DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Frakcióvezető Úr! A tegnapi dunaújvárosi választás ismét igazolta valóban, hogy az emberek továbbra sem kérnek a Szocialista Pártból. Valóban a világ vicce, hogy Tóbiás József a helyi MSZP-elnököt tette felelőssé. Azonban mindenki tudja, hogy a tekintélyes vereség oka az, hogy az MSZP már jó ideje nem a választókkal, hanem csak saját magával foglalkozik. Ezt tette, amikor kormányon volt, és ezt teszi most is.
Mert hogyan fordulhat elő egyébként az, hogy egy magát baloldali pártnak tartó párt nem támogatja a legfontosabb élelmiszerek áfacsökkentését? Teszik ezt úgy, hogy korábban azt mondták, hogy támogatják. Azt is csak a szocialista belharcokkal lehet megmagyarázni, hogy az MSZP miért nem támogatja az otthonteremtési programot, amely végre véget vethet a devizahitelek korszakának. Vegyük aztán a szocialista népszavazási kezdeményezéseket! Az egyik népszavazási kérdésükhöz még azután is gyűjtöttek aláírást, hogy az okafogyottá vált. Aztán a múlt héten elbukott egy másik aláírásgyűjtésük, azért bukott el, mert nem tudták összegyűjteni a minimálisan szükséges aláírásokat. Mindebből jól látszik, hogy még a saját választóik sem kérnek az MSZP kezdeményezéseiből.
Az, hogy az MSZP hogyan kezeli az ebből fakadó feszültségeket, a párt belügye; sok sikert kívánunk a kongresszushoz! Azonban az már nem magánügy, hogy a baloldal milyen álláspontot visz egy kulcsfontosságú kérdésben, ez pedig a kényszerbetelepítésről szóló népszavazás. Eleinte a szocialisták azt mondták, hogy a bevándorlás álprobléma. Mondták ezt abban az évben, amikor másfél millió ember érkezett Európába ellenőrizetlenül. Aztán amikor először felmerült a kényszerbetelepítés eszement ötlete, két olyan itt ülő párt is volt, amely aláírásokat gyűjtött a kvóta mellett. Gyurcsány Ferenc egy helyen úgy fogalmazott, hogy még a kutyapiszoktól is jobban kell félni, mint a terroristáktól. Aztán amikor a kormány népszavazást kezdeményezett, több baloldali képviselő, így például az elvileg dögös pártot építő Szanyi Tibor a Kúria előtt támadta meg a referendumot.
Tisztelt Ház! A baloldalnak tudnia kell, hogy amikor bevándorláspárti álláspontot visz, és fúrja a népszavazást, akkor szembemegy a magyarok akaratával.
(13.50)
De közeleg a népszavazás, és az MSZP-nek legkésőbb akkor választ kell adnia pár kérdésre, például arra: miből fedezné a korlátlan bevándorlás költségeit? Hogyan kezelné a biztonsági kockázatokat, így például a növekvő terrorveszélyt? Választ várunk arra, hogy az MSZP elfogadhatónak tartja-e, hogy Brüsszel 78 milliós fejenkénti büntetéssel fenyegeti azokat, akik nem fogadják el a kényszerbetelepítést, s ha elfogadhatónak tartja, akkor választ kell adnia arra, hogy miből fedezné ezt a büntetést.
Tisztelt Ház! Az MSZP jelenleg elvitatja azt a jogot, hogy a magyarok döntsenek arról, hogy kivel szeretnének együtt élni. A baloldal ezt a jogot Brüsszelnek adná. Arra kérjük az MSZP-t, hogy végre vegye figyelembe a magyarok véleményét, és képviselje őket legalább az ország életét jelentősen meghatározó kérdésekben. Ha az MSZP nem változtat az álláspontján, akkor Dunaújváros nem csupán egy helyi időközi választás helyszíne, hanem a folytatódó baloldali vesszőfutás egyik fontos szimbóluma. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me