SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Számtalan példát hallhattunk (Zaj. - Az elnök csenget.) akár a közvetlen környezetünkből, akár a sajtóból több százezer forintos gyógyító csodalámpáról, gyógyhatásúnak mondott ágynemű-garnitúráról, pulzáló mágneses eszközökről. Ezeket a termékeket az erre berendezkedett vállalkozások kifejezetten koruk, hiszékenységük, egészségi állapotuk miatt kiszolgáltatott, ezáltal megtéveszthető fogyasztók részére, sok esetben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok alkalmazásával értékesítették.
A KDNP a tavalyi év folyamán konzultációt hirdetett e kérdés vizsgálatára. Levélben, e-mailben, telefonon rengeteg panasz, információ érkezett, aminek következtében a frakció törvényjavaslatot nyújtott be, melyet a tisztelt Ház 2015 decemberében elfogadott.
A törvénymódosítás szigorú keretek közé szorította a vásárlók átverésére szakosodott árubemutatós cégek működését. Az elfogadott törvénymódosítás fő tartalmi elemei szerint megtiltásra került az árubemutatóval egybekötött termékértékesítésnek ajándékjuttatással, árengedménnyel, kedvezménnyel vagy ajándéksorsolással való reklámozása, szigorú ügyfélszolgálati előírások kerültek bevezetésre, és a bemutatókon megszüntetésre került a hitelközvetítés lehetősége.
Tisztelt Államtitkár Úr! A törvény életbelépése óta eltelt időszak talán már elég ahhoz, hogy megvizsgálható legyen, megvalósult-e a törvény benyújtásakor kitűzött cél, a kiszolgáltatott fogyasztók védelme.
Mindezek alapján tisztelettel kérdezem államtitkár urat: sikerült-e elérni a kívánt hatást az árubemutatóval egybekötött termékértékesítések terén? Valóban nagyobb biztonságban vannak-e a fogyasztók az elfogadott törvénymódosítás következtében? Milyen ellenőrzések történtek annak érdekében, hogy az érintett vállalkozások ne tudják kijátszani az ügyfélszolgálati, a reklámra és hitelközvetítésre vonatkozó szabályokat?
Várom tisztelettel államtitkár úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a KDNP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me