DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát, mondja a magyar mondás, de arról a mondás már nem szól, hogy hányszor kell Matolcsy Györgyöt, Orbán Viktor jobb kezét hazugságon érni, kapni ahhoz, hogy valami történjen.
Tisztelt Képviselőtársaim! Minden idők legnagyobb nemzeti banki botrányának főszereplője, Matolcsy György először azt hazudta, hogy az MNB-alapítványoknak juttatott jegybanki pénz elveszítette közvagyon jellegét. Azt, hogy ez hazugság, az Alkotmánybíróság mondta ki. Matolcsy György később azt hazudta, hogy tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését, és minden közérdekű adatot nyilvánosságra fognak hozni. Nos, ez még mindig nem történt meg, amit pedig közzétettek, azt bizonyos esetekben többféle adattartalommal tették, illetve furcsa dátumokkal, mert, tisztelt képviselőtársaim, az azért még a Kárpát-medence géniuszától is rendkívülinek számít, ha például előre tudja, hogy egy hónappal később milyen felhatalmazást kap majd valamilyen befektetési döntéshez. Magyarul, titkolóznak még mindig, és meghamisítják az adatokat.
Matolcsy azt is mondta, hogy a hazai közgazdászképzés és a pénzügyi kultúra erősítése a célja az MNB alapítványainak. Az, hogy ez hazugság, az alapítványok szerződéseiből derült ki. Az ugyanis látszik, hogy 266 milliárd forintból milliárdokat fordítottak saját médiabirodalom kiépítésére; tízmilliárdokat fordítottak saját kereskedelmi bankok megszerzésére és feltőkésítésére, ahogy ez Matolcsy unokatestvérének bankjánál látszik; felesleges megbízásokkal súlyos százmilliókat juttattak rokoni, baráti cégekhez; sőt az egyik kurátor szerint az alapítványok valós célja a Fidesz 2018-as választási sikerének elősegítése.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az tehát egyértelmű, hogy Matolcsy György lebukott, nem egyszer, hanem sokszor. Az is egyértelmű, hogy méltatlan a Magyar Nemzeti Bankhoz, hogy olyan vezetője legyen, aki hazudik, aki a rokoni kapcsolatokat, a magánérdeket előbbre helyezi a tisztségével érvényesítendő közérdeknél. Matolcsy Györgyre mi, magyarok sajnos nem lehetünk büszkék. Az is biztos, hogy Matolcsy György ügyeivel kapcsolatban lenne mit vizsgálnia az ügyészségnek, az Állami Számvevőszéknek, a Közbeszerzési Hatóságnak és más szervezeteknek. Ehhez képest szánalmas, ahogy az általam megkeresett szervek próbálják maguktól ellökni ezt az egész ügyet. Az pedig különösen vicces, hogy Seszták Miklós miniszter úr szerint az Állami Számvevőszéknek van hatásköre ezt vizsgálni, Domokos László pedig azt írja vissza, hogy ebben neki nincsen felhatalmazása, holott a törvény most már megszületett.
Tisztelt Képviselőtársaim! Vétkesek közt cinkos, aki néma, de az is, aki tevékenyen segíti ezt a folyamatot. Önök, tisztelt fideszes képviselőtársaim, minden segítséget megadtak Matolcsy György szánalmas próbálkozásaihoz, hogy titokban próbálja tartani a 266 milliárd forintnyi közpénz felhasználását. Önök megszavazták azt a titkosító törvényjavaslatot, amely végül a köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság ellenállásában elbukott. De önök más fideszes lopásokhoz is örömmel asszisztálnak, önök ugyanis el akarták lehetetleníteni, hogy a nyilvánosság megismerhesse, miért privatizálta a Posta egyes tevékenységeit, miért és milyen feltételekkel adott el bizonyos üzletrészeket. És önök most, a 2017. évi költségvetés elfogadásával összefüggésben újabb titkolózásokat készítenek elő, mert önök félnek. Félnek a nyilvánosságtól, félnek az újabb botrányoktól, félnek attól, hogy már nem tudják takargatni a kilógó lólábat, hiszen most már az egész ló látszik.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha az állami cégek felelősen gazdálkodnak és hatékonyan gyarapítják a közpénzeket, akkor nincs mitől félni. Félnivaló csak akkor van, ha úgy gazdálkodnak a közpénzekkel, ahogy azt például Matolcsy György teszi az MNB pénzével, vagy ahogyan például az MVM Partner üzletelt az Orbán-közelinek mondott MET Zrt.-vel - akkor valóban van mitől félni. De, tisztelt képviselőtársaim, ebben az esetben nem a titkolózás a megoldás, mert ez egy kormányváltás után sem védi meg a felelősöket és cinkosait a felelősségre vonásról. A megoldást a felelősök leváltása, felelősségre vonása s az eltékozolt közvagyon visszaszerzése jelentheti.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy ne falazzanak a bűnözőknek, ne falazzanak ahhoz, hogy még több nemzeti vagyon veszítse el közvagyon jellegét. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me