IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! 96 esztendeje írták alá a trianoni békeszerződést, amelynek tragédiája rányomta a bélyegét a magyarság teljes XX. századi történetére. A történelem fontos mérföldköve számos tanulsággal szolgált nekünk. A saját példánkból tudhatjuk, hogy nemcsak egy nemzet életében, de egy ember életében is csak akkor nyerhetnek értelmet a negatív élmények, ha azokat teljes fájdalmában megéljük, feldolgozzuk, és tapasztalatainkat a magunk javára fordítjuk.
A múltunkat megéltük. A jövőnket viszont mi alakítjuk. Mindaz, ami a magyarsággal történt a XX. században, azzal a felelősséggel is jár a számunkra, hogy kemény és felelősségteljes munkával el kell érnünk azt, hogy soha többet senkit ne érhessen olyan igazságtalanság, amit kénytelenek voltak megszenvedni közel száz évvel ezelőtt élt őseink.
Nagyon tudatosnak kell lenni ahhoz, hogy munkásságunk valóban hasznos legyen. Ma már nem elég csak „mindent vissza!” rigmusokkal emlékezni, hanem újragondolva, új alapokra kell helyezni a Kárpát-medencei közös magyarságunkat, magyarságtudatunkat, segítve az autonómiatörekvéseket, és megállítani a kivándorlást nemcsak Magyarországról, hanem a határon túli területekről is.
A helyzet kicsit jobb, mint az előző kormányok idején, és ugyanezt a Fidesz-KDNP-kormány veheti dicséretnek, de azért az elbizakodottságra nem látunk okot. Tény, hogy a kormány által meghirdetett programsorozat - 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve - előremutató vállalkozás, és reméljük, hogy valóban hasznos segítséget fog nyújtani külhoni fiataljainknak.
(23.50)
Tisztelt Ház! Az LMP hisz abban, hogy nemcsak egyoldalú támogatáspolitikával kell mérni a magyarságot, hiszen minden magyar, aki a Kárpát-medencében közéleti tisztséget vállal, nemcsak a szűk térségéért dolgozik, hanem az egész magyarságért. Az LMP maga is ennek szellemében tartja a kapcsolatot a határon túli magyarokkal. Legutóbb májusban a X. Réteshúzó Fesztiválon jártunk, ahol minden, magyar képviselettel rendelkező párttal eszmét cseréltünk. Tárgyalásaink során természetesen tiszteletben tartottuk saját önrendelkezési elképzeléseiket. Az LMP szerint minden anyaországi politikai erőnek hasonlóképpen kellene viszonyulni a határon túli magyar kisebbségekhez.
Itt megemlíteném a most tartott romániai választásokat. Dicséret és köszönet illeti mindazon magyar jelölteket, akik merték és vállalták, hogy elindulnak az önkormányzati választásokon, a meghurcoltatások ellenére. Gratulálunk minden megválasztott képviselőnek, polgármesternek, és a munkájukhoz kitartást kívánunk!
Trianon évfordulóján is fontos emlékezni és emlékeztetni rá, hogy mindannyiunk közös felelőssége tanulni a múlt hibáiból, és közös feladatunk olyan nemzetpolitikai stratégiát megvalósítani, ami a mai helyzetben a lehető legnagyobb támogatást jelenti a külhoni magyar közösségeknek, miközben tiszteletben tartja azok önrendelkezési jogait. Egy ilyen nemzeti minimum mentén megalkotott megegyezésben benne kell lennie annak a gondolatnak is, amely tényként kezeli, hogy a Kárpát-medence egy természeti egység, és a felmerülő problémákra ezen szemlélet mentén ad fenntartható megoldási javaslatokat.
Fontos látni, hogy a külhoni magyarok jogai még ma, a trianoni döntés után 96 évvel is elfogadhatatlanul sokszor sérülnek: éppen ezért álláspontunk szerint a kormány egyik legfontosabb feladata egy olyan stratégia kidolgozása, amely hatékonyan képes orvosolni ezeket a jogsértéseket a megfelelő európai fórumokon. Az Európai Unió egyik legfontosabb előnye éppen a kisebbségi jogok garantálása, ennek érvényesítése azonban a magyar kormány feladata és felelőssége.
A Lehet Más a Politikára minden politikai erő számíthat ebben a küzdelemben, legyen az határon túli vagy anyaországi. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me