DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Próbáltam követni a képviselő úr hadarástól sem mentes hozzászólását és kihámozni azt, hogy mire gondol. Szerencsére megvolt írásban is.
Én használom az írásokat, a képviselő úr viszont nem, sőt a statisztikákat sem használja, az jól látható. Sőt, a válaszokra sem emlékszik, amiket korábban ennek a Háznak a falai között már számtalanszor megkapott, tehát újra el kell hogy mondjam.
Először is, a kormány elkötelezett a családi gazdaságok támogatásában és abban, hogy a magyar birtokszerkezetben a családi gazdaságok 80 százalék részesedéssel rendelkezzenek, a nagybirtokok pedig 20 százalékkal.
Nekem pedig továbbra is az az álláspontom, ezt mondtam már régebben is, a földtörvény vitájában is, hogy ha rajtam múlna, nem lenne Magyarországon egyetlen nagybirtok sem, de természetesen, ahogy a kormány megfogalmazza, 20 százalék nagybirtokarány támogatható, elfogadott. Az olyan nagybirtokokra is érvényes ez, mint a képviselő úr nagybirtoka, amely az érdekeltségeivel együtt 1000 hektáros nagyságrend, és amelyre még ki fogok térni (Sallai R. Benedek jelzésére:), bármilyen meglepetést is kíván itt színlelni a képviselő úr.
Tisztelt Országgyűlés! Mi a helyzet a birtokarányokkal? Örömmel tájékoztatom a tisztelt Házat arról, hogy 2010 óta az 1800 hektár fölötti birtokok száma 250-ről máig, tehát 2016-ig 130-ra csökkent, gyakorlatilag megfeleződött, és az általuk művelt földterület is 800 ezer hektárról 400 ezer hektárra csökkent. Ezek a számok, képviselő úr. Tessék felírni, hogy legközelebb már ezekből tudjon dolgozni!
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és a nemzeti parkok 2010-2015 között összesen 8600 haszonbérleti szerződést kötöttek földművesekkel, mintegy 290 ezer hektár földre, egy vármegyényi területre. Ezen területek nagy része egyébként korábban nagygazdaságok kezelésében, haszonbérletében állt. A „Földet a gazdáknak” program 2015 októberében indult értékesítési szakaszában mintegy 11 ezer gazda jutott földhöz. Szerintem ezek meggyőző számok arra, hogy nem kevesen jutottak földhöz, hanem igenis sokan és nagy területeken; 166 ezer hektár kelt el eddig.
Foglalkoztatás. Tisztelt Képviselő Úr! Vegye már kézbe a KSH adatait! A mezőgazdaságban a foglalkoztatottak száma 2010-2015 között 31 ezerrel nőtt, és az élelmiszeriparban még további 18 ezer új munkahely létesült. Amit vállalt a nemzeti ügyek kormánya, azt teljesíti - ez 50 ezer munkahely, képviselő úr. Ezt a munkát természetesen folytatjuk, a 2016-os esztendő még nincsen benne; hozzátéve azt, hogy rengeteg gonddal és bajjal kell megküzdeni a magyar mezőgazdaságban - ezekkel megbirkózunk.
Az értetlenséggel, ami az ön véleményében megjelenik, azzal már kicsit nehezebb lesz, de én szeretnék egy nagybirtokot példaként felhozni arra, hogy miképpen működik az ön nagybirtoka, amely egyesületek - Alsó-Berettyó Kft., Trollius Egyesület, Hounteler Egyesület, Nimfea, Herman Ottó Természetvédelmi Kör, Beklen Alapítvány - mögé van bújtatva.
(16.00)
Az ön saját tulajdonában lévő terület 583 hektár, Iványi Anna Barbara, a felesége tulajdona 214 hektár, az Alsó-Berettyó Melléki Kft.-ben, amely az ön érdekeltségi körébe tartozik, 2,1 hektár, ez 800 hektár, ehhez önök még pályáztak több mint 2 ezer hektár földet, ebből 237 hektárt nyertek is. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból. - Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Miről beszél ön, képviselő úr? Miről beszél az LMP akkor, amikor a nagybirtokokat támadja, amikor egy nagybirtokos ül itt a soraink között? (Közbeszólások a kormánypártok soraiból. - Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) És erre a területre 2007 és 2015 között 450 millió forint agrártámogatást vettek fel. (Közbeszólások és moraj a kormánypártok soraiból. - Az elnök csenget.) Miről beszél ön, képviselő úr? Számoljon el a túrkevei szélmalommal, arra 16 millió forintot vett fel! (Közbeszólások.) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me