MESTERHÁZY ATTILA

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA
MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt negyed évszázadban az euroatlanti közösséget nem érte egyszerre annyi kihívás és biztonsági fenyegetés, mint a jelenlegi, döntően délről és keletről érkező. Ezekre a kihívásokra a legjobb választ az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének bővítése jelenti.
A NATO erejét jelentősen növeli, ha újabb tagokat vesz fel, ha folytatja a bővítési politikáját. Magyarország stratégiai érdeke, hogy Európa minél több országa feleljen meg a csatlakozás politikai és gazdasági feltételeinek, váljon az Európai Unió és a NATO tagjává. Magyarország érdeke az is, hogy ezen országok ilyen irányú törekvéseit politikailag támogassa, felkészülésüket gyakorlati eszközökkel pedig segítse.
Ugyanakkor rendkívül fontos hazánk számára a térség országainak uniós és NATO-taggá válása után megmaradó kisebbségpolitikai, ökológiai, vízügyi és más problémák megoldása, illetve kezelése. Magyarország és a régió uniós és NATO-tagsága ugyanis stabilizálja a térség biztonságát, és nagyobb teret enged a térségi együttműködésnek is. Ezért is támogatta és segítette hazánk a szomszéd országok európai integrációját, és tekintette feladatának a Nyugat-Balkán csatlakozási folyamatának elősegítését.
A magyar kül- és biztonságpolitika mindenkori kiemelt prioritása volt a Nyugat-Balkán stabilitásának elősegítése. Ennek érdekében uniós és atlanti partnerével együtt Magyarország részt vett a válságkezelő műveletekben, a demokratikus jogállami intézmények fejlesztésében, a térség stabilizálásában. Minél inkább integráljuk ugyanis a nyugat-balkáni térséget a NATO-ba, annál biztonságosabbá válik a régió, és Magyarországnak mint a térséggel szomszédos országnak ez stratégiai fontosságú.
A kilencvenes évek háborús konfliktusai mellett érdemes azt is szem előtt tartanunk, hogy a csatlakozás reményeink szerint ellenállóbbá teszi a politikailag, gazdaságilag és az iszlám radikalizmus szempontjából is rendkívül sebezhető térséget. Ezért is támogatta Magyarország Montenegró NATO-meghívását és felkészülését a teljes körű tagságra.
A nemzetbiztonsági érdekek mellett Magyarország nemzetgazdasági érdekeit is szolgálja Montenegró NATO-csatlakozása. A NATO-tagság mindig stabilizálja egy ország gazdasági-piaci körülményeit. Montenegróban magyar vállalatoknak jelentős befejtetéseik vannak, elsősorban a bankszektorban - gondolok itt az OTP-re - és a szállodaiparban - említhetném a Hunguest Hotelt -, de jelen van a Magyar Telekom is. Minél stabilabb a montenegrói politikai és gazdasági környezet, annál több befektetés érkezhet ide Magyarországról is, és annál inkább fejlődhetnek a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok.
Fontos megjegyezni, hogy az EU-tagállamok közül Magyarország a második legnagyobb befektető Montenegróban. Információk szerint az Eximbank 45 millió eurós hitelkeretet nyújt a magyar és a montenegrói kis- és középvállalkozások együttműködésének ösztönzésére, illetve a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. képviseletet nyitott Podgoricában. Montenegrói diákok ugyan már tanulnak magyar egyetemeken, így például a Szegedi Tudományegyetemen, azonban a jövőben Magyarország további ösztöndíjakat ajánlhat fel magyarországi képzésekben való részvételhez.
Érdemes azt is megemlíteni, hogy Montenegró az észak-atlanti szövetség egyik legfelkészültebb tagjelöltje. Az egykori jugoszláv köztársaság függetlenségét a 2006. májusi népszavazást követően nyilvánította ki a montenegrói parlament. Az országot még az év decemberében felvették a NATO békepartnerség programjának résztvevői közé, majd 2009 decemberében meghívást kapott a NATO-tagsági akcióterv programjába. Emellett az EU-tagjelölt országok sorában is jól teljesít, hiszen a csatlakozási tárgyalások során több mint húsz fejezetet sikerült már megnyitnia.
Stabil és erős Nyugat-Balkánra van tehát szükség Magyarország szomszédságában. Montenegró meghívása hazánk külpolitikai, biztonságpolitikai és külgazdasági érdekeit is szolgálja. Tagságának megvalósulása emellett új minőségi szintre helyezi a kapcsolatokat, és az eddiginél is kedvezőbb lehetőségeket kínál együttműködésünk továbbfejlesztésére. Reméljük, hogy Montenegró meghívása a NATO-tagországok közösségébe inspiráció lehet a többi nyugat-balkáni országnak is.
Ennek érdekében a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja támogatja Montenegró csatlakozását az észak-atlanti szerződéshez, és a csatlakozásról szóló jegyzőkönyv kihirdetését tartalmazó törvényjavaslat elfogadását is szorgalmazza. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me