CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Az első kérdésére nem tudnám a választ megadni, mivel nem ehhez a csoportosuláshoz tartozom, de a többire, a másik kérdésre szeretnék minél alaposabb választ adni.
A fiatalok foglalkoztatásának növelése, a munkaerőpiacra történő első belépés megkönnyítése a kormánynak egy elsődleges feladata, és szeretnék néhány olyan programot, néhány olyan intézkedést ismertetni önnel, amelyik segítségével kérdésére mindenképpen egy alapos választ kívánok adni. Az első ilyen intézkedés a munkahelyvédelmi akcióprogram keretén belül valósult meg: idén márciusban 162 ezer fiatal foglalkoztatását segítette ez a program, a jelentős uniós és hazai támogatással indított fiatalok munkatapasztalat-szerzését elősegítő képzési, vállalkozóvá válást támogató programok pedig nagyságrendileg 50 milliárd forintból valósulnak meg 2011-től.
Tehát egy folyamatról van szó. Ezek eredményeképpen folyamatosan emelkedik a fiatalok foglalkoztatása, 2016. február-áprilisban 291 ezerre nőtt a 15-24 éves korúak foglalkoztatotti száma. Ez azt jelenti, hogy 14,2 százalékra csökkent ennek a korosztálynak a munkanélkülisége, és a foglalkoztatási rátájuk 27 százalékra emelkedett. A munkanélküliségi mutató 2010-ben ebben a korosztályban még közel 30 százalékos volt, tehát innen csökkent 14 százalékra, a foglalkoztatási rátájuk pedig 20 százalék alatti volt, innen növekedett 27 százalékos arányra.
(14.40)
Egy másik nagyon fontos intézkedési csomag az „ifjúsági garancia”, amely segítségével 2014-2020 között legalább 180 ezer 25 év alatti fiatalnak nyújtunk segítséget az elhelyezkedéshez vagy az elhelyezkedésüket segítő képzettség megszerzéséhez aktív munkaerőpiaci programok segítségével. Már január óta folyamatosan segítjük a fiatalokat azonnali elhelyezkedéshez, illetve piacképes szakképesítés megszerzéséhez az aktív munkaerőpiaci programokkal. Az ezt biztosító projektek révén összesen 40 milliárd forint felhasználásával legalább 40 ezer fiatalt segítünk ki a munkanélküliségből az ifjúsági garanciával 2017 végéig.
E program keretén belül útjára indítottuk a vállalkozni vágyó fiatalokat támogató projektet. Ez a program 25 év alatti fiatalokat segít vállalkozóvá válni, vagy ha felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, akkor 30 éves korukig vehetik igénybe ezt a lehetőséget. A képzést sikeresen befejező és elfogadott üzleti tervvel rendelkező fiatalok ezt követően, egy első szakaszt követően, amikor megtanulják a vállalkozói lét összes információja kapcsán lehetőséget adó, nyújtó információkat, vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak 3 millió forint erejéig. Ezzel körülbelül 1300 fiatalnak adunk lehetőséget arra, hogy vállalkozóvá válhassanak. Szintén az ifjúsági garancia keretében egy gyakornoki programot indítunk el, aminek a segítségével már szakképesítéssel rendelkező fiatalok elhelyezkedését segítjük kis- és középvállalkozásoknál.
Utoljára szeretném megemlíteni egy most induló programnak a lényegét, ez a nyári diákprogram, amelyik 1,9 milliárd forintos keretösszeggel (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) önkormányzatoknak és önkormányzati cégeknek segít abban lehetőséget nyújtani a fiatalok számára, hogy nyári időszakban két hónap hosszan diákmunka segítségével megismerkedjenek a munka világával. Tehát számtalan olyan program van, aminek a segítségével…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me