DR. BÁRÁNDY GERGELY

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY
DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném megkérdezni, hogy milyen az a választási rendszer, ahol az ellenzéki pártok több szavazatot kapnak a választópolgároktól, mint a mostani kormánypártok, mégis a mostani kormánypártok kétharmaddal nyerik meg a választást. Azt gondolom, hogy ez az, ami tarthatatlan, torz rendszer, és többek között erre mondja az EBESZ szakértő csapata, hogy nem volt fair a választás.
Tisztelt Képviselőtársaim! Milyen az a választási rendszer, ahol civilbe öltözött fideszesek tudják elvégezni a kormány helyett a piszkos munkát közpénzen, és ez nem számít bele a kampány költségvetésébe a kormánypártoknak? Milyen az a választási rendszer és milyen az a kormány, ahol az önök által megválasztott, egyébként országos választási bizottsági elnök ajánlásait sem hajlandók megfogadni? Patyi András egyébként többször elmondta, hogy a többes ajánlás rendszerét meg kell szüntetni, mert visszaélésekre ad okot.
Tudja, képviselőtársam, Répássy képviselő úr, a külföldi szavazás szabályai valóban korábban is így néztek ki, csak ezt nem arra találták ki, hogy a Fidesz-kormány több százezer, egyébként munkavállalót és magyar embert űz külföldre azzal a politikával, amit folytat, mert ez a rengeteg ember nem fog tudni szavazni a külképviseleteken, és egyébként ugyanezt meg nem követelik meg, mondjuk, a határon túl élő magyaroktól. Ezt a disszonanciát, én azt gondolom, hogy ideje volna végre megszüntetni.
Persze, a győzteskompenzációról is szólhatunk, a választókerületi határok meghúzásáról is, ezek mind-mind olyan elemek, amelyek igazságtalanná, torzzá és tarthatatlanná teszik a mostani választási rendszert; egynek tud megfelelni, egyetlen elvnek, a „csak a Fidesz” elvének. Éppen ezért mi minden olyan javaslatot, ami arányosabbá teszi ezt a mostani torz és tarthatatlan választási rendszert, támogatunk, így az előttünk fekvőt is. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me