DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Igyekszem, megszívlelve az elhangzottakat, összefoglalni a saját kormányzati véleményt. Elöljáróban szeretném elmondani, hogy egy éve - élve az ön kifejezésével - zsigerből tárgyalunk a taxisokkal, zsigerből tárgyalunk az Uberrel. A múlt héten én két órát ültem velük, 16-18 taxistársasággal és az Uber képviselőivel folyamatosan egyeztetünk.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány messzemenően egyetért minden korszerű megoldással, tudjuk, hogy a XXI. században élünk, változik a világ, szép új világ, még akkor is, hogyha van, akinek ez nem biztos, hogy szép, de hogy új, az biztos.
De az nem lehet, hogy valaki az újra, a korszerűre hivatkozva berúgja maga előtt az ajtót, semmibe veszi egy európai ország jogrendszerét, és kapitalista hevülettől vezérelve… - hiszen az Uber milliárdokat keres ezen az üzleten, amit nem a szép szavakból keres meg, hanem az üzleti profitjából, amit valahol megkeres; megkeres a magyar megtévesztett uberező sofőrökön, megkeresi a magyar adórendszer csorbításán, és megkeresi a világban mindenütt, ahol ugyanezt csinálja.
Nem a korszerű módszerek ellen vagyunk, hiszen egy éve mindent igyekszünk elkövetni, hogy a magyar taxistársaságoknak, amelyek egyébként 10,5 ezer magyar taxist működtetnek, 10,5 ezer magyar családnak a megélhetését biztosítják, igyekszünk egyenlő versenyfeltételeket teremteni egy, a hazai jogszabályokat semmibe vevő, kizárólag a modernségre hivatkozó rendszer ellen.
Képviselőtársaim, a modernséggel, a korszerűséggel semmi baj. Virágozzék száz virág, jöjjön az applikációs rendszer, vegyék át a magyar taxisvállalatok, és működjön itt a külföldi cég is, semmi bajunk vele. Egy éve kérjük az Uber magyarországi képviselőit, hogy az amszterdami cég kérje meg a diszpécsertevékenységre vonatkozó engedélyt. Nem tiltottunk még be semmit. Egy éve kérjük, hogy azt az engedélyt, amelyet a Magyarországon működő legális diszpécserszolgálatok megkértek és megkaptak, kérjék meg.
Képviselőtársaim, a fülük botját nem mozdították, nem kértek semmit, hanem kaszálnak a magyar piacon, és veszélyeztetik 10,5 ezer magyar taxis megélhetését; 10,5 ezer olyan magyar taxisét, akik, meg kell hogy mondjam, nem angyalok, nekik is megvannak a maguk hibái. Gúr képviselőtársamnak mondom, hogy a sok ármegállapítással kapcsolatban én magam épp ott látom a négy évvel ezelőtti szabályozás gondját, hogy kifejezetten a budapesti taxisok kérésére - 5,5 ezren vannak - fix árat vezettek be a budapesti piacon. Tehát nem lenne szabad, hogy különbség legyen. Azért mondom, hogy bizony a magyar taxisok sem angyalok, és amikor mi az ellenőrzések hatékonyságának javítását célozzuk, akkor nemcsak az Uberre és nemcsak az okostelefonos applikációs elérhetőségekre, hanem bizony a magyar taxisok szabálykövető magatartásának számonkérésére is gondolunk. Ismétlem: nem akarunk betiltani senkit. Ez egy szankció, amellyel arra akarjuk rászorítani, hogy kérjék meg a diszpécserengedélyt, működjenek a magyar szabályoknak megfelelően.
Az expozé során, az utolsó mondataimban kitértem arra, hogy a kormány nyitott arra, hogy ezt az egész rendszert felülvizsgálja. De azt, hogy nyomásnak engedve, egy, a modernség pajzsát maga előtt tartva, egy, a magyar szabályokat semmibe vevő rendszernek a működését - hogy mondjam - baba-arccal és a kezünket széttárva, tehetetlenül hallgassuk és végignézzük, gondolom, hogy önök, akik a magyar választópolgárok, és így a magyar taxisok bizalma révén is a jogalkotói pozícióban ülnek, gondolom, ezt önök sem gondolják komolyan.
Nem akarom hosszasan húzni a mondanivalómat (Heringes Anita felé fordulva:), képviselő asszonynak mondom, hogy félreértés ne essék, ha a magyar asszonyok és lányok valamilyen mellékfoglalkozást keresnek, és ezt ebben kívánják érvényesíteni, ám, feleljenek meg a szabályoknak. Ön sorolta, hogy mi mindennek tesznek már eleget, ha ezeknek eleget tesznek, akkor az ellenőrzések során ezzel nem lesz bajuk. Egyébként nem őket akarjuk betiltani vagy ez a betiltás nem elsősorban rájuk vonatkozik, hanem a diszpécserszolgálatra, aki egyébként mozgatja őket, és - ez az ön mondanivalójából is kitűnik - megtéveszti őket. Az Uber ugyanis azt mondja, hogy kérjék meg a személyszállítási engedélyt. A személyszállítási engedély nem taxiengedély, a személyszállítási engedélyt a magyar jogszabály arra találta ki, hogy ha van egy nagy rendezvény vagy van egy szálloda, amely a saját vendégeinek fuvarozására néhány személyszállítót alkalmaz, vagy egy nagyrendezvény, amihez eseti forgalom társul, például egy Sziget, ami a nagy forgalom lebonyolítására abban az időben mikrobuszokat kíván igénybe venni, erre szól a személyszállítás.
Nem véletlen, hogy ezeken rajta van a megkülönböztető jelzés, hogy NT, ami nagyon szellemesen azt jelenti, hogy nem taxi. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Tehát ezek nem taxis tevékenységek.
Mindezek alapján, egyetértve a jó szándékukkal, kérem, hogy a - nagyon remélem - közös érdekeink érdekében támogassák ezt a törvénytervezetet. Köszönöm a türelmét, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me