DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Többször érintettük már ezt a kérdést itt a Házban, ezért engedje meg, hogy újra elmondjam, ez a kormány volt az első, amely kötelezővé tette, hogy a közbeszerzésen induló cégeknek átláthatóknak kell lenniük, és nyilatkozniuk kell a végső tulajdonosukról. Ezért ma már mindenki számára nyilvános, hogy ki indul közbeszerzésen, és mely vállalatok kapnak megbízást, és azoknak kik a tulajdonosaik. 44 ezer vállalkozásnak kellett nyilatkoznia a végső tulajdonosáról, így sikerült jelentős előrelépést tenni a teljes átláthatóság irányába.
Ami a szerencsejáték-ipart illeti: a kontrollálatlanul és többnyire feketén, törvénytelenül működő szerencsejáték-ipar 2010 előtt milliárdos pénzügyi károkat okozott az államnak. A félkarúrabló-üz-let-ben a Jobbik és a Jobbikot támogató emberek is nyakig érintettek voltak, nem véletlen, hogy pont ön hozza fel ezt a kérdést. Ebben a helyzetben kellett rendet vágni. Az új szabályok bevezetése óta jelentősen nőtt az állami kontroll, kifehéredett az ágazat, a nyerőgépeket üzemeltető vállalkozásoknak mindenről be kell számolniuk, és csökkent a szerencsejáték-függőség veszélye is. Ma már csak néhány kaszinó működhet az országban.
Ami Andy Vajnát illeti: 26 éve vannak vállalkozásai Magyarországon; ez már az MSZP kormányzása idején is így volt. Cége több mint 3,8 milliárd forint koncessziós díjat fizet be a költségvetésnek, és ezt növelik a kaszinók egyéb adóbefizetései.
(13.30)
Andy Vajna egyébként filmügyi biztosként is tevékenykedik, jelentős eredményeket ért el a korábban teljes zűrzavarban lévő filmipar átalakításában. Andy Vajna azt vállalta, hogy békét és alkotó légkört teremt ebben a darázsfészekre hasonlító szektorban. Az általa kezdeményezett átalakításoknak is köszönhető, hogy a Nemzeti Filmalap felkarolta és támogatta a ma már Oscar-díjas Saul fiát. Az új rendszerben készült magyar filmek az elmúlt években 130 elismerést kaptak a világban.
Kérdését hallgatva ugyanakkor nem mehetek el szó nélkül pár dolog mellett. Rendkívül képmutatónak tartom, hogy éppen egy jobbikos képviselő kéri számon a kormányt az állami pénzek elköltésével kapcsolatban. Szeretném emlékeztetni önt arra, hogy az ön pártja volt az, amelyik az elmúlt években óriási összegeket fizetett különböző vállalkozásoknak, így például autószervizeknek, fuvarozó cégeknek, névtelenül elkészített és sok esetben kétes értékű szakpolitikai tanulmányírásra. Ezzel valószínűleg alaposan kistafírozták a haveri kört. Közülük is valószínűleg kiemelkedik Vona Gábor egyik rejtélyes tanácsadója. Az ő cégei több száz millió forintnyi készpénzhez jutottak az elmúlt időszakban. Kérjük, legközelebb az ő órabérét is számolja ki.
A cégek között olyat is találunk, amely egy Jobbik-közeli hetilapot is birtokol. Minderről az önök szóvivője úgy nyilatkozott korábban, hogy holdudvarépítés zajlik. Van egy olyan Jobbik-közeli vállalkozó is, akinek cégét többször megbízták, e cége révén egy offshore vállalkozás kézbesítési megbízottjaként, tehát nyakig ül az offshore ügyekben, miközben önök itt a parlamentben offshore-oznak. Egyik újonnan megválasztott alelnökük több olyan céget alapított és vezetett, amelyeket eladásukat követően felszámoltak vagy töröltek úgy, hogy több tíz millió forintos adótartozást halmoztak fel. Tehát minden bizonnyal az adóelkerülés volt a cél.
Ez tehát azt jelenti, hogy az átláthatóság és a közpénzek gondos kezelése ügyében a Jobbiknak mindenekelőtt a saját háza táján van tennivalója. Köszönöm a figyelmet. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Még van egy perc. - Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me