CSENGER-ZALÁN ZSOLT

Full text search

CSENGER-ZALÁN ZSOLT
CSENGER-ZALÁN ZSOLT (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Én inkább felszólalás helyett akkor Demeter képviselő asszonynak a felvetéseire reagálnék néhány szóban. Mint ahogy azt itt korábban jeleztem, itt egy kerettörvényhez kapcsolódó speciális törvényről van szó, nevezetesen a tervezet a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvénnyel mint kerettörvénnyel együtt alkot egy szerves egységet, és nagyon csodálkozom azon, hogy képviselőtársam, ha itt jól jegyeztem a szavait, azt mondta, hogy teljesen felületes intézkedésekről van itt ebben a törvényben szó.
Csak azért, hogy néhány lényegbe vágót így rögtön mondjak. Eddig kétféle fizetést kaptak a külszolgálaton lévők. Egy belföldit, teljesen indokolatlanul - ez egy régi-régi örökség. Alapvetően megváltozott az egész rendszer. Teljesen átláthatóvá vált a különböző pótlékoknak a rendszere, gondolok itt ilyenre, hogy gyereknevelési, lakhatási vagy a gép-ko-csi-használati, hogy csak néhány példát mondjak. De az a pótlékrendszer, amiről itt korábban is említést tettem, hogy attól függően, hogy egy állomáshely mennyire sok munkával jár, mennyire fontos, akár nemzetpolitikailag mennyire fontos cél, és itt utalnék arra, hogy a környező országok is az úgynevezett kiemelt állomáshelyek közé tartoznak, ezek mind-mind beleszámítanak abba, hogy anyagilag is megbecsültek legyenek a kint lévő külképviseleten dolgozók.
Azt gondolom, hogy egyáltalán a diplomáciai pályának és a karriernek a megbecsülését is mindenképpen növeli az az egyébként módosító javaslat, amit benyújtottunk, hogy a kivételes ranghasználatot, tehát nem a normál diplomáciai, karrierdiplomata státusznak megfelelő rangot, illetve magasabb ranghasználatot, azt a miniszter engedélyezheti, de a módosító javaslat szerint csak arra a bizonyos adott külszolgálat idejére, ezzel is megbecsülve vagy még jobban aláhúzva a karrierdiplomaták értékelését.
Úgyhogy én azt gondolom, hogy nagyon sok olyan kérdésen itt végigmehetnék pontról pontra, ahol alapvetően megváltozik a helyzet. Nyilván itt a legfontosabb és a legjobban tetten érhető éppen a juttatások területe, ahol a legnagyobb káosz is uralkodott az elmúlt időszakban. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me