V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a hozzászólásokat. És akár élcelődhetnék is a képviselő asszonynak a hozzászólásán, és újra elmondhatnám, hogy ez nem a közszolgáltatásról szól, de mivel ebbe a hibába még kormánypárti képviselőtársaim is beleestek módosító indítványokkal, ezért ezt nem teszem. De hadd ismételjem meg újra azt, hogy most itt elsősorban a termeléssel foglalkozó gazdasági szervezetekkel kapcsolatos hulladékkezeléssel foglalkoztunk, és ez alapvetően nincs összefüggésben a közszolgáltatással. Gyakorlati példán keresztül hadd világítsam meg, hogy miben segít ez a jogszabály, hogyha életbe lép.
A cukorgyárban keletkezik melasz, az jelenleg a hatályos jog szerint hulladék, ezért ha egy gazda azt meg akarja venni és meg akarja etetni az állatokkal, akkor hulladékgazdálkodási engedélyt kell váltania. A fűrészüzemben keletkezik forgács, és ha azt a téglagyár meg akarja venni, hogy belekeverje az agyagba, hogy porózus legyen, akkor hulladékgazdálkodási engedélyt kell váltania. Hogyha egy luxusautónak a kárpitozása során van maradék bőr, és azt egy kézműves meg akarja venni, akkor nem tudja megvásárolni, mert hulladékgazdálkodási engedélyt kell váltani. Ezt a problémát kívánjuk feloldani azzal, hogy maga a termelő cég tudja ezeket az anyagokat egyoldalúan, bejelentési kötelezettséggel és a hatóság visszaigazolásával melléktermékké nyilvánítani. De folytathatnám a sort, mert a kitermelt, szennyezetlen föld jelenleg például hulladék, és mikor Kétvölgy és Felsőszölnök között utat építettek az Őrségi Nemzeti Park közepén, és a bevágásból kikerülő földet nem tudták beépíteni a töltésbe, felesleges föld keletkezett, akkor ott volt a hatalmas dilemma, hogy a hulladékot hogy lehet elhelyezni egy nemzeti parkban. Ezt is meg akarjuk ezzel oldani.
Egyébiránt valóban sok módosítása volt a törvénynek, de most elkerülhetetlen lett volna, ugyanis van egy eleme, amely európai uniós jogharmonizálási célú, és emiatt mindenképpen szükségessé vált a módosítás.
Kepli Lajos képviselő úrnak megemlítem, hogy valóban, a törvényi normaszövegből hiányzott ez a lakossági kitétel, de ha elolvasták a részletes indoklást, ott egyértelmű volt. Ez tehát valóban egy mulasztás volt, amit most helyreállítottunk. Mindezekkel együtt köszönöm a hozzászólását és a jelzett támogatását is, úgy, mint a többi képviselőtársamnak is. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me