SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Úgy néz ki, ma egy olyan nap van, hogy vissza kell tekinteni az elmúlt negyed évszázadra. Hadd idézzem Lánczi Andrásnak, a Corvinus Egyetem rektorának a gondolatait, így hangzik: „Csak azt akartam jelezni, hogy az államosítást ebben az országban nem lopásnak hívták ’48 után, a privatizálást sem szabad rablásnak nevezni 1988 után. Most is van egy szisztéma, amit kritizálhatnak, hogy korrupció, de én azt állítom, hogy ez egy politikai elképzelés végrehajtása. Lehet, hogy van, akinek ez nem tetszik. Nekem sem tetszett a privatizáció. Lehet maffiaállamozni, de akkor is ki fog nyílni a privatizációs doboz is, és fel lehet vele robbantani az elmúlt 25 évet, amit rendszerváltásnak nevezhetünk.”
Az a kérdés, hogy miniszterelnök úr hogy viszonyul ehhez a gondolathoz, mert nyilvánvalóan az látszik, hogy ez a 25 éves privatizációs folyamat azt eredményezte, hogy egy 1990-es állapot szerint, amikor megközelítőleg 1700 milliárd forint volt az állami vagyon értéke - azt most reálértéken 20 000 milliárd forintnak mondják -, annak a 30 százalékát simán eladták, 10 százalék felszámolás és végelszámolás során eltűnt, 15 százalék települési és társadalombiztosítási önkormányzatokhoz került, nem állami vagyonkezelőkhöz - azt legalább tudjuk, hogy hol van -, 30-35 százalékról pedig fogalmunk sincs, hogy hol van, ebből 10-20 százalék az, ami miatt alulárazott eladást és egy halom eltűnést könyvelhetünk el. 10 százalék van még mindig állami kézen.
Nyilvánvalóan az az egész folyamat, amit privatizációnak hívunk, egyben tudható a banki konszolidációkkal, hiszen az történt, hogy hiteleket vettek fel, azokat nem fizették vissza, további 2300 milliárd ment el banki konszolidációkra az elmúlt 25 évben. Az LMP-nek az előző ciklusban volt egy javaslata, hogy vizsgáljuk felül az elmúlt 25 évet. Az a tiszteletteljes kérdésem miniszterelnök úrhoz, nem látja-e, hogy ennek itt lenne az ideje, mert megmondom őszintén, hogy arról, amiről Lánczi András beszél, hogy fel lehetne vele robbantani az elmúlt 25 évet, amit rendszerváltásnak nevezünk, nagyon szívesen felrobbantanám, és megnéznénk végre, hogy mi van mögötte, hová tűnt az állami vagyon.
Kíváncsian várom tiszteletteljes véleményét. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me