SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az év elején törvényjavaslatot nyújtottam be az államháztartásról szóló törvénynek az európai uniós források felhasználásának hatékonyabb ellenőrzése érdekében szükséges módosításáról, amelyet mind a Gazdasági bizottság, mind a Költségvetési bizottság tárgyalt.
(15.20)
A javaslatomat akkor mindkét bizottság kormánypárti tagjai indoklás és vita nélkül leszavazták. Május 2-án, a 2007-2013 közötti időszak uniós forrásainak felhasználásáról szóló vitanapon ezt szóvá tettem, mivel egy fontos és szükségszerű intézkedésről van szó. A vitanapon önök egyetértettek velem, hogy egy ilyen típusú beszámolóra szükség van. Államtitkár úr, ön így fogalmazott: „A negyedéves jelentések tekintetében a kormány nyitottságot mutat arra, hogy egy ilyen rendszer következzen be, tehát azt ígérjük, hogy nyújtsák be még egyszer, adott esetben Lázár miniszter úrral közösen ezt a nyilatkozatot.” A módosító javaslatot ezért újra benyújtottam T/10506. számon, bízva abban, hogy a kormánytöbbség támogatni fogja.
Múlt héten a Költségvetési bizottság komolytalan indokokra hivatkozva, látszatintézkedésnek nevezve az évenkénti beszámolót, leszavazta az önök által is támogatott javaslatot. Ma már a kormány, illetve a bizottság tagjai is elismerik, hogy a magyar gazdaság kritikusan függ az európai uniós források beérkezésétől. Az első negyedéves GDP-adat rávilágított arra, hogy komolyan kell venni minden olyan figyelmeztetést, ami pillanatok alatt veszélybe sodorhatja a magyar gazdaságot, ezzel a magyar embereket is.
Államtitkár úr, azt kérdezem, minek kell ahhoz történnie, hogy az európai uniós források felhasználásáról éves szinten beszámoljon az önök minisztériuma a parlamentnek. Ugyanis az a törvényjavaslat, amit benyújtottam, kötelezővé tenné az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter számára, hogy rendszeresen beszámoljon ezekről a költésekről és megmutassa azoknak a hatását. (Sallai R. Benedek tapsol.)
ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. Az interpellációra Csepreghy Nándor államtitkár úr válaszol. Öné a szó, államtitkár úr.
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Ritkán adatik meg egy kormányt képviselő államtitkárnak, hogy a képviselők kedvére tegyen, méghozzá akkor, amikor ellenzéki képviselő interpellál, azonban most először volt lehetősége az Országgyűlésnek arra, hogy érdemi vitát folytasson az európai uniós források felhasználásáról. Sajnálatos módon ennek a vitának a kimenetele előre megjósolható volt, ahány párt, annyiféleképpen hozta azokat a politikai szlogeneket, amelyeket várhattunk tőlük. Az LMP lényegében fejkvótaalapú forráselosztásról beszélt, az MSZP, amikor mi át mondtunk, akkor folyamatosan bét mondott, a Jobbik esetében pedig komolyan vehető érvek a politikai támadásokon kívül nem voltak.
Az elmúlt években számtalan alkalommal kerültek már szóba az európai uniós fejlesztési források, mint a magyar fejlesztéseket érdemben behatároló és annak lehetőséget teremtő fejlesztési lehetőségek, és itt egy valóban komoly elvi vita volt a kormány és az ellenzék között. 2010-ben arra tettünk vállalást, hogy minden európai uniós forrást hazahozunk, annak ellenére, hogy ennek a lehetősége viszonylag alacsony mértékű volt, ebben talán volt konszenzus a parlamenti pártok között. Ezt a feladatot sikerült teljesíteni.
A 2014-2020-as fejlesztési ciklus legfontosabb célkitűzése, hogy valóban érdemi beruházásokat finanszírozzunk, olyanokat, amelyek vagy a munkahelyteremtéshez, vagy a gazdasági növekedéshez járulnak hozzá. Lényegében, ha egy olyan fejlesztés érkezik támogatási igénnyel, ami ennek a két szempontrendszernek nem felel meg, akkor az biztosan nem kaphat támogatást. Azt gondolom, hogy ezt a célkitűzést akkor lehet biztosan garantálni, ha egy olyan kommunikáció van a parlamenti pártok és a kormány között, ami folyamatos számonkérhetőséget ad a képviselők kezébe, az ellenzéki képviselők folyamatosan el tudják számoltatni a kormányt, hogy a most vállalt és a piac által is kikényszerített vagy elvárt célokhoz miként tud alkalmazkodni.
Ezért a vitanapot követően, ahogy ön megfogalmazta ezt a javaslatát, Lázár miniszter úr a kormány elé terjesztett egy javaslatot, amely szerint a kormánynak negyedévente statisztikai jelentést kell adnia az Országgyűlésnek arról, hogy hogyan halad az operatív programok, az európai uniós források felhasználása, az összes operatív programra kiterjedően, illetve a kormánynak kezdeményeznie kell az Országgyűlés irányában, hogy évente két alkalommal, tehát a tavaszi és az őszi ülésszak alkalmával is egy parlamenti vitanap keretében vitassuk meg a tartalmi kérdéseket.
Tehát azt tudom önnek mondani, hogy a mostani interpellációjában, illetve beadványában foglaltak azért okafogyottak, mert a kormány elfogadta ezt a javaslatot. Az első ilyen statisztikai jelentést a kormány 2016. június végén nyújtja be az Országgyűlésnek, így az összes országgyűlési képviselő megkaphatja az európai uniós források felhasználásának átfogó jelentését.
Majd ahogy a tavaszi ülésszakban volt alkalmunk erről tartalmi vitát is folytatni, hogy valóban jó irányba haladnak-e a dolgok, úgy az őszi ülésszak alkalmával is lesz alkalom arra, hogy akár 4 vagy 8 órás időkeretben erről vitatkozzunk, és a kormány által elfogadott miniszteri beadvány szerint ez minden évben megismétlődik.
Tehát évente négy alkalommal statisztikai jelentést kapnak, évente két alkalommal pedig lényegében egy parlamenti vitanap keretében bármelyik képviselő, bármelyik frakció elmondhatja véleményét az Országgyűlés nyilvánossága előtt is az európai uniós források felhasználásáról. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me