ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Engedelmükkel folytatom napirend utáni kis valóságismereti sorozatomat, amelyben a kormányzati zsúrpubikat egy valóban nem nekik való vidékre invitálom, oda, ami a bel-pesti romkocsmák füves SZDSZ-es filoszainak a barbár mucsa, nekik meg terra incognita, azaz pont olyan ismeretlen föld, mint a feketék lakta Közép-Afrika a londoni kávéházak egzotikumra éhes törzsközönsége számára Livingstone expedíciója előtt.
Szóval, miután a kormányzati zsúrpubik kisujjukat előírás szerint eltartva elfogyasztották a kétségkívül kiváló konyhát vivő parlamenti Vadászterem ebédjét, mondjuk Szent Jakab kagylót chilis, kucsmagombás barackraguval, zöld spárgával és rizottóval, tehetnének egy kalandtúrát oda, ahol hó végén már a zsíros kenyérnek is előre köszönnek, mert akkora tisztelettel viseltetnek iránta - az előbbi fogást egyébként a begyűjtött szórólapról lestem le, igaz, kulináris újításként, egyfajta gasztrofor-ra-da-lom-ként kucsmagomba helyett stílszerűbb lenne a pöfeteg gomba használata.
Egyébként serény fogyasztóvá válnának már a bennszülöttek Somogyban is, de még jó, hogy a kormány figyel, és az alacsonyan tartott bérek és nyugdíjak gyeplőjével megakadályozza, hogy a globalizáció rút szekerét tolják az itteniek. Hiszen az országos átlaghoz képest majd’ 20 százalékkal, valamint csaknem egytizeddel alacsonyabb megyebeli bérek és nyugdíjak nagy fogyasztói virgonckodást nem tesznek lehetővé, hiába válnának lelkes konzumerré, mondjuk, a derék csokonyavisontai vagy homok-szent-györgyi polgárok.
Persze, a halmozottan hátrányos helyzetű térségeknek is megvan a maga előnye. Míg Matolcsyék MNB-s alapítványa 280 ezer forintos négyzetméteráron kénytelen valamirevaló és az urak persze hogy jogos, kicsit sem túlzó igényeit kielégítő szőnyegeket vásárolni nemrég szerzett négymilliárdos villájába, addig Somogyaracsban már félmillióért komplett családi házat is vásárolhat a bátor beköltöző; csak aztán igyekezzen, ne hagyja sokáig üresen a portát, mert bizony könnyen meglehet, hogy szemvillanás alatt széthordják, ahogy tették azt korábban teljes utcasorral Somogyszilben is a rombolásban különös ügybuzgalmat tanúsító pajkos kis bontópallérok. Tehát ha valamelyik kormányzati zsúrpubi lát némi ingatlanbefektetési fantáziát a térségben, akkor rajta! Rinyavesenyőben már palotát kaphat egy olyan alig viseltes Silka zakó árából, mint amit ifjú miniszterük kukába hajított. Annyiból, amennyit pedig a Magyar Nemzeti Bank által kétségkívül nyomós érvek alapján beszerzett 30 milliós Steinway zongora kóstál, még talán egész Bertalanpusztát is felvásárolhatná.
És ha már a szocialista zöldbárók nyomdokain haladva a mostani földprivatizáció során a vidéket még inkább a haverok cselédjévé züllesztették, akkor elég egy-két kisebb alaptörvénymódosítás, aztán a jobbágyság is visszaállítódik. De huncutabb kedvű kormányzati zsúrpubi akár a jus primae noctis, tehát az első éjszaka jogának feltámasztását is kezdeményezheti.
(23.40)
Annak pedig, hogy ne kelljen ilyesmit hallgatni a kormánypárti oldalon, lenne egy, a fejét homokba dugó strucc módszerénél jobb megoldás is: a fideszes zsúrpubik és zsúrpapik csatlakozzanak az „Ismerd meg hazádat!” mozgalomhoz, és ne csak szalagot átvágni menjenek vidékre.
Ugyan kétségtelenül libidónövelő lehet egy-egy avatóceremónia, de azért hallgassák csak meg a pár száz lelkes zsákfalvak polgármestereinek véleményét is, akik talán hasznos ötletekkel tudnának szolgálni az üvegbúra alól szalajtott, mindentudó miniszteriális ficsúroknak. Igaz, lehet, előtte néhány dühösebb polgármester cizellálatlan tanácsokkal is ellátná őket arra nézvést, hogy akkor most mit is csináljanak, mondjuk, a helyükben egy 400 fős településen 60 közmunkással, amikor szociális földet meg nem kapott a falu, mert az kellett a mindenkori hatalom cimboráinak.
És ezek a mérges polgármesterek kérdeznének is. Mindenekelőtt azt, miként lehetséges, hogy a néhol 5-10 fő/négyzetkilométerenkénti népsűrűség - tehát elképesztő földbőség - dacára a zéró társadalmi felelősségérzettől áthatott luxusterepjárós zrt.-Döbrögik miért csak a támogatásokat markolják föl, és miért nem adnak munkát még az évszázad alatt harmadára apadt lakosságnak sem.
És ugyan törvényszerű, hogy az enyves mancsok összeragadjanak, de ha nyilvánvaló, hogy a munkanélküliségtől fuldokló somogyi községekben már most is magas részarányt képviselő cigányság száma robbanásszerűen tovább fog nőni, akkor hogyan fogják megoldani az integrációjukat, ha nem engedik el az „Út a munka világába” programból a lopás világába utat törő cigány vezető kezét.
Vagy kormányzati zsúrpubik amúgy büdösnek érzik az ezzel való foglalkozást, és ha süllyedő Atlantiszként merül el a szociokulturális gettóvá váló vidék, akkor majd ficsúros eleganciával elhúzzák a csíkot Ibizára? Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me