FIRTL MÁTYÁS

Full text search

FIRTL MÁTYÁS
FIRTL MÁTYÁS (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Június 4-e, a trianoni békeszerződés aláírásának napja 2010 óta törvénybe foglaltan a nemzeti összetartozás napja. Sopron és környéke országgyűlési képviselője vagyok, ahol elődeink népszavazáson választ adhattak a trianoni döntésre, szemben mindazokkal, akiket erről nem kérdeztek meg. A legnagyobb nemzeti tragédiánk összetettségét részben megvilágítja, hogy a Sopron környékiek sem tudhatták, hogy újabb véres háború következik, kitelepítés, kommunista uralom, határzár, vasfüggöny. Tudjuk, és még megéljük azt, hogy nemcsak az elcsatolás volt önmagmában tragédia, hanem a Kelet-Közép-Európára ereszkedő diktatúrák, az elhallgatás következményei, mindaz, ami az elcsatolás tényén, a területi veszteségen túl minden nemzetrészben és az anyaországban a nemzeti öntudat szétrombolását eredményezte.
Igen, június 4-e az emlékezés napja. De immár a megoldásra vezető emlékezésé, a megismerésé, a megértésé azért, hogy nemzeti önbecsülésünkben megerősödhessünk. Történelmi jelentőségű a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényünk, mert a magyarság legnagyobb tragédiájából a nemzettudat, önazonosságunk, önbecsülésünk megerősítésével ad erőt összetartozásunk valódi megéléséhez. Magyar nemzeti összetartozásunk alapja keresztény szellemi gyökereink és hitünk, magyar nyelvünk és kultúránk, történelmünk, hagyományaink.
A törvénnyel megerősítettük azt a folyamatot és fejlődési irányt, amelyet a magyarságnak végig kellett és kell járnia. Át és meg kell élnie az egymásra találást nemzeten és nemzetrészeken belül, amely által a szétszakítottság rossz érzetét felváltja az egymásra találás öröme, az összetartozás tudata, azonosságtudatunk ereje, nemzeti létünk értelme és küldetése, megmaradásunk jövőbe vetett hite és biztonsága, közös teendőink; az a tudat, hogy a külhoniak és az anyaországiak számíthatnak egymásra.
Június 4-e így válhat közös szándékkal és akarattal gyásznapból a gondviselés iránti hála napjává azért, hogy mi, magyarok minden tragédia ellenére és közepette itt, a Kárpát-medencében bebizonyíthattuk, hogy nemzeti összetartozásunk erősebb azoknál az erőknél, amelyek szétszakításunkra szövetkeztek. Hogy a gondviselés erőt, bölcsességet adott a magyarnak, hogy megtalálja a jelenvaló történelmi helyzetben a legalkalmasabb eszközöket nemzetünk újraegyesítésére mind szellemi, mind kulturális, mind közjogi értelemben, és mindezt a Szent István-i szellemiségben és a visszaállított folytonosságban, Alaptörvényünk szerint.
Tisztelt Képviselőtársaim! A nemzeti összetartozás közösségként is megerősít emberi és közösségi élő kapcsolatainkban, gazdaságilag is minket, azaz fejlődésben és gyarapodásban. Meggyőződésem, hogy az összetartozás érzésében való megerősödésünk gazdasági fejlődésünk egyik motorja is. A szilárd értékrenddel, világos célokkal és jövőképpel rendelkező közösség erős, ezért képes megvívni a jelenkori küzdelmeket.
Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt héten jelen voltam Vukováron, ahol Kövér László, az Országgyűlés elnöke Zeljko Reiner horvát házelnökkel felavatta a vukovári magyar házat annak bizonyosságára, hogy van újjászületés. A nemzeti összetartozás napjának értelmet, minekünk erőt adnak a vukovárihoz hasonló magyar közösségeink, bárhol is legyenek a világon, akiknek az anyaországhoz, az anyanyelvhez, a magyarságukhoz való hűsége nemcsak őket tartja meg, de nekünk is erőforrás a nemzet építésében, megerősítésében. Tisztelettel köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me