LUKÁCS ZOLTÁN

Full text search

LUKÁCS ZOLTÁN
LUKÁCS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Amikor a Fidesz-KDNP-kormánynak vissza kellett vonnia a vasárnapi zárvatartásról szóló törvényt, mert a Kúria átengedte a szocialisták népszavazási kezdeményezését, és a kormány ettől megrémült, és visszavonta ezt a törvényt, akkor sajnos azt a hibát is elkövette, hogy egy másik törvényben szabályozott vasárnapi bérpótlékot is elvonta. Persze, azzal se nagyon voltunk kisegítve, az a bérpótlék gyakorlatilag arra a hat darab vasárnapra vonatkozott, amikor a kereskedők nyitva lehettek, és csak a kereskedelemben dolgozókra.
De ez felszínre hozott egy olyan problémát, ami a vasárnapi munkavégzés normális elismerését jelenti. Ezért a Magyar Szocialista Párt egy átfogó módosítást nyújtott be a munka törvénykönyvéhez, aminek persze része a 100 százalékos vasárnapi bérpótlék, és természetesen ki kell emelnünk, hogy nem csupán a kereskedelemben. Mi mindenkiről beszélünk, aki ma Magyarországon vasárnap munkát végez vagy szolgálatot lát el. Úgy gondoljuk, hogy nekik is jár a 100 százalékos vasárnapi bérpótlék.
Röviden összefoglalva azt, hogy ez a törvény mit szabályozna még: a törvénymódosítási javaslat megteremtené a munka és szabadidő közti egyensúlyt, tehát végre kimondaná, hogy 8 óra a munkaidő, egy héten pedig 40 óra. Ettől eltéréseket lehetségessé tesz, de nagyon indokolt esetben és a munkavállalóval való megállapodás alapján lehetne ettől eltérni. A munkaidőkeretet is szabályozná. Tudjuk, ez az, amikor bizonyos ideig a munkaadó megszabhatja a munkavállalónak azt, hogy adott időszakban egyenlőtlenül is be lehessen osztani a munkaidőt. Ez akár egy évben is meghatározható most. Mi ebben a javaslatban rövidebb távot határozunk meg, ezt túlzásnak tartjuk. Azt gondoljuk, hogy fél évnél hosszabb időre ne lehessen munkaidőkeretet megszabni.
Azt is betetettük ebbe a javaslatba, függetlenül attól, hogy nyitva vannak-e az üzletek, mert még egyszer mondom, nem a kereskedelemről beszélünk, hanem általában a vasárnapi munkavégzésről, hogy egy hónapban két vasárnap lehet kötelezni a munkavállalót a munkavégzésre. Lehet még egy vagy két vasárnap is dolgozni, de két vasárnapon túl csak a munkavállaló és a munkaadó között írásbeli megállapodás alapján lehet munkát végezni. Azt is beleírtuk a javaslatba természetesen, hogy kik azok, akiknek járna ez a 100 százalékos vasárnapi bérpótlék, felsoroltuk őket, de gyakorlatilag összefoglalva arról van szó, hogy mindenkinek, aki vasárnap dolgozik. Benne van természetesen, hogy 100 százalékos bérpótlék jár a vasárnapi munkavégzésért.
Természetesen szeretnénk elkerülni azt a problémát is, hogy a 100 százalékos vasárnapi bérpótlék kifizetése olyanfajta problémákat okozzon a munkaadói oldalon, aminek munkavállalók látják a kárát. Tehát, mondjuk, a kifizetés olyan nehézségeket okoz, hogy munkahelyek szűnnének meg emiatt. Ezért úgy írtuk meg ezt a javaslatunkat, hogy a bérpótlék összege után a munkáltatónak nem kellene szociális hozzájárulási adót fizetnie, tehát járulékmentes lenne. Ez nem terhelné meg oly módon a munkaadót, hogy emiatt ilyen típusú problémák legyenek. Sőt, még arra is gondoltunk, hogy hiába van kifizetve ez a bérpótlék és hiába nem fizet járulékot ez után a munkaadó, a törvény rendelkezzen úgy, hogy ez ne érintse később a munkavállaló nyugdíját negatív irányban. Tehát azt is szabályoznánk ebben a törvényjavaslatban, hogy ettől függetlenül természetesen a nyugdíjalap ne változzék.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Azt gondoljuk, hogy ha a KDNP-nek most olvassuk a napokban, hogy van ilyen típusú elképzelése, akkor itt a lehetőség, lehet bemutatni, hogy munkavállaló-barát pártról beszélünk, önök mindig a munkavállalók pártján állnak, legalábbis szavakban. Ez a javaslat teljes mértékben rendezi a vasárnapi bérpótlék kérdését, ez a javaslat mindenkinek dupla bért ad, aki vasárnap dolgozik, ez a javaslat úgy ad mindenkinek dupla bért, hogy nem terheli meg túlzottan a munkaadókat sem, és úgy ad lehetőséget a munkaadóknak, hogy közben nem lesz veszélyben a munkavállalók nyugdíjalapja sem a későbbiekben.
Ez egy átfogó, átgondolt törvényjavaslat, a munkavállalóknak minden érdekét figyelembe veszi. Aki ezt megszavazza, az a munkavállalók mellett áll, aki nem, az nyilvánvalóan nem. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me