FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy - ahogy elnök úr is mondta - immár 15. alkalommal ismertessem a diákok, középiskolások személyes panaszait, meglátásait és javaslatait az oktatási rendszert illetően. Nagy örömünkre szolgál, hogy a fiatalok élnek a Jobbik Ifjúsági Tagozata által meghirdetett „Hallasd a hangod!” lehetőségével, amely által itt az Országgyűlésben jobbikos országgyűlési képviselők tolmácsolásában elhangzásra kerül a véleményük, építő jellegű kritikájuk. Az e kampány iránti óriási érdeklődés még az iskolai tanév végeztével sem fogyatkozik, hanem azt tapasztaljuk - például a szórólapjaink osztogatása által személyesen én is tapasztaltam -, hogy előszeretettel jönnek hozzánk a fiatalok, érdeklődnek és fejtik ki véleményüket.
Mindezek keretében Richárd az alábbiak szerint fogalmazta meg személyes véleményét: „Helyesnek tartom a felvételi eljárás ingyenessé tételét, azonban a felvételinek megfelelő ismétlő és kiegészítő érettségi vizsgát is ingyenessé kellene tenni, a jelenlegi 28 ezer forintos emelt szintű vizsgadíj - ami például egy orvosi vagy gyógyszerészeti karra jelentkező, néhány éve eredetileg egyik felvételi tárgyból sem érettségizett jelentkező esetén már 56 ezer forint - in-do-ko-latlan” - mondja Richárd. Majd így folytatódik az idézet: „Feltételezem, hogy ez a vizsga lebonyolításának tényleges költségét jelentősen meghaladja, a rosszabb anyagi helyzetű családoknak pedig komoly terhet jelent. Nem indokolt ilyen formában büntetni sem azokat, akik az érettségi évében még nem tudják, hogy hol szeretnének továbbtanulni, esetleg szakközépben érettségiztek, majd mégsem szeretnének az adott szakmában dolgozni, és ezért szeretnének felsőoktatásba jelentkezni, sem azokat, akik komoly felkészülés után, teszem azt, 85 százalékos emelt szintű érettségivel maradtak le egy olyan helyről, ahova 90 százalék kellett volna, és ezért írják újra az érettségijüket. Nekik épp elég trauma, hogy nem vették fel őket azonnal, és várhatnak egy évet, hogy újra átélhessék a bizonytalanságot, amit egyszer már átéltek, nem kéne még külön büntetni őket, illetve a szüleiket.” Ez egy nagyon jogos felvetés, korábban a Jobbik is kezdeményezte az ilyen utólagos, illetve ismételt érettségi vizsgadíjak csökkentését. Ez szerintem segítség és fontos lépés, fontos gesztus lenne a fiatalok felé.
Alex kritika tárgya alá vette az iskolai kezdés időpontját. Azt írja, hogy a reggeli legelső óra, a nulladik óra 7.15-kor kezdődik, ami túl korai, a napnak pedig leghamarabb 14.15-kor van vége - de hát tudjuk, hogy sok esetben még később -, és mindez nagyon megterhelő. Egyébként Alex véleményét több tudományos kutatás is igazolja, hogy a kamaszkorban lévő fiatalok szervezete több alvást igényel, és a túlterheltség bizony nagyon sokszor az alvástól veszi el az időt a fiatalok esetében. Érdemes lenne ezt is meggondolni. Az óraszámokat mi is többször feszegettük már, nagyon sok erre vonatkozó kritika érkezik az órák kezdésével kapcsolatban. Tehát ezt a két dolgot együttesen lenne érdemes kezelni.
Andris levele ráirányítja figyelmünket a szakképzésre, valamint a gyakorlatorientáltság szükségességére. A szakmunkásoknál nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a gyakorlatra, akár több vállalkozó bevonásával - írta Andris. Károly, aki rendőrnek tanul, ugyanezzel a problémával találta szemben magát. Az alábbi levélben osztotta meg tapasztalatát: „Rendőrnek tanulok, de úgy gondolom, hogy a kétéves rendőri képzés alatt nem tudunk annyi dolgot elsajátítani, mint a gyakorlatok alatt. Véleményem szerint a rendőrtanulóknak több területi gyakorlatra lenne szükségük” - mondja ezt Károly.
Számos diák részéről mutatkozik tehát az az igény, hogy az elméletoktatást kiegészítve gyakorlati ismeretek megszerzésére is legyen lehetőség az iskolában. Laura és Tamás is azt írta levelében: „Az életben fontos dolgok, például a KRESZ vagy pénzügyi alapismeretek oktatását szeretnénk, ha az oktatás része lenne.” A pénzügyi oktatás, a pénzügyi alapismeretek szintén egy ismétlődő, vissza-visszatérő kérése a fiataloknak, amit nemcsak a fiatalok, hanem több párt, többek között a Jobbik is régóta követel. Reméljük, hogy ez hamarosan meg fog valósulni.
De Tünde levelét is említhetném, aki felteszi a kérdést: miért nincs olyan tantárgy, ahol megtanuljuk az életre való felkészülést? Ő kicsit általánosabban fogalmaz, de tényleg szükség lenne olyan ismeretekre, amik a gyakorlati életben való eligazodást segítik.
Egy előző véleményt kiegészítve, tovább szőve Tibor azt tapasztalja, hogy a jelenlegi tananyag nem készít fel az életre, és elég sok felesleges rész is fellelhető benne. Találkozni olyannal, aki nem tud befizetni például egy csekket. Olyan oktatásra lenne szükség, amely ténylegesen segít a „megérésben”, ahogy fogalmaz Tibor.
Tamara nagyon sok diáktársának a véleményét tükrözve azt írta nekünk: „Véleményem szerint a diákoknak és a tanároknak egyaránt megterhelő a napi hét-nyolc óra, illetve a rengeteg tananyag. Valamint az iskola után szinte semmire sincs időnk, mert olyan sok a házi feladat másnapra.” Ez az egyik legjellemzőbb probléma, amit a diákok eljuttatnak rajtunk keresztül a döntéshozóknak.
Ennyi fért bele a mai napra. Köszönöm szépen a figyelmet, és folytatni fogjuk a sorozatot. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me