek az évnek az elejére több mint 7 százalékkal, 7,7 százalékkal növekedtek a reálbérek. Ne mondja azt, hogy nem történt semmi sem az elmúlt időszakban a munkaerőpiacon felmerülő munkaerőhiány pótlására és az ebből adódó problémák megoldására! Köszönöm szépen a figyelmüket. Elnézést kérek, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me