DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Furcsa képet mutat ma Magyarország: amíg egyes régiókban továbbra sem lehet munkahelyet találni, addig egyre több szakmából érkeznek vészjelzések nagyon komoly munkaerőhiányról. Tudjuk, hogy a Balatonra most már szinte minden turistának vinnie kell egy-két embert, ha szolgáltatást akar igénybe venni. Aki csak elmegy egy boltba vagy egy pékségbe vagy egy étterembe, netán építkezne, felújítaná a lakását, nem talál szakembert, vagy túlhajszolt, agyondolgoztatott embereket talál. A vendéglátóhelyek már most külföldi vendégmunkásokat toboroznak. A kormány kedvenc autóipari partnereinél már nemcsak mérnök- és informatikushiány van, de betanított fizikai munkára sincsen már jelentkező.
Az okok teljesen egyértelműek: a kormány leszorította a béreket, aminek egyenes következménye, hogy a kivándorlás lassan már kezelhetetlen méreteket ölt. Egyre többen döntenek úgy, hogy nem hajlandóak azt elviselni, hogy napi nyolc-tíz órát kell dolgozni, és utána se magukat, se a családjukat nem tudják eltartani az emberek.
Mi folyik itt? Kérdezhetnénk, hisz nem erről volt szó, nem ezt ígérte a Fidesz. És pontosan erről van szó: a Fidesz becsapta az országot. Önök politikai termékké degradálták a polgár és a polgárosodás fogalmát, hiszen amit ma megélünk, és amiről én most itt a parlamentben beszélek, az nem áll jól egy olyan kormánynak, amely elvileg a polgárokért van. Csakhogy önök már régen nem vállalnak sorsközösséget ezzel az országgal, önök nem úgy élnek és nem úgy viselkednek, mint a polgárok. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Önök urizálnak, önök offshore-oznak, a külföldi tőkének és a luxusnak kedveznek. Nézzék meg magukat! Nézzék meg a barátaikat! A miniszterelnök úr a Várba költözik, Ibizán mulatnak, aranyéletet élnek, miközben a dolgozók milyen állapotban vannak: a dolgozók háromnegyede ebben az országban átlagbér alatt keres, négymillió ember gyakorlatilag létminimum alatt él. Kit is képviselnek önök, tisztelt képviselőtársaim? Kit képviselnek önök? Merthogy nem a polgárokat, az egyszer biztos.
De a kkv-k sem azt kapták, amit a Fidesz ígért, ők pontosan tudják, hogy rosszak a bérek, ezért nehéz az embereket megtartani, de új embereket aztán végképp nem találnak. (Folyamatos közbeszólások a Fidesz soraiból.) Beruházni egyáltalán nincsen esélyük, mert az uniós forrásokat most már nem kitalicskázzák, mint pár éve, hanem platós kocsikkal hordják ki, az uniós pénzcsapok elzárása után a sikeres vállalkozások támogatására már semmi nem jut. (Az elnök csenget.) Közben pedig azt látjuk, hogy a magát nemzetinek valló kormány sokkal inkább a külföldi multinacionális cégek érdekeit képviseli, szemben a magyar kkv-kkal, ez a nagy probléma. Pereskednem kellett azért, hogy megtudjam, mennyi befektetési adókedvezményt kaptak, mennyi támogatást kaptak. Tudják, mennyi jut egy kkv-nak egy személyre munkahelyteremtésre? Örülnek egymillió forintnak. Van olyan multi, aki 30 milliót kapott. (Dr. Rétvári Bence: Ki dolgozott a Philip Morrisnál?) Ez a nagy helyzet, a számok magukért beszélnek.
A magyar gazdaság ráadásul továbbra is teljesen tetszhalott állapotban van, évek óta csak mesterséges jelekkel lehet itt bármifajta változást produkálni. De pont a legutóbbi GDP mutatta meg a szomorú valóságot: ha egy picit is leállnak az uniós támogatások, a források elapadnak, a magyar növekedés már a legrosszabbak között van az egész Európai Unióban. Bárhonnan nézem ezt a helyzetet, bárhonnan vizsgálom, azt látom, hogy az önök gazdaságpolitikája teljes zsákutca: levitték a béreket, szétverték a munkavállalói jogokat, összeszerelő üzemmé tették hazánkat, növekedés nincs. De hát hogyan lenne? A multikat támogatják önök, akik a profit 80 százalékát gyakorlatilag kiviszik az országból. Ez volt eddig.
Most még rosszabb a helyzet, ugyanis eljutottunk odáig, hogy ezekben az összeszerelő üzemekben már nincsen, aki dolgozzon. És ha egy picit is szakemberek ülnének a magyar kormányban, pontosan tudnák, hogy a helyzet ennél is rosszabb. Az a helyzet, tudják, kedves képviselőtársaim, hogy „a minőségéhez képest olcsó munkaerőre” - most idéztem a miniszterelnök urat, ezzel ő dicsekszik, a miniszterelnök úr - nem lehet gazdaságpolitikát építeni az Európai Unióban, mert olyan helyzetben vagyunk, hogy ott a határ, és a határ másik oldalán három-négyszer annyit keresnek azok az emberek, akik itthon se magukat, se a családjukat nem képesek eltartani. Ez a határ gyakorlatilag nem létezik ilyen szempontból. A magyar munkavállalók azt mondják, ha nem kapnak tisztes bért, akkor elmennek innen. De mi lesz Magyarországgal így? Mi lesz velünk, magyar állampolgárokkal? Lassan csak az marad a kérdés, hogy ki fogja lekapcsolni a villanyt, mert ilyen bérek mellett nincsen senki, aki ebben az országban dolgozna.
Tisztelettel kérdezem a kormányt, mégis mit akar tenni azért, hogy ne legyen százezer olyan munkahely (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) ebben az országban, amit nem tudunk betölteni. Köszönöm. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me