DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Azt azért szeretném jelezni, hogy a hatályos jegybanktörvény alapján ma sem lehetne álláspontunk szerint ilyen alapítványokat rendelni a Magyar Nemzeti Banknak, hiszen a jegybanktörvény vonatkozó, a jegybank feladatait meghatározó paragrafusa világos, hogy kizárólag törvényi feladatot láthat el, és ilyen törvényi felhatalmazás, mint amilyen tevékenységet ezek az alapítványok folytatnak, nincsen. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a törvény a vége felé lehetővé teszi, hogy a jegybank alapítványt rendeljen. Ezt a kiskaput és ezzel az értelmezési vitákat szeretnénk bezárni ezzel a javaslattal.
Mi ezzel együtt, a törvényjavaslattal párhuzamosan kezdeményeztük az ügyészségnél, hogy indítson törvényességi felügyeleti eljárást, kezdeményeztük továbbá a büntetőeljárás megindítását hűtlen kezelés miatt, és éppen a mai napon kaptuk meg az ügyészség nyomozást megtagadó határozatát is.
Tisztelt Országgyűlés! Az LMP mindig is hangsúlyozta, hogy a jelenlegi jegybankvezetés monetáris politikájával, kamatpolitikájával egyetért. Szemben a Járai-, illetve Simor-féle jegybankvezetések kamatpolitikájával, úgy gondoljuk, hogy ez a monetáris politika helyes. De egy egyébként helyes monetáris politika senkit nem hatalmaz fel törvény-te-len-ségekre. És még valamit! Az, hogy a kamatpolitika így alakult az elmúlt időszakban, az nem Matolcsy György zsenialitásának köszönhető vagy nem pusztán a jegybank helyes döntéseinek köszönhető, hanem a nemzetközi pénzügyi folyamatoknak.
(16.00)
Azért fontos, hogy legyen kellő nagyságú tartalék, és ne verjék el offshore lovagok számára, és ne fizessék ki a rokonoknak, haveroknak, különböző családtagoknak azt, ami tartalékként, nyereségként felhalmozódik, mert ha rosszabb idők jönnek, azt, ami ma hiányzik tartalékként, azt az adófizető polgárok fogják kipótolni.
Ezt a vircsaftot, amit Matolcsy György kerített a jegybank körül, ennek az árát (Az elnök csenget.) a magyar állampolgárok meg fogják fizetni. Köszönöm szépen. (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me