DR. SALACZ LÁSZLÓ,

Full text search

DR. SALACZ LÁSZLÓ,
DR. SALACZ LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ezúton tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság 2016. június 3-án megtárgyalta a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló T/9784. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 26 igen és 2 nem mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be. Az összegző módosító javaslat egyrészről tartalmazza a Külügyi bizottság módosító javaslatait, másrészről a TAB saját indítványát.
A TAB indítványának legfontosabb része az Európai Unió melletti állandó képviselet, közismert nevén ÁK jogállásának tisztázása. Az ÁK Magyarország európai uniós tagságából eredő jogok gyakorlásának és kötelezettségek teljesítésének, a magyar érdekek érvényesítésének központi külképviseleti szerve, amelyre az összegző módosító javaslat 24. pontja szerint a törvényjavaslat külön fejezete vonatkozik. A magyar érdekek Európai Unióban való hatékony érvényesítésének jelentőségére tekintettel indokolt, hogy ez a szempont a törvényjavaslat preambulumában is megjelenjen.
A javaslat egyértelműen kimondja, hogy az ÁK irányítását, beleértve a funkcionális működést is, az európai uniós ügyek koordinációjáért felelős miniszter látja el. Az említett fejezet meghatározza tehát a jövőben az ÁK jogállását, alapvető feladatait, a működtetésének finanszírozásával kapcsolatos kérdéseket, és a fentiek szerint rendezi az ÁK irányítását.
A törvényjavaslat 11. § (1) bekezdése a szakdiplomaták diplomáciai szakmai felkészítésénél csak a külpolitikáért felelős minisztert nevesíti. A külföldi magyar kulturális intézeteket és kulturális szolgálatot vezető kulturális tanácsosok, az intézetekben tartós külszolgálatot teljesítő más kihelyezettek, valamint a kulturális és oktatási szakdiplomaták felkészítésébe szükséges a szakminiszter bevonása, tekintettel arra, hogy a szakmai felkészítésben a szakminiszter az illetékes. Ezt is rendezi a módosító javaslat, továbbá pontosítja a külképviseletek által folytatott vállalkozási tevékenység szabályait, valamint a támogatásra és adományokra vonatkozó rendelkezéseket is.
Az elhangzottakra tekintettel kérem a törvényjavaslat támogatását. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me