BALLA MIHÁLY

Full text search

BALLA MIHÁLY
BALLA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! 2015 decemberében az Észak-atlanti Tanács külügyminiszterei döntés hoztak arról, hogy Montenegró meghívást kapjon az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez való csatlakozásra. A tárgyalások sikerességét mi sem mutatja jobban, mint hogy az Észak-atlanti Tanács 2016. május 19. és 20-a közötti külügyminiszteri ülésén aláírták a csatlakozási jegyzőkönyvet. Ahogyan az előttünk fekvő törvényjavaslat általános indoklása is rögzíti, a csatlakozási tárgyalások lezárását követően a jelenlegi részes államok minden egyes meghívott országra vonatkozóan külön úgynevezett csatlakozási jegyzőkönyvet készítenek. A csatlakozási jegyzőkönyvben a jelenlegi tagok egymással szerződnek az új tagállam felvételéről.
Ezt az eljárást az észak-atlanti szerződés 10. cikkelye határozza meg, amely szerint „a felek egyhangú megegyezéssel a szerződéshez való csatlakozásra hívhatnak meg bármely más európai államot, amely képes arra, hogy elősegítse a szerződés elveinek továbbfejlesztését, és hozzájáruljon az észak-atlanti térség biztonságához”. Ezeknek a feltételeknek természetesen Montenegró megfelel.
Engedjék meg, hogy itt még kiemeljem azt is, hogy egy évvel ezelőtt, májusban Budapesten zajlott le a NATO parlamenti közgyűlése, és akkor a közgyűlés itt, Budapesten elfogadott egy olyan határozatot a magyar delegáció javaslatára, amely kérte, hogy gyorsuljon meg a montenegrói csatlakozási lehetőség. Azt gondolom, hogy kicsivel több mint egy évvel az akkori közgyűlést követően örömünkre szolgál az, hogy elmondhatjuk, igen, Magyarország támogatja, a Magyar Országgyűlés, legalábbis a kormánypárti oldal biztos, hogy támogatni fogja Montenegró csatlakozását. Hiszen tudjuk jól, hogy Magyarország számára a térségben Montenegró kiemelt partner. Egy olyan gazdasági és most már mondhatjuk azt, hogy biztonságpolitikai, politikai partnere Magyarországnak a Nyugat-Balkánon Montenegró, amely nélkül nem képzelhető el a térség stabilitása. Nem képzelhető el az, hogy a Nyugat-Balkánon megmutathassuk azt az európai, európai uniós vagy euroatlanti perspektívát, amely talán minden ottani ország számára, a környező országok számára is jó példa lehet arra, hogy van lehetőség az integrációra, és van lehetőség arra, hogy az integráción keresztül több olyan kérdést, problémát is fel tudjanak oldani, am ma még jellemzi a Nyugat-Balkánt.
(12.10)
Különösen fontos ráadásul az is, hogy a montenegrói csatlakozással, ahogy államtitkár úr is elmondta, még egy olyan tagországa lesz a NATO szövetségének, amely tulajdonképpen a Nyugat-Balkánon, az adriai térségben egy olyan területen válik taggá, amely területen azért húsz évvel ezelőtt, tudjuk jól, hogy még heves harcok, illetve különböző háborús konfliktusok zajlottak az akkori volt Jugoszlávia szétszakadását követően. Azt gondolom, hogy miután Montenegró is jó pár évvel ezelőtt, tíz évvel ezelőtt elnyerte függetlenségét, és egy népszavazás révén döntöttek arról, hogy függetlenné válnak, azt gondolom, hogy egy nagyon fontos lépést tesznek a jövőben azért, hogy az euroatlanti szövetségnek, az Európai Közösségnek egy biztosabb tagjává váljanak.
Bízom benne, hogy ez a csatlakozás - az én ismereteim szerint - minden tagország számára elfogadható. Természetesen az sem lényegtelen, hogy milyen időszak alatt fogja ratifikálni a többi tagország a csatlakozási kérelmet, a csatlakozási szerződést. Azt gondolom, hogy Magyarország az elsők között lehet, és ez egy nagyon jó üzenet a felé a térség felé, amely Magyarország számára kifejezetten fontos, nemzeti érdekeinknek is kiemelten fontos térséget jelent.
Ennek alapján kérem képviselőtársaimat és az Országgyűlést, hogy a kormánypártokkal egyetemben támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me