HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN

Full text search

HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN
HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Szerintem elég nagy szégyen az, hogy nem történt módosítás e törvény vitája kapcsán. Ezt a törvényjavaslatot a költségvetéssel együtt nyújtották be, és nyilvánvalóan az lehetett a célja, hogy a költségvetési viták közepette senki nem fog felfigyelni arra az elképesztő módosításra, amit ebben a törvényjavaslatban megfogalmaztak. Nem másról van szó, mint arról, hogy ez a javaslat lehetővé teszi a Balaton partvonalának a teljes szétverését. Sem a TAB-on, sem egyéb bizottságokban nem láttam azt, hogy a Balaton-parti képviselők a saját választóikat képviselve részt vettek volna a vitában és kézzel-lábbal tiltakoztak volna az ellen, hogy ezt meg lehessen tenni. De sajnos ma este se látom, hogy akár csak egyetlenegy Balaton-parti képviselőtársam is tiltakozna ez ellen a törvény ellen.
(21.10)
Talán csak nem azért, mert esetleg maguk is bizniszt vagy érdekeltséget találnak ebben a javaslatban? Hiszen miről van itt szó? Arról van szó, hogy a partvonal-szabályozásra vonatkozó garanciális rendelkezéseket egyszerűen eltörlik a törvényből. Azokat a szabályokat, amelyek darabra, taxatíve fölsorolták, hogy a partvonal-szabályozási tervben miket kell figyelembe venni, hogyan kell ezeket elkészíteni, hogy ne lehessen ezeket kifejezetten befektetői szándékoknak, érdekeknek alárendelve, a helyben élő lakosság és a környezetvédelem szempontjait, a jövő generációk igényeit, hogy megtartsuk a Balatont, a jövő generációknak való megfeleléseket figyelmen kívül hagyni.
Most ez a törvénymódosítás egyszerűen ezeket a garanciális szabályokat egytől egyig eltörli, és majd rábízza a minisztériumra, miután környezetvédelmi minisztérium nincs, a Földművelésügyi Minisztériumra, hogy akkor majd ő rendeletben szabályozza. Tartok tőle, hogy ennek az a célja egyébként, hogy most elsősorban a vizes vb-nek szeretnének kedvezni, hogy ha ott valamihez hozzá kell nyúlni a Balaton partszakaszán, akkor azt mindenféle korlátozás nélkül meg lehessen tenni. Csak hát, sajnos azt kell mondjam, úgy látom, hogy ennél már jóval messzebb mennek a dolgok. Hiszen sorra azzal kerestek meg Balaton-part környéki, például régóta létező kempingek ősfás környezetben, hogy megjelentek a befektetők, fölvásárolják a kempinget, és közvetlenül a parton majd lakóingatlanokat vagy üdülőingatlanokat fognak építeni. Merthogy megszűnik az a szabályozás, ami ezt megtiltotta volna, és nekik már az az információjuk, hogy a kormányrendeletben ez benne sem lesz, mert már jönnek a befektetők, és ezeket vásárolják föl. Az ősfákat is simán ki lehet vágni, hiszen nincsen már benn a törvényben, ami ezt megtiltaná. Pedig önöknek lenne kötelezettségük, hogy hozzányúljanak a Balaton-törvényhez, hiszen az Alkotmánybíróság előírta azt, hogy kötelező módon a belterületi partszakaszok 30 százalékát szabad bejárásúvá kéne tenni.
Tisztelt Képviselőtársak! Tehát nem lerombolni és üzleti szempontoknak alárendelni kéne a meglévő szabad partszakaszokat is vagy esetleg kempingeket, hanem föl kéne vásárolniuk, ki kéne sajátítaniuk egy csomó ingatlant, hogy szabad bejárásúvá tehessék az Alkotmánybíróság döntése alapján a Balaton-partot. Ugyanis ma a Balaton-part egy csomó településen úgy néz ki, hogy a hétköznapi ember számára megközelíthetetlen a Balaton, mert hatalmas, kacsalábon forgó kastélyok, paloták állnak ott szépen sorban a vízparton. Ezekben egyébként egész évben egy darab embert nem lehet látni. Talán a 2-3 hónapos szezonban 3-4 napon jelennek meg például a Siófok környéki hatalmas üdülővillákban a tulajdonosok. Egyébként egész évben ezeket senki nem látogatja. Ők persze nagyon büszkék rá, hogy több száz millió forintos Balaton-parti ingatlanjuk van, biztos kiváló befektetés is volt. De közben a környéken lévő üdülőkből az emberek a vízpartra úgy tudnak lejutni, hogy az út végén van egy kis keskeny, egy embernek éppen elegendő kis lejáró, ahol szépen, libasorban bemehetnek a vízbe. Miután ott jó hosszan be lehet sétálni, például a siófoki partszakaszon, ezért jó hosszan azt a kis szűk partszakaszt elfoglalhatják. Egyébként meg ott van kilométer hosszan a luxusüdülők sora, ahová az emberek nem jutnak be.
Tisztelt Képviselőtársak! Ez így nincsen rendben. Ezért hozta az AB például azt a döntést, hogy ezt meg kell változtatni, kell ingatlanokat kisajátítani, és visszaadni az embereknek a szabad bejárás lehetőségét legalább a belterületi partszakaszok 30 százalékában. Hát, valahogy ezt nem tartalmazza ez a törvény.
Viszont tartalmaz például egy olyat, hogy a kiemelt beruházások esetében figyelmen kívül hagyhatók a vízpart-rehabilitációs tervben foglalt követelmények. Tehát amennyiben valamit kiemelt beruházásnak minősítenek, még azt a maradék szabályozást sem, amit eddig elfogadtak, és félig-meddig kötelező lett volna, most már azt sem kell figyelembe venni. Azért mondom, hogy félig-meddig kötelező, mert egyébként sajnos az a tapasztalat, hogy az utóbbi időben hiába volt akár törvényi kötelezettség is, nagyon sokszor figyelmen kívül hagyták eddig is ezeket az előírásokat. És ahelyett, hogy itt úgy alakítanák át a szabályozást, hogy ezeknek az egyébként fontos előírásoknak érvényt lehessen szerezni, egyszerűen eltörlik őket.
Csak hogy egy példát említsek, ilyen volt az, amikor Balatonfenyvesen a tóba 500 méter mélyen beékelődő óriásmólót építettek, amit egyébként a Balaton-törvény eddig tiltott, hiszen megmaradó építményt a Balaton medrébe nem lehetett beleépíteni. Hát, most ezentúl nem az lesz, hogy megbüntetik meg megakadályozzák, hogy ilyet csináljanak, hanem egyszerűen eltörlik azt a törvényi szabályozást, ami ezt megtiltja, és majd szabadon lehet csinálni.
És ott van még egy gyöngyszem ebben a javaslatban, ami igazán egy aranyos kis szösszenet, hogy nem került be a törvénybe a 30 százalékos szabad bejárhatóság, viszont bekerült a törvénybe a Balaton kiemelt üdülőkörzethez tartozó települések közé Balatonakarattya, amit bizonyára majd nagy örömmel lát Matolcsy György is, hiszen az ő felesége lett ott a polgármester. Egyébként ez a település nem régóta vált önállóvá, így lehetett első önálló polgármestere is Matolcsy György felesége. Hát, most már kiemelt beruházásokat is lehet csinálni ezen a területen, hiszen önök ezt a törvényben biztosították.
Tisztelt Képviselőtársak! Azt hiszem, hogy ez a javaslat, nem kell hosszabban ecsetelnem, abszolút szégyen. Ezt a módosítást vissza kellett volna vonniuk. Gőgös képviselőtársammal erre tettünk javaslatot, sajnos a fideszes többség az erre vonatkozó módosító indítványunkat leszavazta. Ezek után önök biztosítják a szabad rablást, a Balaton-part szétverését. Szégyelljék magukat! Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me