WITZMANN MIHÁLY

Full text search

WITZMANN MIHÁLY
WITZMANN MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Korábban már többször felszólaltam a turizmus témakörében, de balatoni képviselőként, úgy gondolom, hogy az idegenforgalmi főszezonra való felkészülés kapcsán érdemes mérleget vonni, hogy milyen eredményeket ért el a turizmus az elmúlt években, és milyen reményekkel indulhatunk neki az előttünk álló nyári szezonnak.
Ha a száraz tényeket nézzük, akkor fontos kiemelni, hogy 2009 és 2015 között a turizmus nemzetgazdasági szerepe folyamatosan növekedett. Ezt mutatja az a tény is, hogy míg 2009-ben a GDP 7 százalékát, addig 2015-re már a GDP 10 százalékát adta az ágazat. Ha mindezt forintokra konvertáljuk, akkor az is jól látható, hogy az elmúlt 5-6 esztendőben a turisztikai szektor 1189 milliárd forintról 3330 milliárd forintra növelte részesedését a nemzetgazdaságból, és ezzel párhuzamosan a foglalkoztatás bővülésében is jelentős szerepe volt. Míg 2009-ben még csupán 318 ezer álláshely kapcsolódott a turizmushoz, addig 2015-re már közel 500 ezerre emelkedett ez az érték. Így ma már az is elmondható, hogy a foglalkoztatottaknak jelenleg mintegy 11 százaléka talált munkalehetőséget a turisztikai szektorban.
Ez az örömteli bővülés egyébként megfigyelhető a működő kereskedelmi szálláshelyek esetében is, ugyanis a számuk alakulásából az látható, hogy 2008-ban nyilván volt tartva 2900 körüli szálláshely, ezzel szemben 2015-re már bőven 3300 felett működő szálláshelyről beszélhetünk Magyarországon, ami néhány év alatt mintegy 12 százalékos bővülést jelent. A statisztikai adatokat elemezve azt is jól láthatjuk, hogy míg 2009-ben 18 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken, 2015-re ez az érték 25,5 millióra emelkedett. Mindezek alapján világosan látható, hogy a 2015. évben a vendégek száma meghaladta a 10 millió főt, a vendégéjszakák száma átlépte a 25 milliót, a szálláshelyek bevétele pedig meghaladta a 360 milliárd forintot.
Az impozáns számok mögött természetesen tudatos, olyan piacélénkítő kormányzati intézkedések húzódnak meg, mint a SZÉP-kártya vagy éppen az Erzsébet-program elindítása, az szja-csökkentés, a családi adókedvezmények, a rezsicsökkentés, a béremelések vagy éppen az Új Széchenyi-terv pályázati támogatásai, ugyanis ezen intézkedéseknek mindegyike arra irányult, hogy egyre több pénz maradhasson a családoknál, az embereknél, és ezáltal többet tudjanak költeni akár rekreációs célokra egyaránt. Csak a konkrétumok kedvéért egy példaként fontosnak tartom kiemelni, hogy a mintegy 1,2 millió, forgalomban lévő SZÉP-kártyával több mint 90,5 milliárd forintot bonyolítottak le a tavalyi esztendőben. Ez az adat egyébként az egy évvel korábbihoz képest 20 százalékkal nagyobb bővülést jelez.
Tisztelt Képviselőtársaim! Balatoni képviselőként rendkívül örömteli számomra, hogy a Balaton-régió Budapest után a második leglátogatottabb turisztikai desztinációnak számít Magyarországon. A régió népszerűségének emelkedése és látogatottságának növekedése pontosan látható a 2009 és 2015 közötti időszak adatainak összehasonlításakor is. Ugyanis amíg a Balaton-régió 2009-ben mintegy 4,2 millió vendégéjszakát tudott felmutatni, addig 2015-ben ugyanez az érték már megközelítette az 5 milliót. Ezért felszólalásom további részében szeretnék kicsit részletesebben is beszélni a Balaton, Somogy megye és ezen belül is Siófok idegenforgalmi mutatóinak alakulásáról.
Különösen örvendetes számomra, hogy az országosan tapasztalható pozitív turisztikai tendenciák Somogyban is érzékelhetőek, ugyanis míg 2009-ben a Balatont határoló három megye közül Somogyban volt a legkevesebb a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma, addig 2015-re ez az érték Somogyban 448 ezer főről 643 ezer főre, a vendégéjszakák száma pedig 1,3 millióról több mint 1,8 millióra emelkedett, ezzel pedig sikerült megelőznünk a szomszédos két megyét, Veszprémet és Zalát is. Örömmel mondhatom, hogy mind a vendégek, mind a vendégéjszakák számának balatoni top 10-es listájában választókörzetem székhelye, Siófok magabiztosan őrzi első helyét, de a turisták általi látogatottság tekintetében mindenféleképpen említésre méltó még Zamárdi és Balatonszemes is a maga 5., illetőleg 6. helyezésével.
Érdemes kiemelni, hogy Siófok a vendégéjszakák számát tekintve a tavalyi esztendőben átlépte, egész pontosan közel 40 ezerrel meg is haladta a sokáig csupán álomhatárként megjelölt egymilliós vendégéjszakaszámot, amellyel egyértelmű dominanciát mutat a térségben. Ezt a dominanciát egyébként jól reprezentálja a siófoki turisztikai adatok Somogy megyei adatokkal történő összevetése is, miszerint jól látható, hogy a Siófokon eltöltött vendégéjszakák a megye vendégéjszakáinak mintegy 57 százalékát, a Balaton-régió vendégéjszakáinak pedig közel 21 százalékát teszik ki.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az előzőekben általam említett adatok, azt gondolom, valóban jól tükrözik, hogy a turizmus fejlesztésében nemcsak érdemes, hanem szükséges is gondolkodnunk, mert az ágazat óriási lehetőségeket tartogat az ország fejlődése szempontjából. Nagyon bízom benne, hogy a 2020-ig lehívható fejlesztési források és a turisztikai szektorban tervezett hangsúlyosabb állami szerepvállalás még inkább hozzájárulhat a jövőben a gazdaság élénküléséhez, a foglalkoztatás bővüléséhez és a magyar családok egzisztenciális helyzetének további javításához egyaránt. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me